Het Zuidelijk Toneel/Lucas De Man

En ze leefden nog lang en gelukkig

Documentair theater Omdenken Voor volwassenen!

Het Zuidelijk Toneel/Lucas De Man

En ze leefden nog lang en gelukkig

Documentair theater Omdenken Voor volwassenen!

Het Zuidelijk Toneel/Lucas De Man

En ze leefden nog lang en gelukkig

Documentair theater Omdenken Voor volwassenen!

Het Zuidelijk Toneel/Lucas De Man

En ze leefden nog lang en gelukkig

Documentair theater Omdenken Voor volwassenen!

Wat als kinderen het voor het zeggen zouden hebben in Nederland? Wordt onze rijkdom dan eerlijker verdeeld? Of gaan er dan nog steeds kinderen zonder ontbijt naar school? 

In dit sprookje voor volwassenen over ongelijkheid stap je in de magische wereld van een 11-jarig kind dat jou meeneemt in een verhaal van deze tijd. Laat je verrassen, raken, verwonderen én heel misschien weer even geloven dat sprookjes bestaan.

Want hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat er in zo’n rijk land als Nederland alsnog 1 op de 13 kinderen onder de armoedegrens leeft? Hoe kan het dat sommige kinderen opgroeien met een koelkast die nooit leeg raakt, terwijl andere kinderen zonder avondeten naar bed worden gebracht? Waarom bepaalt de plek van je wieg hoeveel kansen je hebt? En is het niet vreemd dat in Nederland het aantal kinderen dat opgroeit in armoede stijgt? Terwijl er ieder jaar juist méér geld gaat naar de bestrijding van armoede?

Tijdens deze voorstelling creëren we samen met jou een nieuw verhaal. Al bijna vijf jaar lang is Stichting Nieuwe helden bezig met projecten over kinderarmoede. Voor deze voorstelling interviewden zij kinderen over ongelijkheid en hoe zij dat zouden aanpakken als zij de baas zouden zijn in Nederland. Nu bundelen ze samen met Het Zuidelijk Toneel hun krachten voor dit bijzondere sprookjesexperiment. Verwacht een sprookjesachtig bewegend multimedia decor en een ervaring die je niet snel zult vergeten.

“Ontroerende voorstelling over armoede”

Volkskrant

Teaser

De makers

Regie: Bas van Rijnsoever
Bas van Rijnsoever (Almere, 1983) is maker bij Het Zuidelijk Toneel en een van de oprichters van Stichting Nieuwe Helden. Als acteur was hij de afgelopen jaren te zien in producties van Toneelgroep Oostpool, Schwalbe, Julian Hetzel, Carver e.a. Hij is als docent verbonden aan de Academie voor Theater en Dans en werkt als dramaturg bij circus theatergezelschap Monki Business. Binnen Nieuwe Helden ontfermt Bas zich over de meer sociaal geëngageerde projecten en gaf hij leiding aan projecten Ocharme, The Village en Meisje met de Zwavelstokjes. Projecten over de groeiende kansenongelijkheid en die als aanleiding dienden tot de creatie van de voorstelling En ze leefden nog lang en gelukkig, dit seizoen bij Het Zuidelijk Toneel te zien.

Dramaturgie: Lucas De Man
Lucas De Man (Roeselare, 1982) is regisseur en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en presentator van Kunstuur (AvroTros). Lucas beschikt over een indrukwekkende hoeveelheid energie die in alle richtingen stroomt: hij maakt theatervoorstellingen, beeldende kunstinstallaties, performances en projecten die buiten de disciplines treden. Hij verwondert, verstrooit, verbaast, verwart. Het doel is te komen tot een ont-moeting: een moment van niet moeten, een moment waarin je als mens jezelf mag zijn. Hij maakte vele projecten bij Het Zuidelijk Toneel o.a.; De Man in Azië, De Man is Lam, Democracy 3.0, De Bastaard en dit seizoen is hij betrokken bij de voorstelling En ze leefden nog lang en gelukkig.

Credits

Regie: Bas van Rijnsoever 
Spel: Wisselende cast 11-jarige solisten
Dramaturgie: Lucas De Man
Regie-assistentie: Demi Janssen
Artistiek advies: Piet Menu
Scenografie & media ontwerp: Gijs Leijdekkers
Creatief producent en kindbegeleiding: Valene Lontanga
Filmmaker: Tim van den Heuvel

 

Filmproducer: Else-Marie Rombouts
Kostuums: Ilse Vermeulen
Productieleiding: Rianne Valstar
Techniek en decorbouw: Gijs Leijdekkers, Sil de Reuver, Tom IJpelaar
Fotografie campagnebeeld: Sofie Knijff
Met dank aan: De Amsterdamse Jeugdtheaterschool, Jeugdtheaterschool Zwolle, Jeugdtheaterschool Utrecht, Jeugdtheaterschool Rabarber, Factorium Cultuurmakers, Theaterschool De Zuiderlingen, Sem Jonkers (advies kind regie)

Datum do 28-03
Tijd 20:00
Prijs € 19,00 Normaal
€ 17,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 27-3-2024 om 20:00 uur
Zaal Grote Zaal
Bestel tickets

Ook interessant voor jou