Karina Holla

Karina Holla

De Dresser

“Wie ben ik niet allemaal geweest en nog weet ik niet wie ik ben”
Over theater

De Dresser is een tragikomische voorstelling over een acteur in crisis gespeeld door de met de Theo d'Or bekroonde actrice Karina Holla. 

De acteur staat op het punt zijn verstand te verliezen, hij vecht voor zijn leven en voor zijn passie voor theater. Hij heeft een zenuwinzinking, hij is verscheurd, hij is verdwaald in zijn eigen geheugen labyrint. Aan de ene kant wil hij ophouden met spelen, aan de andere kant is hij verslaafd aan de magie van het theater. Grandeur en verval, roem en eenzaamheid, moed en vertwijfeling: het tragikomische van de aftakeling van iemand die op zoek is naar het volmaakte.

“Meer, meer, ik kan niet meer, ik heb niets meer om te geven. Ik wil niet avond aan avond verf op mijn gezicht smeren, kleren dragen die niet van mij zijn. Ik ben geen kind dat zich verkleedt voor een spel, dit is mijn werk, mijn levenswerk.”

In de voorstelling verweeft actrice Karina Holla teksten en fragmenten uit de toneelliteratuur met eigen ervaringen uit haar omvangrijke theatercarrière. 

Over De Dresser zegt Holla: “Het gaat over het belang van het theater, het streven naar het verwezenlijken van dat ene belangrijke moment, door in volledige fysieke overgave het personage binnen te dringen en een wisselwerking met het publiek te laten ontstaan.”

De Dresser is een collage-voorstelling met beeld, beweging, stem en tekst. De voorstelling geeft een kijkje achter de schermen van de theaterwereld, de magie, maar ook de angst en de gevoeligheden en uiteindelijk de verbeeldingskracht die over het menselijk falen zegeviert.

Karina Holla

De afgelopen 35 jaar maakte Karina Holla bewegingstheater, als performer, docent en regisseur.

Na haar studie aan de Amsterdamse Theaterschool maakte ze haar eigen voorstellingen zoals Valeska, ich bin eine Hexe (1983), over het roerige leven van de groteske danseres Valeska Gert, Solo Duo (1985, eerste Mimeprijs) haar internationale doorbraak die in elf landen werd gespeeld; Falten (2005), waarvoor zij drie oudere mimeacteurs regisseerde en Kafka Project (prijs Beste theatervoorstelling Kroatië 2013). In Être Blessé (2009, nominatie Mimeprijs) en vooral Fremd-Körper (2014) begon Holla veel meer tekst te gebruiken.

In Covid-tijd maakte zij DARGER, een voorstelling over Henry Darger, een gekwelde man in isolatie die zijn verschrikkelijke ervaringen omzette in het goud van zijn tekeningen en verhalen. Hij leefde als kluizenaar en was straatarm. Pas na zijn dood werd zijn werk ontdekt en voor duizenden verkocht.

Holla werd genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 in de categorie bewezen kwaliteit. In 2018 ontving ze de Theo d’Or voor haar aangrijpende rol in ROMP.

Haar laatste twee voorstellingen Oorlogsvrouwen en DARGER speelde de met de Theo d'Or bekroonde actrice voor uitverkochte zalen in Nederland en in Zweden.

Concept/Spel

Karina Holla

Dramaturgie/eindmontage

Jeroen Kriek

Tekstadvies

Rob de Graaf

Scenografie

Theun Mosk

Kostuums

Mattijs van Bergen

Muziek

Rikard Borggård

Datum za 03-02
Tijd 20:15
Genre Theater
Prijs € 18,00 Normaal
€ 16,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 2-2-2024 om 20:15 uur
Bestel tickets

Ook interessant voor jou