Koolhovens Keuze / Apocalypse Now: Final Cut

Koolhovens Keuze / Apocalypse Now: Final Cut

Francis Ford Coppola

Film Filmspecial

De met 16 gouden kalveren bekroonde Filmmaker Martin Koolhoven neemt je in Koolhovens Keuze mee in zijn fascinatie voor films. Hij geeft een filmcollege, gaat het gesprek aan, bespreekt fragmenten en na de pauze kijken we de film Apocalypse Now: Final Cut.

Martin Koolhoven ken je van zijn veelgeprezen films Oorlogswinter en Brimstone. De film Oorlogswinter werd door bijna 1 miljoen mensen in de bioschoop bezocht. Tijdens zijn loopbaan heeft hij maarliefst 16 gouden kalveren, 30 nominaties en veel internationale prijzen in ontvangst mogen nemen. Hierdoor behoort hij tot één van Nederlands meest succesvolle filmmakers. Na zijn filmcollege kijken we Francis Ford Coppola’s oorlogsklassieker Apocalypse Now: Final Cut.

Foto: Studio Plakband

Over Apocalypse Now: Final Cut

Apocalypse Now is gebaseerd op het boek Heart of Darkness van Joseph Conrad en volgt een legerofficier die de opdracht heeft gekregen om een losgeslagen kolonel in Cambodja op te sporen en te liquideren. Coppola had weliswaar al twee Godfather-films op zijn naam staan, maar was toch nog maar 36 toen hij in 1976 op de Filipijnen neerstreek voor wat één van de meest legendarische shoots uit de filmgeschiedenis zou worden. Martin Sheen kreeg een hartaanval tijdens de opnames, de drugs waren niet aan te slepen, de decors werden weggevaagd door een orkaan, Marlon Brando arriveerde onvoorbereid en veel te dik op de set, de budgetoverschrijdingen waren gigantisch. Desondanks – of allicht juist dankzij al die tegenslagen – werd Apocalypse Now een meesterwerk; een hallucinante trip vol surrealistische beelden die de waanzin van de Vietnamoorlog voelbaar maakt. De film won de Gouden Palm in Cannes. De Final Cut-versie is de film die het dichtst in de buurt komt van wat Coppola voor ogen stond bij de productie van de film.

Martin Koolhoven

Koolhoven over zijn gekozen thema: oorlog in film

"Het is wellicht cynisch, maar ik ben bang dat dit thema over een paar maanden nog steeds relevant zal zijn, wat er ook staat te gebeuren de komende tijd. Oorlog is helaas van alle tijden en dat proberen we vanavond te weerspiegelen aan de hand van diverse bekende en minder bekende filmfragmenten."

Martin Koolhoven
Datum vr 07-10
Tijd 19:30 - 23:48
Genre Film
Prijs € 15,00 Normaal
€ 12,50 Supporter
Bestel tickets

Ook interessant voor jou