Film & Filosofie 2024 / Pickpocket

Robert Bresson

Film Filmspecial

In de filmcursus Film & Filosofie kijken we een reeks films met een filosofische kwestie als onderwerp, films die met hun materiaal iets filosofisch duidelijk maken of films die ons tonen wat het is om een bepaalde persoon met bepaalde eigenschappen te zijn.

Filmdocent Rob van Gerwen, onderzoeker en als senior docent verbonden aan de Universiteit Utrecht, bespreekt voor en na de films relevante filosofische kwesties. Centraal in deze cursus staat het thema ‘Niet te filmen, mens en moraal’.

Natuurlijk zijn mensen en hun moraal, hun morele handelingen, wel te filmen, tenslotte gaan de meeste films over wat mensen elkaar aandoen (ten goede of ten kwade), maar hoe film je dan `hun moraal'? Waar speelt die zich af, wat moet je dan laten zien? En hoe doe je dat?

Over de film

Michel steelt geld van een toeschouwer bij het paardenrennen. Bij het verlaten van de renbaan wordt hij gearresteerd, maar snel vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Kort daarna sterft zijn moeder. Michel begint opnieuw met zakkenrollen en leert van een ervaren gauwdief. Hij weigert de hulp van zijn vriend Jacques, die hem aan een baan wil helpen. De situatie wordt te riskant voor Michel, dus hij vlucht uit Frankrijk. Twee jaar later ontmoet hij bij zijn terugkeer de voormalige werkster van zijn moeder.

Tickets & programma

Het programma
wo 4 sep, 19.30 uur - Il y a longtemps que je t'aime
wo 19 sep, 19.30 uur - L'innocente
wo 2 okt, 19.30 uur - Tori et Lokita
wo 16 okt, 19.30 uur - Pickpocket
wo 30 okt, 19.30 uur - 35 Shots of Rum 
wo 13 nov, 19.30 uur - The Assistant
wo 27 nov, 19.30 uur - A Good Person
wo 11 dec, 19.30 uur - Sibyl

Prijs & tickets
Volledige cursus: €132
Supporter: €116

Losse cursusavond: €17,50 *verkrijgbaar na de eerste cursusavond
Supporter losse cursusavond: €15,50 *verkrijgbaar na de eerste cursusavond

Meer info & tickets

Het is op het moment alleen mogelijk een ticket te kopen voor de volledige cursus. Losse cursusavonden zijn verkrijgbaar na de eerste cursusavond op woensdag 4 september.

Tickets voor de volledige cursus

Regie

Robert Bresson

Cast

Martin Lassalle, Marika Green, Jean Pelégri, Pierre Leymarie, Pierre Étaix, Dolly Scal, Kassagi

Genre

Drama

Land

FR

Gesproken taal

Frans

Ondertiteling

Nederlands

Tijdsduur

75 min.

Kijkwijzer

Kies een taal