Het Zuidelijk Toneel/Lucas De Man

Het Zuidelijk Toneel/Lucas De Man

En ze leefden nog lang en gelukkig

Documentair theater Omdenken

Nederland is een rijk land en toch is er veel armoede en ongelijkheid. We praten erover en doen van alles, maar er verandert niets. Maar wat als we nu eens naar kinderen zouden luisteren? Lucas De Man regisseert En ze leefden nog lang en gelukkig, een voorstelling die voortbouwt op het eerdere project van Stichting Nieuwe Helden, over armoede. 

Tussen de 6 à 8 % van de Nederlandse bevolking maakt deel uit van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens en loopt zo risico op armoede. Dat is schrijnend, zeker nu inflatie en stijgende energiekosten het probleem op scherp stellen. Experts zijn het erover eens dat we ongelijkheid kunnen wegwerken met een stikstof-achtige maatregel. Waarom willen we het dan niet oplossen?

Al bijna twee jaar lang verzamelt Nieuwe Helden getuigenissen van kinderen over ongelijkheid en hoe zij het anders zouden aanpakken. Samen met Het Zuidelijk Toneel werken ze dat uit tot En ze leefden nog lang en gelukkig.

Een 11-jarig kind neemt je mee in een sprookje van deze tijd: laat je verrassen, raken, verwonderen en verbazen en heel misschien weer even geloven, dat sprookjes bestaan.

De makers

Bas van Rijnsoever
Bas van Rijnsoever is maker bij Het Zuidelijk Toneel en een van de oprichters van Stichting Nieuwe Helden. Als acteur was hij de afgelopen jaren te zien in producties van Toneelgroep Oostpool, Schwalbe, Julian Hetzel, Carver e.a. Hij is als docent verbonden aan de Academie voor Theater en Dans en werkt als dramaturg bij circus theatergezelschap Monki Business. Binnen Nieuwe Helden ontfermt Bas zich over de meer sociaal geëngageerde projecten en gaf hij leiding aan projecten Ocharme, The Village en Meisje met de Zwavelstokjes. Projecten over de groeiende kansenongelijkheid en die als aanleiding dienden tot de creatie van de voorstelling En ze leefden nog lang en gelukkig.

Lucas De Man
Lucas De Man is regisseur en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en presentator van Kunstuur (AvroTros). Lucas beschikt over een indrukwekkende hoeveelheid energie die in alle richtingen stroomt: hij maakt theatervoorstellingen, beeldende kunstinstallaties, performances en projecten die buiten de disciplines treden. Hij verwondert, verstrooit, verbaast, verwart. Het doel is te komen tot een ont-moeting: een moment van niet moeten, een moment waarin je als mens jezelf mag zijn. Hij maakte vele projecten bij Het Zuidelijk Toneel o.a.; De Man in Azië, De Man is Lam, Democracy 3.0, De Bastaard en afgelopen seizoen was hij vier avonden in de Verkadefabriek te zien met het succesvolle Morgen met Lucas. 
 

Van

Bas van Rijnsoever

Regie

Lucas De Man

Dramaturgie

Lucas De Man, Piet Menu

Film

Tim van den Heuvel

Scenografie

Gijs Leijdekkers

Datum do 28-03
Tijd 20:00
Genre Theater
Prijs € 19,00 Normaal
€ 17,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 27-3-2024 om 20:00 uur
Bestel tickets

Ook interessant voor jou