Dhafer Youssef, Tijn Wybenga AM.OK - Colours of Improvisation

Dhafer Youssef, Tijn Wybenga AM.OK - Colours of Improvisation

November Music

Tijdens het festivalprogramma Colours of Improvisation dit jaar optredens van de Nederlandse jazzcomponist, bandleider en rijzende ster Tijn Wybenga en de vermaarde Tunesische ud-speler Dhafer Youssef. 

Tijn Wybenga AM.OK ft. Vuma Levin & Nawras Altaky
'Frisse, vibrerende toekomstjazz’, oordeelde NRC Handelsblad na recente optredens van Tijn Wybenga met zijn eigen jazzkamerorkest AM.OK. Op zijn bejubelde album Brainteaser kreeg Wybenga ruggensteun van musici als saxofonist Kika Sprangers, violist George Dumitriu, trompettist Alistair Payne en slagwerker Jamie Peet. Wybenga's hoogst originele en gelaagde mix van jazz, kamermuziek, hiphopritmes en elektronica gooit inmiddels ook internationaal hoge ogen.

November Music gaf Wybenga carte-blanche om nieuw werk te schrijven voor AM.OK. Het spel van twee snaarvirtuozen diende ter inspiratie: voormalig AM.OK gitarist Vuma Levin uit Zuid-Afrika en ud-speler Nawras Altaky uit Syrië. In zijn gelaagde compositie wil Wybenga een uitdagende, hybride muziekvorm creëren van Nederlandse jazz, Syrische maqam en Zuid-Afrikaanse ‘gourd-bow’ klanken. Eén compositiedeel is speciaal toegesneden op het wervelende gitaarspel van Vuma Levin die zelf ook meespeelt. In een ander deel schuift ud-virtuoos Altaky aan bij AM.OK. Zijn gevoelige spel en warme stem zorgen voor extra energievonken en een flinke stimulans om een nieuwe klankwereld te betreden.

In samenwerking met North Sea Jazz.

Dhafer Youssef Sounds of Mirrors
Een heuse wereldster op de Arabische luit. Concerten van ud-speler en zanger Dhafer Youssef zijn een ware sensatie. Met zijn bezielde snarenspel verbindt de Tunesische rasmuzikant werelden en legt lijnen tussen jazz, wereldmuziek, rock en avant-garde. Youssef zoekt voortdurend naar spannende combinaties met uiteenlopende musici. Hij raakt geïnspireerd door Indiase muziek, sferische Scandinavische jazzmuziek en elektronica. Ud-muziek die alle limieten van de klassieke Arabische muziek met gratie opzoekt en oprekt.

Youssef werkte met muzikanten als trompettist Arve Henriksen, slagwerker Zakir Hussain en pianisten Aron Parks en Tigran Hamasyan. Tijdens November Music brengt de Tunesiër werk van zijn album Sounds of Mirrors uit 2018 waarop hij zich laat inspireren door onder meer Indiase muziek. Met verder saxofonist Raffaele Casarano en percussionist Adriano dos Santos.


PROGRAMMA
19.30 - 20.45 uur Tijn Wybenga AM.OK (Compositieopdracht November Music)
22.00 - 23.15 uur Dhafer Youssef

AM.OK
Tijn Wybenga - dirigent & compositie
Alistair Payne - trompet
Kika Sprangers - saxofoon
Nabou Claerhout - trombone
Fedrico Calcagno - basklarinet
Gustavo Cabrera - viool
Yanna Pelser - altviool
George Dumitriu - altviool
Pau Sola - cello
Teis Semey - electrische gitaar
Alessandro Fongaro - bas
Jamie Peet - drums
Dániel Bolba - percussie
Vuma Levin - gitaar
Nawras Altaky - ud

Dhafer Youssef Trio
Dhafer Youssef - ud
Raffaele Casarano - saxofoon 
Adriano dos Santos - percussie
 

Regie
Cast
Genre
Land
Releasedatum
Tijdsduur
Kijkwijzer
Datum za 12-11
Tijd 19:30 - 23:15
Genre Muziek
Prijs € 26,00 NM Normaal
€ 13,00 NM Festivalpas
€ 24,00 Supporter
Bestel tickets