Mevrouw Ogterop

Mevrouw Ogterop

De kant van Ada

Gebaseerd op ware gebeurenissen

Deze theatermonoloog vertelt het verhaal van de kant van Ada: vrouw van de moordenaar van een zestienjarig meisje. Dertien jaar lang wist zij van niks, of wel?  

In 2018 verscheen Jij bent van mij van Peter Middendorp (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs), een indringende en veelbesproken roman over personage Tille Storkema. Dertien jaar lang verzweeg de boer de verkrachting van- en moord op een zestienjarig meisje. Al die tijd leefde Tille zonder enige verdenking door, samen met zijn vrouw Ada en hun twee kinderen.

Mevrouw Ogterop belicht de kant van Ada. Wat wist zij? Had Ada kunnen weten dat haar man een verkrachter was, een moordenaar? Wat was haar aandeel, wat is haar schuld? En hoe leef je door nadat zoiets uitkomt?

De monoloog, gespeeld door Lotte Dunselman en muzikaal begeleid door Isa Zwart, vertelt Ada's verhaal. Van de arrestatie van Tille tot de dag van vandaag: want Tille komt binnenkort vrij…

Lotte Dunselman: “Wat ik zo intrigerend vind aan Ada is haar verhouding met ‘de waarheid’. Ik kan niet anders denken dan dat ze deze naar haar hand heeft gezet, zoals wij allemáál in meer of mindere mate doen. Of het nou bewust of onbewust ging, ze heeft een andere kant op gekeken. En als ze echt helemaal van niks heeft geweten, dan heeft de waarheid háár niet aangekeken.”

Mevrouw Ogterop

Mevrouw Ogterop is opgericht door Schouwburg Ogterop in Meppel met als doel om eigenzinnig toneel op Drentse bodem te ontwikkelen. De producties zijn toneelmatig, met een maatschappelijke relevantie en met oog voor kwaliteit. De artistieke leiding is in handen van Lotte Dunselman.

Over de roman 'Jij bent van mij'

"Een geweldig vernuftige roman. (...) Het ijzersterke Jij bent van mij blijft nog lang onder je huid zitten."

NRC

"Een aangrijpende roman. Waarheidsgetrouwer, genuanceerder en juist daardoor gruwelijker dan de meest realistische reconstructie."

Het Parool

Tekst

Peter Middendorp

Concept en spel

Lotte Dunselman

Livemuziek

Isa Zwart (ISZA)

Regie

Ria Marks

Publiciteitsbeeld

Miek Uittenhout

Decor en licht

Julian Maiwald

Kostuums

Freja Roelofs

Datum wo 27-03
Tijd 20:15
Genre Theater
Prijs € 19,00 Normaal
€ 17,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 26-3-2024 om 20:15 uur
Bestel tickets
Datum do 28-03
Tijd 20:15
Genre Theater
Prijs € 19,00 Normaal
€ 17,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 27-3-2024 om 20:15 uur
Bestel tickets

Ook interessant voor jou