Compagnie Red, Yellow & Blue

Compagnie Red, Yellow & Blue

Who's afraid of Oscar Wilde

Millenials Young Blood

Who’s afraid of Oscar Wilde is een keukentafelkomedie die een respectvolle knipoog geeft naar het originele relatiedrama van Edward Albee. Wie zijn de Martha’s en George’s van deze tijd? Wat zijn de hobbels die zij moeten nemen om over hun eigen ego’s heen te kunnen stappen en de bureaucratische barrières die ze moeten  doorbreken om een kinderwens in vervulling te laten gaan? 

Het is weer vrijdagavond en broer en zus Bram en Vera zetten de hapjes en drankjes op tafel voor de wekelijkse borrel met hun partners Manu en Sinem. Een vast ritueel om de hectische week af te sluiten en het weekend in te luiden, waarin ze de wilde parties uit hun twintiger jaren inmiddels dankbaar hebben verruild voor rust, reinheid en regelmaat. Normaal is de borrel hét moment om even met z’n viertjes te relaxen, maar deze week hangt er spanning in de lucht. 

Waar het besluit van Vera en Sinem om ‘aan kinderen te beginnen’ begon als een prelude op een roze wolk, is het onderwerp inmiddels een touchy subject. Want wie had nou kunnen bedenken dat beide vrouwen het kind wilden dragen om zo ‘een stukje van zichzelf terug te zien’? Daarom hebben Bram en Vera voor vanavond een pitch voorbereid. Een oplossing voor de onvervulde en inmiddels uitgestelde en doodgezwegen kinderwens van Vera en haar vriendin Sinem. Een out of the box idee, waarvan ze geen idee hebben hoe het bij hun wederhelften gaat vallen. 

Je hoeft geen doorgewinterde theaterliefhebber te zijn om wel eens gehoord te hebben van Who’s afraid of Virginia Woolf: een beroemd relatiedrama waarin echtpaar Martha en George geraffineerd en onderkoeld een verbale oorlog voeren, voor de ogen van hun gasten Honey en Nick. Waar het eerst nog lijkt op een gênante ruzie in een zuur geworden huwelijk, blijkt het gekijf onder de oppervlakte over iets heel specifieks te gaan: hun kinderloosheid. Compagnie Red Yellow & Blue gebruikt dit bekroonde meesterwerk en maakt er een zwarte keukentafelkomedie van over vier queer dertigers en de relatieperikelen van nu.

Met nagesprek op wo 11 oktober
Schuif na de voorstelling aan bij het nagesprek waarin Olivier van Klaarbergen in gesprek gaat met een expert op het gebied van queer relaties, -ouderschap of -storytelling, iemand van de cast en met jou. Tijdens het gesprek kom je meer te weten over deze onderwerpen en is er ruimte voor vragen.  
 

Compagnie Red Yellow & Blue

Compagnie Red Yellow & Blue is een jong gezelschap opgericht door theatermaker Daan van Bendegem. Zijn voorstellingen zijn energiek, dynamisch en direct; in hoog tempo gaat hij op zijn doel af, zonder al te veel omwegen. Wanneer het helpt is hij zelfs niet vies van platvloerse middelen, een grote dosis humor en grotesk spel. Daan wil de toeschouwer bij de lurven pakken om niet los te laten. Maar nooit zonder reden. Al deze middelen dienen één doel: door dringen tot de kern van de absurde (en uitvergrote) wereld die wordt opgevoerd. De voorstellingen van Compagnie Red Yellow & Blue gaan nadrukkelijk over het ‘hier en nu’ en meer in het bijzonder over de moeizame opdracht om samen te leven. Ook wanneer wordt teruggegrepen naar repertoire - zoals in zijn bewerking van Anna Karenina (2019) – dient het keurslijf van negentiende-eeuwse conventies dat de hoofdpersoon gevangen houdt als metafoor voor verstikkende conventies waar wij nu tegenaan lopen. Hij schrikt er niet voor terug om die parallel expliciet op te zoeken.

Daan van Bendegem (in de Verkadefabriek eerder te zien geweest in ONS, van Paleis voor Volksvlijt) schetst in rake dialogen een portret van een generatie waarin vier queer Millennials worstelen met treurigmakende uitdagingen, maar vooral ook lachwekkend herkenbaar zijn.       

Young Blood

Écht iets voor de avontuurlijke bezoeker: voorstellingen van nieuwe makers en aanstormend talent. Een nieuwe generatie die de barricades op gaat, hun kijk op de wereld met je deelt en verrassend en fris voor de dag komt. We geven deze voorstellingen het label Young Blood. Dit ‘piepjonge’ gezelschap presenteren we heel graag als onderdeel van Young Blood! 

Is Young Blood helemaal jouw straatje? Dan hebben we een fijne tip voor je. Met de Young Blood Pas kun je namelijk álle Young Blood voorstellingen bezoeken - het zijn er nu al meer dan 30 en door het jaar heen komen er zelfs nog een aantal bij.

Ja, vertel me meer over die pas!
Datum wo 11-10
Tijd 20:15
Genre Theater
Prijs € 18,00 Normaal
€ 16,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 10-10-2023 om 20:15 uur
Bestel tickets
Datum do 12-10
Tijd 20:15
Genre Theater
Prijs € 18,00 Normaal
€ 16,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 11-10-2023 om 20:15 uur
Bestel tickets

Concept en tekst

Daan van Bendegem

Spel

Daan van Bendegem, Sharlee Jo Daantje, Tobe Vandekerckhove, Eline van Gils, e.a.

Eindregie

Ellen Goemans

Ook interessant voor jou