Banel & Adama

Ramata-Toulaye Sy

Film Laatste week

Een hartverscheurend liefdesverhaal dat zich afspeelt in een afgelegen dorp in Noord-Senegal. Het noodlot slaat toe wanneer de echtgenoot van Banel in een put valt en overlijdt. Volgens de tradities moet zijn broer, Adama, zijn plaats innemen. 

Voor Banel is dit een welkome wending, want van jongs af aan is zij verliefd op Adama. Naarmate de twee steeds onafscheidelijker worden, begint Adama zijn plichten als dorpshoofd te verzaken. De geliefden dromen ervan om hun leven in het dorp achter zich te laten en zich in een verlaten huis buiten het dorp te vestigen. Maar wanneer een periode van extreme droogte aanbreekt, slaat de stemming onder de dorpsbewoners om en worden hun plannen gedwarsboomd. 

Banel & Adama is een tijdloos en betoverend liefdesverhaal. Een moderne vertelling waarin het klassieke Romeo en Julia verhaal doorklinkt. De Frans-Senegalese regisseur Ramata-Toulaye Sy maakt als enige debutant haar succesvolle opwachting in de competitie van Cannes in 2023. De prachtige beelden en aangrijpende momenten staan in de traditie van de Afrikaanse cinema. De film biedt belangrijke inzichten over gemeenschap, de rol van vrouwen en de klimaatcrisis.

In de pers

'Tijdloos en betoverend'

VPRO Cinema

'Poëtisch debuut'

NRC

'Opvallend krachtige film'

de Volkskrant

Regie Ramata-Toulaye Sy
Cast Mamadou Diallo, Khady Mane
Genre Drama
Land Senegal, Frankrijk
Gesproken taal Pulaar
Ondertiteling

Nederlands

Tijdsduur 87 minuten
Kijkwijzer
Datum di 16-04
Tijd 13:20 tot 14:50
Prijs € 7,00 Normaal
€ 6,00 Supporter
€ 6,00 Student
Zaal Filmzaal 4
Bestel tickets

Ook interessant voor jou