Koolhovens Keuze / Hellboy

Koolhovens Keuze / Hellboy

Guillermo del Toro

Film Filmspecial

De met 16 gouden kalveren bekroonde Filmmaker Martin Koolhoven neemt je in Koolhovens Keuze mee in zijn fascinatie voor films. Hij geeft een filmcollege, gaat het gesprek aan, bespreekt fragmenten en na de pauze kijken we Guillermo del Toro's Hellboy (16+) uit 2004.

Martin Koolhoven ken je van zijn veelgeprezen films Oorlogswinter en Brimstone. De film Oorlogswinter werd door bijna 1 miljoen mensen in de bioscoop bezocht. Tijdens zijn loopbaan heeft hij maarliefst 16 gouden kalveren, 30 nominaties en veel internationale prijzen in ontvangst mogen nemen. Hierdoor behoort hij tot één van Nederlands meest succesvolle filmmakers. Vanavond gaat hij het hebben over het thema superhelden. Een genre waar veel filmmakers nooit aan willen beginnen. Dat terwijl wel het genre al anderhalf decennium Hollywood domineert.

Leuk om te weten: Martin Koolhoven is de hele avond aanwezig.

Foto: Studio Plakband

Waarom superhelden

“De superheldenfilm domineert al anderhalf decennium Hollywood, tot groot verdriet van veel filmmakers. Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Ken Loach, David Cronenberg, Alejandro Iñárritu en Ridley Scott fulmineerden er al tegen en Bong Joon-ho gaf wel een héél originele reden op waarom hij nooit een superheldenfilm zou maken: hij kan er niet tegen om naar mensen in strakke kleding te kijken.

Je zou zeggen dat het een volledig nieuw fenomeen is, maar de superheld loopt al zo’n honderd jaar rond in het Amerikaanse culturele landschap. Vanavond kijk ik naar de meest interessante films in het genre, dat dus al een tijdje bestaat. Guillermo del Toro (Nightmare Alley, The Shape of Water, Pan’s Labyrinth) is een van de meest interessante regisseurs in Hollywood van de afgelopen decennia. Vanavond kijken we Hellboy uit 2004 (véél beter dan de remake uit 2019), met een van de meest eigenzinnige superhelden. Zin in!"

Hellboy

In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog zoeken de Nazi's hun toevlucht tot zwarte magie om hun verloren zaak nog te redden. De geallieerden bestormen het kamp waar de ceremonie plaats vindt, maar niet voordat de demoon Hellboy opgeroepen is. Wanneer Hellboy opgroeit besluit hij zijn krachten te gebruiken voor het bestrijden van het kwaad.

De film is geregisseerd door Oscarwinnaar Guillermo del Toro (Shape of Water, Nightmare Alley).

Hellboy

Bekijk de trailer

Regie Guillermo del Toro
Cast Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones
Genre Superhelden
Land VS
Jaartal 2004
Tijdsduur 122 min.
Ondertiteling Engels gesproken, niet ondertiteld.
Datum vr 16-12
Tijd 19:30 - 22:47
Genre Film
Prijs € 15,00 Normaal
€ 12,50 Supporter
€ 5,00 Student Verkoop start 15-12-2022 om 19:30 uur
Bestel tickets