meLê Yamomo / November Music

meLê Yamomo / November Music

November Music

De componist als commentator, regisseur, uitvoerder en onderzoeker. In het werk van de Filipijns-Nederlandse componist meLê yamomo komen verschillende disciplines samen. 

Werk dat van een krachtige actuele waarde is, waarbij yamomo inspeelt op persoonlijke onderwerpen als kolonialisme. meLê yamomo is de vierde winnaar van de tweejaarlijkse componistenwedstrijd Open Oor. Vorige winnaars waren Gilius van Bergeijk, Anna Korsun en Eliane Radigue. Voor de derde maal organiseren November Music en Stichting Trillende Lucht een avond rondom de prijswinnaar.

Het werk van meLê yamomo kenmerkt zich door een gerichtheid op tijd en plaats en de krachtige materialiteit van geluid. yamomo, geboren in de Filipijnen, woont in Amsterdam en Berlijn en werkt daar als componist, onderzoeker en theatermaker. In 2018 verscheen zijn boek Sounding Modernities: Theatre and Music in Manila and the Asia Pacific 1869-1946. Academisch onderzoek en compositie zijn in het werk van yamomo subtiel met elkaar verweven. Het werk van Yamomo moet je vooral live ervaren. In zijn geluidswerken en performances verwijst hij onder meer naar de betekenisvolle schoonheid van gamelanmuziek en de kracht van het gesproken woord. Zijn performances waren al te beleven tijdens de Donaueschinger Musiktage en het CTM Festival Berlin.

Tijdens dit feestelijke concert ter gelegenheid van de Open Oor prijs, presenteert meLê yamomo zijn performance Eigenschwingungen – Forces of Overtones. Deze lezing-performance is een samenwerking met cellist Eurico Ferreira Mathias. Samen nemen ze de dominante Europese muziekgeschiedenis onder de loep, en gaan ze op zoek naar andere, onverwachte muzikale frequenties. Ze spelen met onze verwachtingen en werpen nieuw licht op het koloniale verleden van het westen en de Europese definitie van muzikale harmonie. In het laboratorium van yamomo en Mathias krijgen vastgeroeste luistergewoontes een fikse opdonder en ontstaat er een vrijplaats voor grenzeloze muzikale ontmoetingen. Een productie van het Ballhaus Naunynstraße uit Berlijn.

Om 19.30 is in de Clubzaal van de Verkadefabriek de video-lezing-performance This Doesn’t Sound Right te zien. Na afloop van de voorstelling is een after-talk met meLê yamomo, eveneens in de Clubzaal. Beide activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Eigenschwingungen – Forces of Overtones was first performed in November 2021 as part of the Decolonial Frequenciesfestival, curated by meLê yamomo.

In samenwerking met Stichting Trillende Lucht.

Programma & bezetting

meLê yamomo / Eurico Ferreira Mathias - Eigenschwingungen  - Forces of Overtones

Bezetting:
meLê yamomo - performance
Eurico Ferreira Mathias - performance, cello
Nicolas Russi Andretta & Ingo König - video, geluid, licht, stage
Sylvia Erse Keller - productie

Produced by Kultursprünge im Ballhaus Naunynstraße gemeinnützige GmbH. First production funded by the State of Berlin, Senate Department for Culture and Europe as part of the Decolonial Frequencies festival.

Programma:
19.30 - 20.00 uur: video-lezing-performanceThis Doesn’t Sound Right  - Clubzaal Verkadefabriek (gratis)
20.30 - 21.30 uur:  performance Eigenschwingungen  - Forces of Overtones - Studio Verkadefabriek (met entree)
21.45 - 22.15 uur: after-talk met meLê yamomo - Clubzaal Verkadefabriek (gratis)
 

Datum do 02-11
Tijd 20:30 - 21:30
Genre Muziek
Prijs € 16,00 NM Normaal
€ 8,00 NM Festivalpas
€ 10,00 NM tot 30
Bestel tickets

Ook interessant voor jou