Het Nationale Theater

Het Nationale Theater

De jaren

op zoek naar de verloren tijd
Eline Arbo Naar een boek

In De jaren vertellen vijf actrices samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld. Het is de nieuwste voorstelling van regisseur Eline Arbo, naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, met een all-female topcast bestaande uit Hannah Hoekstra, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio en June Yanez.  

De vrouw groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen. In losse scènes worden muzikale, vrolijke en melancholische herinneringen opgeroepen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa. Na het veelgeprezen Weg met Eddy Bellegueule en Yerma maakt regisseur Eline Arbo opnieuw een zeer persoonlijke én politieke voorstelling. 

‘Alle beelden zullen verdwijnen. De dood wist alles in één seconde uit en dus moeten we iets redden van de tijd waar we nooit meer zullen zijn.’ 

Naar het bekroonde boek van Annie Ernaux 
De jaren is het met prijzen en jubelrecensies overladen meesterwerk van de Franse auteur Annie Ernaux. De Standaard der Letteren noemde het een “duizelingwekkende geschiedenis van een tijd en van een leven.” Voor regisseur Eline Arbo is het gedroomd materiaal. In het boek komen de twee lijnen samen die ze in haar werk verkent, enerzijds de ‘sociologische’ blik van Weg met Eddy Bellegueule (2020) en anderzijds de krachtige vrouwen als protagonisten van De uren (2021) en Yerma (2021). 

Arbo: “Toen ik De jaren las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven. Annie Ernaux’ stijl is zo treffend en universeel dat al die herinneringen ook resoneren in mij. Haar beelden roepen een gevoel van nostalgie op, maar tegelijkertijd ook schaamte en woede.” 
 

Teaser

Credits

Regie en bewerking

Eline Arbo

Cast

Mariana Aparicio Torres, Tamar van den Dop, Hannah Hoekstra, Nettie Blanken en June Yanez

Tekst

Annie Ernaux

(vertaling: Rokus Hofstede)
Regie-assistent Ludy Golstein
Decor Juul Dekker
Kostuum Rebekka Wörmann
Dramaturg Willemijn Barelds
Muziek
Thijs van Vuure
Datum wo 07-12
Tijd 20:30
Genre Theater
Prijs € 21,00 Normaal
€ 19,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop start 6-12-2022 om 20:30 uur
Bestel tickets

Ook interessant voor jou