Kampong Lunetten

Kampong Lunetten

Ellen van Kempen

Film Filmspecial
Kampong Lunetten

Kampong Lunetten

Ellen van Kempen

Film Filmspecial

Een film van documentairemaker Ellen van Kempen, in samenwerking met Werkgroep Kampong Lunetten (Rietje Smeets, Ating Manuputty, Pat Manuhutu, Sylvana Kiriwenno, Otto Patty) en het Vughts Museum. Inclusief inleiding en nagesprek met Ellen van Kempen en personen uit de film. 

Programma: 19:00 ontvangst, 19:15 start film, 20:45 pauze, 21:00 nagesprek. 

Met de aankomst op 21 maart 1951 van de Kota Inten in Rotterdam begint de geschiedenis van de Molukkers in Nederland. Op dit schip en de schepen die volgden zitten in totaal 12.500 Molukkers; ex-KNIL-militairen en hun gezinnen. Lunetten is een van de plekken waar de Nederlandse regering hen onderbracht. Deze plekken waren veelal oude kazerneterreinen of kampen; zo was Lunetten ‘het oude Kamp Vught’. Lunetten werd een Moluks ‘dorp’ in de Vughtse natuur en is de enige van de woonoorden dat nog steeds op dezelfde plek staat en een actieve leefgemeenschap heeft. De Molukkers zouden destijds tijdelijk worden ondergebracht. Zij waren in afwachting van een spoedige repatriëring naar de Molukse eilanden. Maar dit is nooit gebeurd. 

De documentaire verweeft het bijzondere verhaal van toen met het levendige verhaal van nu. Een verhaal van ontgoocheling, van strijd én van sterke verbondenheid. 

Voor de film is er een korte inleiding en na de film een nagesprek met de maker en met een aantal personen uit de film: Lien Nasarany en dr. Wilbert van Acker. Zij delen graag hun persoonlijke verhalen over het verleden en ook zeker over het heden. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te praten en te delen. 

Regie

Ellen van Kempen

Land

Nederland

Genre

Documentaire

Releasedatum

2023

Tijdsduur

90 min.

Datum do 15-06
Tijd 19:00 - 22:00
Genre Film
Prijs € 11,50 Normaal
€ 10,50 Supporter
€ 8,00 Student