Informatie Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD 's-Hertogenbosch
Kassa: 073 681 81 60
Kantoor: 073 681 81 50 info@verkadefabriek.nl

Het Nationale Theater

Yerma

Het Nationale Theater

Yerma

Het Nationale Theater

Yerma

Het Nationale Theater

Yerma

De voorstelling Yerma gaat helaas niet door. We proberen de voorstelling te verplaatsen naar een andere datum. Heb je een kaartje gekocht? Dan krijg je persoonlijk bericht.

Twee jaar zijn Yerma en Juan getrouwd. Juan lijkt tevreden met wat hij bezit: zijn huis, zijn schapen, zijn land. Maar Yerma is ongelukkig. Ze verlangt naar een vrij en hartstochtelijk leven. De eenzaamheid verstikt haar. De zwangerschap van haar vriendin Maria en de aantrekkingskracht tot jeugdvriend Victor confronteren haar met een existentiële leegte. Jaren verstrijken en Yerma raakt geobsedeerd door de gedachte dat een kind haar leegte zal vullen. Haar relatie met Juan komt onder steeds grotere druk te staan, tot ze uiteindelijk een dramatische daad verricht. Een voorstelling naar het toneelstuk van de Spaanse dichter en toneelschijver Federico García Lorca, in regie van Eline Arbo (o.a. Weg met Eddy Bellegueule en Drie Zusters).

‘Wat is een volmaakt leven?’ is de vraag waarmee regisseur Eline Arbo zich op Yerma stort. Federico García Lorca schreef met Yerma (1934) een poëtische tekst over de positie van de vrouw in een typische mannenwereld. Hoe de levens en de ontwikkeling van vrouwen werden gesmoord in taboes en verstikkende tradities. Waar in Lorca’s tijd het moederschap vrijheid opleverde, lijkt het nu vaak eerder een inperking van vrijheden. In hoeverre bepaalt het krijgen van kinderen je levensgeluk? 

Arbo maakt van Yerma een eigenzinnige voorstelling: muzikaal en poëtisch, met invloeden uit de flamenco.

Bekijk de trailer

In de pers

Met Yerma, over een vrouw met een onvervulde kinderwens, vertelt regisseur Eline Arbo weer trefzeker een tijdloos existentieel verhaal.

Volkskrant

Als Yerma zichzelf uiteindelijk terugvindt op een plek buiten het dorp waar kinderloze vrouwen (en dus ook jonge mannen) samenkomen, valt alles waar Arbo zo goed in is, samen: een zeer gestileerde sequentie vol blacklights, rook- en lichteffecten en opzwepende muziek – die treffend invoelbaar maakt hoe vervreemd Yerma inmiddels van de wereld om haar heen, en ook van zichzelf, is – snijdt radeloosheid door merg en been.

Theaterkrant

Mooi is hoe Arbo de metaforische lyriek en verzen van Lorca vertaalt in een sfeervolle symboliek van tijdloos zwarte kostuums en een zinderende (live gezongen) mix van pop en klassiek.

Trouw

Credits

Tekst

Federico Garcia Lorca

Regie

Eline Arbo

Cast

Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Lina Heijmans Antoinette Jelgersma, Rick Paul van Mulligen, June Yanez, Marie-Mae van Zuilen

Scènefoto's

Phile Deprez

Datum vr 10-12
Tijd 20:30 - 22:30
Genre Theater
Prijs € 21,00 Normaal
€ 19,00 Supporter
Ga verder met bestellen Account activeren