Koolhovens Keuze: Steven Spielberg

Koolhovens Keuze: Steven Spielberg

Steven Spielberg

Film Filmspecial

De met 16 gouden kalveren bekroonde Filmmaker Martin Koolhoven neemt je in Koolhovens Keuze mee in zijn fascinatie voor films. Hij geeft een filmcollege, gaat het gesprek aan, bespreekt fragmenten en na de pauze kijken we The Sugarland Express (1974) van Steven Spielberg. 

Martin Koolhoven ken je van zijn veelgeprezen films Oorlogswinter en Brimstone. De film Oorlogswinter werd door bijna 1 miljoen mensen in de bioscoop bezocht. Tijdens zijn loopbaan heeft hij maarliefst 16 gouden kalveren, 30 nominaties en veel internationale prijzen in ontvangst mogen nemen. Hierdoor behoort hij tot één van Nederlands meest succesvolle filmmakers. Vanavond gaat Koolhoven het hebben over: Steven Spielberg.

Leuk om te weten: Martin Koolhoven is de hele avond aanwezig.

Foto: Studio Plakband

Steven Spielberg

Met meer dan 10 miljard aan box office-inkomsten is Steven Spielberg de meest succesvolle regisseur allertijden. Dat neemt niet weg dat er ook artistiek veel te vertellen is over deze filmmaker. Sowieso was hij in mijn vroege tienerjaren een ster, op een manier waarop normaal gesproken enkel acteurs in het middelpunt van de belangstelling stonden. Zoals eerder bij Hitchcock en later bij Tarantino, was een nieuwe film van hem: ‘de nieuwe Spielberg’, wie er verder ook inspeelde. Dat speelde een belangrijke rol in mijn proces om te begrijpen hoe films gemaakt werden. Daar zal ik nog meer over vertellen op deze avond, waarin ik mijn favoriete Spielbergfilms en -scènes zal doorlopen en bespreken.

Steven Spielberg was op televisie al onstuimig uit de startblokken geschoten, maar The Sugarland Express was zijn officiële bioscoopdebuut. Goldie Hawn vertelt haar man, die in de gevangenis zit, dat hij moet ontsnappen. Ze kidnappen hun eigen kind dat in een pleeggezin woont, waarna het politiekorps de achtervolging door Texas inzet. Ik zag de film jaren geleden op VHS en kan niet wachten de film in vol ornaat in de bioscoop te zien.

Bekijk de trailer
Steven Spielberg

Regie

Steven Spielberg

Cast

Goldie Hawn, Ben Johnson, Michael Sacks, William Atherton en Frank Steggall

Genre

Actie/drama/thriller

Land

VS

Gesproken taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Tijdsduur

110 minuten

Kijkwijzer

12+

Datum vr 01-03
Tijd 20:30 - 22:50
Genre Film
Prijs € 17,50 Normaal
€ 15,00 Supporter
€ 12,50 Student
Bestel tickets