Matzer Theaterproducties

Matzer Theaterproducties

Blind

Theater Topcast Huisgezelschap

In Blind botsen twee wereldbeelden in een van oorsprong sterke familieband. Hoe ga je om met ideologische verschillen? Kun je van iemand houden wiens ideeën je verwerpt?

Een vader en een dochter leven al jaren met elkaar in onmin. Hij is een trotse bejaarde met een groot ego en woont in een afgesloten en beveiligde enclave waar mensen zoals hij – wit, succesvol en ooit invloedrijk – zich hebben teruggetrokken in reactie op de veranderde samenleving. 

Zij heeft die samenleving omarmd en mede vormgegeven. Zij wijst alles af waar hij voor staat. Hij verwijt haar een gevaarlijk idealisme, zij verwijt hem superioriteit denken. In alles staan ze lijnrecht tegenover elkaar. De verwijdering lijkt onoverbrugbaar.

Blind is het regiedebuut van de internationaal gelauwerde schrijver Lot Vekemans. In Blind schetst ze een afgesloten universum, een metafoor voor heel veel omheinde plekken op de wereld. Plekken waar sommigen mensen binnen mogen komen en anderen niet. Maar wat gebeurt er als we het samenleven niet kunnen ontvluchten? Is er een mogelijkheid om elkaar te naderen zonder dat je het met elkaar eens hoeft te worden?


De voorstellingen op donderdag 19 en vrijdag 20 oktober zijn try-outs, op zaterdag 21 oktober vindt de première plaats.

Lot Vekemans

Lot Vekemans (1965) schrijft toneelteksten, romans en scenario’s. Als toneelschrijver is ze een internationale ster. Haar werk is in tweeëntwintig talen vertaald en in meer dan vijfendertig landen opgevoerd. Ze is daarmee de meest opgevoerde Nederlandse toneelschrijver in het buitenland. Haar werk is meerdere malen bekroond. Zo ontving ze de Taalunie Toneelschrijfprijs voor Gif, de Van der Viesprijs voor Truckstop en Zus Van en kreeg ze voor haar gehele vertaalde Duitse oeuvre de Ludwig Mülheims Theaterpreis. Met Blind maakt ze haar regiedebuut, onder de vleugels van MATZER Theaterproducties. Een veelbelovende samenwerking!

Helmert Woudenberg en José Kuipers

Helmert Woudenberg was oprichter en één van de gezichtsbepalende acteurs van het Werktheater. Daarnaast was hij te zien in meerdere voorstellingen van Toneelgroep Jan Vos en maakte de solovoorstellingen Fortuin, Waterman, Landverrader en Onze grootste toneelspeler ooit

José Kuijpers speelde eerder in de solovoorstelling van MATZER Theaterproducties Niemand wacht op je. Voor haar rol in Rode Gordijnen, een korte film van Richard Valk, is ze genomineerd voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol.

Over 'Niemand wacht op je'

“…mooie, soepele toneeltekst van Lot Vekemans (…) het personage Jantje is fantastisch…goud zijn haar beschouwingen over Giro 555, als ‘moderne aflaat om onze onmacht af te kopen’”

Trouw

“In plaats van een schouwspel is Niemand wacht op je zelf een vorm van politiek (…) deze voorstelling gaat ons allemaal aan”

Theaterkrant

Spel

José Kuijpers, Helmert Woudenberg

Tekst en regie

Lot Vekemans

Datum do 19-10
Tijd 20:30
Genre Theater
Prijs € 18,00 Normaal
€ 16,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 18-10-2023 om 20:30 uur
Bestel tickets
Datum vr 20-10
Tijd 20:30
Genre Theater
Prijs € 18,00 Normaal
€ 16,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 19-10-2023 om 20:30 uur
Bestel tickets
Datum za 21-10
Tijd 20:30
Genre Theater
Prijs € 20,00 Normaal
€ 18,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 20-10-2023 om 20:30 uur
Bestel tickets