Ensemble Ascolta, Simon Steen-Andersen / November Music

Ensemble Ascolta, Simon Steen-Andersen / November Music

November Music

In de magische wereld van Simon Steen-Andersen is niets wat het lijkt. Met ongewone flair combineert de Deense componist Steen-Andersen live-elektronica, spitsvondige muziek en filmkunst met eigentijds muziektheater vol absurde invallen en ongekende verwondering. 

De luisteraar en kijker betreedt een parallelle theaterrealiteit waarin Steen-Andersen met vrolijke hand regeert. Voorstellingen van de Deen zijn als rijk gevulde muziekkabinetten vol visuele en luisterrijke surprises. Steen-Andersen ontwikkelt zijn voorstellingen in nauwe samenwerking met ensembles. Zijn werk is al uitgevoerd door groepen als ensemble recherche, het JACK Quartet, het Arditti Quartet, London Sinfonietta en Klangforum Wien en hij was al diverse malen te gast bij November Music. Inmiddels wordt hij internationaal gezien als een van de meest vernieuwende makers van dit moment.

De voorstelling Inszenierte Nacht schreef Steen-Andersen speciaal voor het Duitse Ensemble Ascolta, waarbij de componist zelf de live-electronics en video voor zijn rekening neemt. Geheel in stijl brengt hij een ode aan de klassieke nachtmuziek van wereldberoemde componisten als Bach, Schumann, Mozart, Chopin en Ravel. Samen met Ensemble Ascolta geeft Steen-Andersen deze onvergankelijke klassiekers een nieuw podium.

Zijn Inszenierte Nacht is geen brave weergave van deze vermaarde nachtcomposities, maar een heerlijk dwarse, vitale kijk op de verontrustende schoonheid van deze classics. Zo wordt de fameuze wraakaria uit Mozarts Die Zauberflöte een techno-hymne vertolkt door een drag queen, en mondt Ravels Scarbo uit in een heuse horrortrip. ‘Alsof je high bent van de coke’, schreef de Stuttgarter Zeitung over deze muziektrip. Een kolfje naar de hand van Ascolta dat sinds de oprichting in 2003 al 250 werken in première heeft gebracht, onder anderen van Chaya Czernowin, Beat Furrer, Isabel Mundry en Olga Neuwirth. 

Programma & Bezetting

Simon Steen-Andersen - Inszenierte Nacht

Ensemble Ascolta
Florian Hoelscher - piano 
Markus Schwind - trompet, vocalen, stemvork
Andrew Digby - trombone, stemvork
Erik Borgir - cello
Hubert Steiner - gitaar, stemvork
Boris Müller - vibrafoon
Julian Belli - vibrafoon

Simon Steen-Andersen - live electronica en live video

Datum za 11-11
Tijd 21:00 - 22:00
Genre Muziek
Prijs € 16,00 NM Normaal
€ 8,00 NM Festivalpas
€ 10,00 NM tot 30
Bestel tickets

Ook interessant voor jou