Theatergroep Bambie

Theatergroep Bambie

Bambie 2197

Om en nabij planeet Moebius
Beeldend Muzikaal
Theatergroep Bambie

Theatergroep Bambie

Bambie 2197

Om en nabij planeet Moebius
Beeldend Muzikaal
Theatergroep Bambie

Theatergroep Bambie

Bambie 2197

Om en nabij planeet Moebius
Beeldend Muzikaal

BAMBIE 2197  is een beeldende en muzikale voorstelling. Hiervoor laat Mimetheatergoep Bambie zich inspireren door de Franse striptekenaar Jean Giraud (1938-2012). Die verdiende zijn geld met magisch-realistisch werk in opdracht, zoals de succesvolle reeks over cowboy Blueberry. In zijn vrije tijd zocht hij artistieke vrijheid bij zijn alter ego Moebius. Met zijn eigen sciencefictionbedenksels kreeg hij een cultstatus als radicale vernieuwer van de striptekenkunst. Zijn Moebius-werk, getekend in een ‘klare lijn’ en in schilderachtig gecomponeerde kaders, is associatief en psychedelisch, soms bijna woordloos en zonder de vaststaande logica van een verhaal. 

Net als de theatervoorstellingen van Bambie is het werk van Moebius de weerslag van een binnenwereld. In zijn futuristische vertelsels is de mens een ruimtereiziger, op een onduidelijk missie in een onafzienbaar universum, maar eigenlijk verkende Moebius de ruimte in zijn eigen hoofd. En geestig genoeg worstelen zijn menselijke planeethoppers en de vreemdsoortige aliens die zij ontmoeten, met suffe, aardse problemen zoals een geblokkeerd toegangspasje of gesteggel met een geliefde over de huishoudelijke taken. En precies daar raakt de sciencefiction van Moebius aan het kleinmenselijke theater van Bambie. Dat gaat altijd over de (fysieke) worsteling met de dagelijkse realiteit, waaruit een grootse verbeelding ontsnapping biedt. En daarin is geen zelfverzonnen planeet te ver!

Voor het eerst werkt Bambie samen met theatermaker en acteur Servaes Nelissen, een meester in het maken én tot leven wekken van poppenfiguren en objecten. Live muziek komt van celliste, componist en theatermaker Amber Docters van Leeuwen. Zij stond eerder bij Bambie op het toneel in de voorstelling Frou Frou. 

Theatergroep Bambie

Bambie van Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter is begonnen in 1995 op de Amsterdamse Mime-opleiding. Sindsdien hebben ze samen én met vele anderen meer dan twintig voorstellingen gemaakt in een fysieke en beeldende theaterstijl. Het lichaam is bij Bambie de spiegel van de diepste angsten en verlangens van de figuren op het toneel. Hun veel te grote gevoelens geven hun gedragingen een absurde, expressionistische of poëtische uitvergroting. Bambie won verschillende prijzen, speelt voorstellingen in binnen- en buitenland en heeft door de jaren heen een trouw en enthousiast publiek opgebouwd. In 2022 werd Anders is een hele normale Zweedse voornaam (6+) een coproductie met Theater Artemis genomineerd voor de VSCD Mime/Performance Prijs 2022 (en dit seizoen ook in de Verkadefabriek te zien). 

Spel

Jochem Stavenuiter, Paul van der Laan, Amber Docters van Leeuwen, Servaes Nelissen

Muziek

Amber Docters van Leeuwen

Poppen

Servaes Nelissen

Vormgeving

Hester Jolink

Regie/dramaturgie

Marijn van der Jagt

Fotografie

Sybren Kuiper

Datum wo 22-11
Tijd 20:15
Genre Theater
Prijs € 19,00 Normaal
€ 17,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 21-11-2023 om 20:15 uur
Bestel tickets

Ook interessant voor jou