Bossche Filmers

Bossche Filmers

Films door en met Den Bosch

Film

De films met Bossche roots zijn er weer!

Op deze avonden ontdek je werk van jonge talenten en gerenommeerde makers die in Den Bosch e.o. wonen of ‘Bossche roots’ hebben.

Ook films die niet gemaakt zijn door Bosschenaren, maar wel een Bossche link hebben, bekijk je hier op het grote doek. Je kunt de makers vragen stellen en met ze van gedachten wisselen. Dat alles onder leiding van gastheer Theo Verbruggen. Creatieve energie van eigen bodem!

DE BOSSCHE KRAKERSLENTE

Regie: Hans Kessens

In het voorjaar van 1978 kraken studenten van de Kunst- en Sociale Academie het voormalig ziekenhuis St. Johannes de Deo aan de Papenhulst 24 , ‘De Paap’, in Den Bosch. Verschillende andere oude panden in de binnenstad volgen in rap tempo. De Bossche Kraakbeweging ontluikt! 
De grote leegstand in de binnenstad conflicteert enorm met de grote woningnood en de ronduit belabberde huisvesting onder met name jongeren. De film schetst de sfeer van die dagen. Een openhartig beeld vanuit het perspectief van zowel de krakers als de gemeente, aangevuld met bijzonder archiefmateriaal.

Duur: 29 min

L'OMBRE DU DOUTE

Regie: Sanne Kortooms                                                                                   

Een korte experimentele dansfilm van Feike Santbergen en Sanne Kortooms. Als er een donkere kant aan de mensheid is, dan is er een donkere kant in ons. Maar wat te doen als de duisternis je te pakken krijgt, je dreigt te overrompelen en op te slokken… Vluchten zou te gemakkelijk zijn. In beweging komen, verbonden blijven en kwetsbaar zijn, daar ligt onze kans. Dus, hoe antwoorden we - vandaag - op een zinvolle manier? Dans!

Duur: 3'13 min

3 op Reis - Krisna-Völgy
3 OP REIS - KRISNA-VÖLGY

Camera: Vince van der Pol

Cameraman Vince van der Pol reist regelmatig naar bijzondere plekken in de wereld voor reisprogramma’s. In Bossche Filmers laat hij een aflevering zien van ‘3 op Reis’, waarover hij graag vertelt over zijn manier van werken. Zo heeft hij o.a. gewerkt met 8mm film en met vaseline op de lens. In deze aflevering zien we presentatrice Nienke een oud hippietrail volgen in Hongarije, waar ze een bezoek brengt aan een Hare Krishna-gemeenschap in het dorpje Krisna-Völgy.

Duur: 15 min

MARIJE

Regie: Ruut van der Beele

‘Marije’ is een fictiefilm die nog gemaakt móet worden. In Bossche Filmers laat regisseur Ruut alvast een intrigerende sfeerimpressie zien van hoe de film er ooit uit komt te zien. De film gaat over een vrouw die geheel onverwacht haar zoon Max (9) heeft verloren. We zien haar verwoed en onbeholpen rouwen in de dagen tussen zijn overlijden en de begrafenis. Ze gaat op zoek - in de veilige omgeving van haar blauwe Volvo - naar de vader van haar zoon, die hen heeft verlaten, om hem persoonlijk het slechte nieuws te vertellen. Zijn laatste teken van leven kwam uit België. Maar zoals vaker is de reis belangrijker dan de bestemming. Onderweg ontmoet ze verschillende personen die haar helpen haar leven te overzien en eindelijk voor zichzelf te kiezen. Er wordt gerouwd, gehuild, maar ook gelachen.

Duur: 5 min 

PLONS!

Script/edit/colorgrading: Kiki Henger

De korte film 'Plons!' gaat over 2 vriendinnen, gespeeld door actrices Emilia Moscovich en Judie Feenstra, die naar een 'silent retreat' gaan... en dit loopt compleet uit de hand. ‘Plons!’ werd in één weekend gemaakt voor het 48 hour filmproject in Eindhoven en werd 13 maal genomineerd en ging naar huis met maar liefst 6 awards, waaronder ‘Best Film’ tijdens het 48 hour film project in Eindhoven. Filmmaker Kiki Henger is verantwoordelijk voor het script, de edit en de colorgrading. Tijdens Bossche Filmers zal zij vertellen over alle drie haar rollen en specifiek ingaan op de kunst en waarde van colorgrading. 

Duur: 7'44 min

Datum do 30-03
Tijd 19:20 - 21:20
Genre Film
Prijs € 7,50 Normaal
€ 6,00 Supporter
€ 6,00 Student Verkoop studentenprijs start 29-3-2023 om 19:20 uur
Bestel tickets
Datum do 25-05
Tijd 19:20 - 21:20
Genre Film
Prijs € 7,50 Normaal
€ 6,00 Supporter
€ 6,00 Student Verkoop studentenprijs start 24-5-2023 om 19:20 uur
Bestel tickets