Bijzijn is meemaken: Barnaby Savage

Bijzijn is meemaken: Barnaby Savage

Cruise Verhalen

Queer Arts Festival Gratis toegang

Ja, je leest het goed. Jij maakt mee. De maker stelt jou de vraag in plaats van andersom. We geven makers de ruimte om hun onderzoek in een vroeg stadium te delen met het publiek zodat een nieuwe taal en verbreding kan ontstaan binnen hun queerminded thematieken. Ben je erbij?

In de aanloop van Queer Arts Festival is theatermaker Barnaby Savage te gast als artist in residence. Van 1 t/m 7 juni zal hij verder werken aan zijn doorlopende project Cruise Verhalen, een audio archief van homo-ontmoetingen in de publieke ruimte. 

De praktijk cruisen – mannen die seksuele contacten met andere mannen hebben in de openbare ruimte - is, net als het maatschappelijke stigma, van alle tijden. De eerst documentatie die we kennen zijn verhalen uit sodomie vervolgeningen uit 1730 en vandaag de dag rust er nog altijd een taboe op het onderwerp. Tijdens zijn residentie zal Barnaby cruisers interviewen en het hebben over hun persoonlijke cruiseverhalen in ‘s-Hertogenbosch. De verhalen variëren van kortstondige seksuele ontmoetingen tot levenslange vriendschappen en raken aan overkoepelende thema’s als verbinding, intimiteit, seksuele vrijheid en vriendschap. Zo kun je als bezoeker, aan de hand van deze persoonlijke ervaringen, een andere kant van het verhaal horen.

Met de residentie onderzoekt de kunstenaar ook zijn eigen geschiedenis in de stad uit zijn jeugd en hoopt met zijn werk zich opnieuw aan ‘s-Hertogenbosch te verbinden.

Cruise Verhalen is een auto-etnografisch onderzoek dat bestaat uit een verzameling aan interviews met cruisers als ervaringsdeskundigen. Het vormt de basis voor de toekomstige expositie Kruysen: de ontmoeting in een oogopslag die in 2026 in het Amsterdam Museum zal openen. Meer informatie over het werk van Barnaby kan je vinden op www.barnaysavage.com. 


Meer Bijzijn is meemaken? Dat kan!
Zaterdag 8 juni is Maxime Dreesen aan het werk in de Serre.
Zondag 9 juni is het collectief Blond & Cynisch er aan het werk.

Op zoek naar cruisverhalen

Voor zijn onderzoek in de Verkadefabriek is Barnaby Savage op zoek naar de cruiseverhalen van Den Bosch: van een onvergetelijk (hete) ervaring tot een eenvoudig mooie ontmoeting die je bij blijft, alle verhalen zijn welkom. Heb jij een cruiseverhaal dat je wilt delen? Vertel Barnaby erover via cruiseverhalen@gmail.com. Alle correspondentie via de mail is vertrouwelijk en wordt alleen gelezen door Barnaby. Namen of personen die voorkomen in de verhalen, worden alleen volledig geanonimiseerd gebruikt voor het project.

Barnaby Savage

Barnaby Savage (1991) is een performer en theatermaker uit ‘s-Hetogenbosch, gevestigd in Amsterdam. Na zijn afstuderen aan de mime-opleiding in 2014, onderzoekt hij het menselijk verlangen naar plezier en verbinding. Middels persoonlijke verhalen, het archief en de kracht van verbeelding, gaat hij op zoek naar kwetsbare en oprechte interactie met de toeschouwer. Vanuit een artistiek verlangen naar het bevragen van grenzen en zoektocht naar verbinding, creëert hij activerende theatrale belevingen en performatieve ruimtes waarin het publiek actief betrokken wordt. Als performer is hij o.a. werkzaam geweest bij makers als Boukje Schweigman (Blaas), de Gemeenschap (Strindberg en Dal) en Dries Verhoeven (The Narcosexuals). Vanaf 2022 is hij onderdeel van Dance Space Destiny, een collaboratieve studio waar hij in collectief verband lessen, performances, residenties en evenementen organiseert.

Meer over het werk van Barnaby

Queer Arts Festival

Van vr 7 t/m zo 9 juni in de Verkadefabriek

Het Queer Arts Festival is een festival vol queer kunst, in de breedste zin van het woord. Verwacht spannende makers die tekenen voor inspirerende, grappige of ontroerende verhalen. Met de nodige festivalvibes, verrassend flaneerprogramma, films, karaoke, stand-up comedy, workshops, een heerlijk Qlub Verkade-feest en nog veel meer. Niet te missen dus deze tweede editie!

Programma & dagkaarten
Queer Arts Festival
Datum vr 07-06
Tijd 19:45 tot 20:45
Prijs Gratis entree 
Zaal Serre
Bestel tickets

Ook interessant voor jou