Onze grootste toneelspeler ooit

Onze grootste toneelspeler ooit

Helmert Woudenberg

Het leven en de loopbaan van Louis Bouwmeester

"De indruk van Louis Bouwmeester in de rol van Shylock blijft onuitwisbaar. Zijn spel is zo volledig, zo in alle opzichten uitgewerkt, zo plastisch, ja, sculpturaal in houding, gebaren en uitdrukking, zo machtig natuurlijk en logisch in de buigingen der stem, dat men zich afvraagt of nog een dramatisch kunstenaar bestaat, die zo bij machte is, de Shakespeariaanse scheppingen te doen herleven."

Zo bejubelt Prosper van Langendonck in een recensie Louis Bouwmeester in zijn rol van Shylock in De Koopman van Venetië van Shakespeare, een vertolking die Bouwmeester tot ver over de grenzen beroemd maakte.

Er zijn wel foto's, maar nauwelijks beeld- en geluidsopnamen, die ons een indruk kunnen geven van zijn ongeëvenaarde meesterschap. Het was een tijd dat de schouwburgen en theaters avond aan avond vol zaten met mensen van alle rangen en standen en voorstellingen duurden van 's avonds zeven tot elf uur, met twee pauzes en een constant open buffet, een zedendrama, een blijspel en nog een zang- en dansspel op de koop toe. Met Shakespeare en andere klassieke schrijvers, maar ook titels als De Gebochelde, Het gebed der schipbreukelingen en Marmeren beelden, koude harten.

In zijn zestiende solo wil Helmert Woudenberg (Mansholt, GAS, Carmiggelt) deze voor het toneel gouden tijd doen herleven en onderzoekt hij wat het talent van Louis Bouwmeester zo uitzonderlijk maakte. Een ode aan een magistrale speler, maar ook aan de toneelspelkunst in het algemeen.

Datum do 11-05
Tijd 20:15 - 21:15
Genre Theater
Prijs € 19,00 Normaal
€ 17,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 10-5-2023 om 20:15 uur
Bestel tickets

Ook interessant voor jou