Informatie Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD 's-Hertogenbosch
Kassa: 073 681 81 60
Kantoor: 073 681 81 50 info@verkadefabriek.nl

Het Zuidelijk Toneel/ Theo Maassen

Facist worden

Kan het fascisme ons ook iets leren? Het fascisme is uitgegroeid tot het meest verwerpelijke politieke systeem, maar als we terugkeren naar de kern, hoe fascisme ooit is bedoeld, dan zijn er misschien lessen te trekken? De democratie is vaak traag en we missen geregeld sterke leiders met overkoepelende visies en totaaloplossingen.

Michela Murgia, Italiaanse schrijfster en politiek activiste schreef eind 2018 het boek: Instructies om een Fascist te worden. Een boek dat in Italië heel wat ophef veroorzaakte. In deze theatervoorstelling, gebaseerd op dat boek van Michela Murgia, durft Theo Maassen het fascisme los te koppelen van zijn besmette verleden, het fascisme als methode: helemaal zo gek nog niet.

“Het betoog van Murgia over Fascisme brengt ons op gedachten en gevoelens door eenieder wel eens gedacht en gevoeld. En wat zegt dat?” - Piet Menu, artistiek leider Het Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel maakt en speelt in het hier en nu: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de ander en het anders zijn. Ze zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. Theo Maassen... behoeft geen inleiding, maar maakt dit keer een toneelvoorstelling. Verwacht geen cabaret, maar een precaire denkoefening in intieme setting.

Helden
Martin Luther King, Aletta Jacobs, Willem van Oranje, Erasmus, Oprah Winfrey, Cruijf, Van Gogh, Greta Thunberg... de geschiedenis wordt geschreven en gekleurd door helden. Het Zuidelijk Toneel onderzoekt dit seizoen een keur aan makers elk op hun eigen terrein het begrip heldendom: van vrouwelijke helden tot bastaarden, van fascisme tot zorgverleners. Mannen en vrouwen die uitblinken door moed, bereidheid tot zelfopoffering of, de laatste jaren steeds meer, door uitzonderlijke sport- of zangprestaties. Elke dag groeit de behoefte aan sterke leiders, gemeenschappelijke idealen, liefst gecombineerd met een roemrucht verleden om ons aan op te hangen. Positief of negatief, links of rechts, we missen allen de helden van weleer en we zoeken naar hen die ons weer kunnen samenbrengen. Maar kunnen helden ons echt helpen?

Credits

Spel

Theo Maassen

Regie

Martijn Bouwman

Naar het boek van

Michela Murgia

Vertaling

Manon Smits

Dramaturgie

Piet Menu

Datum ma 28-03
Tijd 20:30 - 22:00
Genre Theater
Prijs € 27,00 Normaal
€ 25,00 Supporter
Bestel tickets
Datum di 29-03
Tijd 20:30 - 22:00
Genre Theater
Prijs € 27,00 Normaal
€ 25,00 Supporter
Bestel tickets
Ga verder met bestellen Account activeren