Best of IDFA on Tour

Best of IDFA on Tour

Best of IDFA on Tour

Film Filmspecial

De prijswinnaars en festivalfavorieten van het International Documentary Film Festival Amsterdam zijn weer in de Verkadefabriek te zien.

Drie prijswinnende films die door de jury’s van IDFA 2022 zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken.

Inclusief heerlijke lunch.

Op het programma staan: Apolonia, Apolonia, Reis door onze wereld en Paradise.

Apolonia, Apolonia

Winnaar van de IDFA Award for Best Film in de International Competition.

Portret van de kunstenaar als jonge vrouw. Apolonia is getalenteerd, maar is dat genoeg om door te breken in de kunstwereld? Een indrukwekkende film die dertien jaar bestrijkt uit een allesbehalve doorsnee leven.

Een sprookjesachtig bestaan leidde Apolonia Sokol in de ogen van de Deense filmmaker Lea Glob, toen zij haar in 2009 voor het eerst portretteerde. De getalenteerde Apolonia werd geboren in een undergroundtheater in Parijs en groeide op in een kunstenaarsgemeenschap – het ultieme bohemien bestaan. Als twintiger studeert ze aan de Beaux-Arts de Paris, een van de meest prestigieuze kunstacademies van Europa. Door de jaren heen keerde Lea Glob telkens weer met haar camera bij de charismatische Apolonia terug en ontstond een bijzondere band tussen de twee jonge vrouwen.

Lea Glob | Denemarken, Polen, Frankrijk | 2022 | 116 min

Apolonia, Apolonia

Reis door onze wereld

Winnaar van de IDFA Award for Best Editing in de International Competition en van de IDFA Award for Best Dutch Film.

Het eerste coronajaar door de ogen van documentaire-veteranen Petra en Peter Lataster, die liefdevol de camera richten op hun gekrompen wereld. Hun kalme verslag vangt het wonderlijke van deze unieke historische periode.

Door corona kromp de wereld van het documentaire-echtpaar Petra en Peter Lataster. Toen de lockdown kwam, richtten zij de camera op zichzelf, op de natuur in hun tuin en op hun buren.

Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster | Nederland | 2022 | 113 min

Reis door onze wereld

Paradise

Winnaar van de IDFA Award for Best Cinematography in de International Competition.

Een hittegolf in Siberië leidt tot enorme bosbranden. Dorpsbewoners slaan de handen ineen om het vuur te bedwingen, door hen De Draak genoemd. Visueel sterke film over het inferno dat klimaatverandering kan veroorzaken.

Deze visueel sterke film is gelardeerd met een Jakoet-sprookje over de wind die over de heilige berg blaast. Een oud verhaal dat nu akelig actueel is, omdat diezelfde wind nu vooral de vlammen dichterbij brengt. De camera gaat met de mannen mee het vuur in, door hen De Draak genoemd, als ze proberen de vlammen te bedwingen. De klimaatverandering gaat in de poolgebieden sneller dan waar dan ook, met dit inferno als krachtig visueel bewijs.

Alexander Abaturov | Frankrijk, Zwitserland | 2022 | 88 min

Paradise

Het programma

- Film: Paradise (88 mins) 
- Lunchpauze
- Film: Reis door onze wereld (113 mins)
- Pauze
- Film: Apolonia, Apolonia (116 mins)
 

Tickets

• Op vertoon van de Vriendenloterij VIP kaart aan de kassa kunnen maximaal 2 tickets worden aangeschaft voor €23,50 per ticket 
• Supporters betalen geen € 36, maar € 33,50
• De ticketprijs is inclusief een heerlijke lunch (ook vega)
• Het is niet mogelijk om losse filmtickets te kopen, alleen voor de Tour als geheel

Datum zo 05-03
Tijd 11:30 - 18:00
Genre Film
Prijs € 36,00 Normaal
€ 33,50 Supporter
€ 31,50 Student Verkoop studentenprijs start 4-3-2023 om 11:30 uur