Cherish Menzo/Frascati Producties

Cherish Menzo/Frascati Producties

DARKMATTER

Dansperformance Beeldend
Cherish Menzo/Frascati Producties

Cherish Menzo/Frascati Producties

DARKMATTER

Dansperformance Beeldend

In DARKMATTER zoeken Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés naar manieren om hun lichamen los te weken van een opgelegde perceptie. Vooroordelen worden uit elkaar getrokken in een futuristische omgeving: het DARKMATTER-universum.

Ter inspiratie hiervoor keken ze onder meer naar de ruimte: naar donkere materie en naar zwarte gaten die elkaar ontmoeten en botsen, en waaruit een nieuw, (afro)futuristisch en raadselachtig lichaam kan ontstaan.

Net als in haar vorige project JEZEBEL rekt Menzo haar bewegingstaal op door de Chopped and Screwed-methode: een remixtechniek binnen de hiphopmuziek waarbij het tempo van de muziek sterk wordt teruggedraaid.

Voor DARKMATTER put Menzo inspiratie uit het posthumanisme, waarbij het lichamelijke wordt overstegen, maar vooral uit het afrofuturisme. Een stroming die zich richt op een toekomst waarin zwarte mensen in een hypertechnische en gedekoloniseerde wereld leven. Of meer nog: het verbeeldt een toekomst waarin kolonisatie nooit heeft plaatsgevonden. Het vermengt toekomst met traditie, technologie met eeuwenoude Afrikaanse mythologie en fantasie met realiteit. 

Over Cherish Menzo

Cherish Menzo is performer en performance-maker, gevestigd in Amsterdam. Voor haar artistieke werk is ze geïnteresseerd in de transformatie van het lichaam op podium en in de 'belichaming' van verschillende fysieke beelden. Deze lijken op het eerste gezicht herkenbaar, maar door hun complexiteit en tegenstrijdigheid te benadrukken, bevraagt Menzo de schijnbare norm. Ze creëert in haar werk een universum waarin het zwarte lichaam centraal staat. Ze meandert tussen de nostalgie van de jaren ‘90 en 2000 (hiphop, rapteksten, sci-fi, manga) en speculatieve toekomsten.

Écht iets voor de avontuurlijke bezoeker: voorstellingen van nieuwe makers en aanstormend talent. Een nieuwe generatie die de barricades op gaat, hun kijk op de wereld met je deelt en verrassend en fris voor de dag komt. We geven deze voorstellingen het label Young Blood

Deze voorstelling van Cherish Menzo is, als onderdeel van het ontwikkelingsproject De Coproducers, een perfecte toevoeging voor Young Blood. 

Is Young Blood helemaal jouw straatje? Dan hebben we een fijne tip voor je. Met de Young Blood Pas kun je namelijk álle Young Blood voorstellingen bezoeken - het zijn er nu al meer dan 30 en door het jaar heen komen er zelfs nog een aantal bij. 

Ja, vertel me meer over die pas!

In de pers

"Of ze nu wankelen op hun stiletto-latexlaarzen of naakt door de zwarte verf glibberen, het duo verrast na elke black-out met krachtige beelden. Dankzij het gedurfde lichtontwerp, de ijzingwekkende soundtrack en de beklemmende rapsongs die Menzo en Cortés live uitspuwen, wordt Darkmatter niet alleen een fascinerende afdaling in het hart van de duisternis die in ons allemaal schuilt, maar ook een poëtische representatiekritiek die de rijkdom van het zwart zijn viert."

De Standaard

"De enigszins abstracte opeenstapeling van (pop)culturele benaderingen van de black community lijkt zo voornamelijk een gooi te doen naar hoe de doorleefde materialiteit van zwarte lichamen, in het licht van een temporele weerbarstigheid die parallel loopt aan het scratchen van een plaat, het duister van een donker verleden kan opbreken."

Etcetera

Coproducers

DARKMATTER is een voorstelling die tot stand is gekomen in samenwerking met De Coproducers. Twaalf Nederlandse theaters zijn onder de noemer De Coproducers gezamenlijk coproducent voor theater- en dansmakers. Een ontwikkelingsrol voor het theater, productiebijdrage en gegarandeerde speelbeurten voor bespelers.

Credits

Concept en choreografie

Cherish Menzo

Creatie en uitvoering

Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés

Lichtontwerp

Niels Runderkamp

Muziekcompositie

Gagi Petrovic en Michael Nunes

Scenografie

Morgana Machado

Zang- en tekstcoach

BOИSU en Shari Kok-Sey-Tjong

Kostuumontwerp

JustTatty.com

Dramaturgie

Renée Copraij en Benjamin Kahn

Datum vr 10-03
Tijd 20:15
Genre Dans
Prijs € 17,00 Normaal
€ 15,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop start 9-3-2023 om 20:15 uur
Bestel tickets
Datum za 11-03
Tijd 20:15
Genre Dans
Prijs € 17,00 Normaal
€ 15,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop start 10-3-2023 om 20:15 uur
Bestel tickets