Mugmetdegoudentand

Mugmetdegoudentand

The Making of Soros the Musical

Theater Musical Humor
Mugmetdegoudentand

Mugmetdegoudentand

The Making of Soros the Musical

Theater Musical Humor
Mugmetdegoudentand

Mugmetdegoudentand

The Making of Soros the Musical

Theater Musical Humor
Mugmetdegoudentand

Mugmetdegoudentand

The Making of Soros the Musical

Theater Musical Humor

Drie enthousiaste, kritische makers storten zich vol overgave op het maken van een wervelende musical over de miljardair en filantroop George Soros.

“Zo graaft en prikkelt de Mug met deze voorstelling als vanouds. We gaan dat stekende en zoemende insect nog missen.” - Het Parool

The Making of Soros the Musical is de allerlaatste Mug ooit. De voorstelling geeft een inkijkje in het leven van de speculant, miljardair en filantroop George Soros, die door (extreem)rechts en (extreem)links gewantrouwd wordt. Een vrolijke poging om iets te begrijpen van de wereld van het geld en het (mogelijk) goede. En het kwade. Of allebei tegelijk. Waarbij in ieder geval af en toe iemand vol overgave in zingen uitbarst. Deze politieke activist met meer geld dan hij kan tellen wil de wereld veranderen, maar zijn goede bedoelingen worden niet door iedereen begrepen. Moet hij aan het kruis? Leer de redder van de mensheid en zijn vijanden kennen.

De allerlaatste mug

The Making of Soros the Musical is de laatste grote productie van De Mug. Na 38 jaar houdt deze spraakmakende groep aan het einde van dit seizoen op te bestaan. 

De groep maakte nieuw Nederlands repertoire dat de tijdgeest met persoonlijke stem beschrijft onder het motto: ‘Het is nu’. Mugmetdegoudentand heeft in de afgelopen decennia een groot aantal legendarische theaterproducties, kunstprojecten en televisieseries gemaakt zoals; Hertenkamp, TV7, Koppensnellers, Onder Controle, Lost in Hotel Paradise, Quality Time, Smoeder, Buik, Hannah en Martin, Sinaasappelstraat, Kunsthart, Meepesaant, Rijsen & Rooxman De Dikke Muiz & Sjors en Margreet heeft de groep verlaten.

Grijp je kans om nog één keer een Mug in de Verkadefabriek te zien! 
 

“The Making of Soros the Musical van Mugmetdegoudentand is een ingenieuze voorstelling. In het doordachte script worden we heen en weer geslingerd tussen wetenswaardigheden en theaterplezier”

Volkskrant

"De Mug neemt waardig afscheid met voorstelling over Soros

Telegraaf

"Een fantastische, intrigerende en ook nog geestige voorstelling”

Theaterkrant
Datum za 06-05
Tijd 20:30
Genre Theater
Prijs € 20,00 Normaal
€ 18,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 5-5-2023 om 20:30 uur
Bestel tickets

Wie is George Soros?

The Making of Soros the Musical is een bijzondere en spannende ontmoeting met George Soros. Maar wie is hij?

George Soros (1930) is een Hongaars-Amerikaanse zakenman die zijn vermogen inzet voor het realiseren en ondersteunen van sociale en democratische ontwikkelingen. Dit heeft hem gemaakt tot een aartsvijand van (extreem) rechts, dat Soros gebruikt voor diverse complottheorieën. Maar Soros wordt ook gewantrouwd door (extreem) links, onder andere vanwege zijn vroegere activiteiten als beursspeculant.

Gedachtengoed van George Soros - Open Society Foundations

George Soros richtte begin jaren ’90 van de vorige eeuw de Open Society Foundations (OSF) op. Op lokaal niveau werken de OSF onder meer aan de ontwikkeling van gezondheidszorg, onafhankelijke media en rechtssystemen. Ook zetten zij zich in om economische, juridische en sociale hervormingen te promoten. Over landsgrenzen heen wordt er daarnaast gewerkt aan allianties om een wereldwijde gemeenschap te creëren, waarin kernwaarden als vrijheid en gelijkheid centraal staan. Bovendien is volgens Soros een mondiale politieke samenwerking van belang, om internationale geldmarkten aan banden te leggen die open samenlevingen vandaag de dag bedreigen.

Popper

George Soros’ gedachtengoed en filantropische carrière stoelen op het idee van de “Open Society”, de Open Samenleving. Deze term komt van de Oostenrijks-Britse filosoof Karl Popper, die in 1945 The Open Society and Its Enemies schreef. Open samenlevingen zijn volgens Popper democratisch en dynamisch en ze staan open voor correctie. Dit in tegenstelling tot gesloten samenlevingen, waar mensen gedwongen worden zich te onderwerpen aan autoriteit en waar geen ruimte is voor weerlegging of discussie.

Filantropie

Zijn filantropische werk begon in 1979, toen Soros in Zuid-Afrika schoolbeurzen voor zwarte Afrikaanse universiteitsstudenten ging financieren ten tijde van de Apartheid. Kort daarna richtte hij zijn aandacht op Oost-Europa, waar hij tegenstanders van het gesloten Sovjetregime steunde. Soros beschouwde de communistisch geregeerde landen als het ultieme voorbeeld van gesloten samenlevingen.

Hij stuurde onder meer honderden kopieerapparaten naar Hongarije om onafhankelijke ondergrondse publicaties mogelijk te maken. Eind jaren ’80 steunde hij tientallen Oost-Europese studenten met Westerse studiebeurzen, om een nieuwe liberale elite op te leiden. Deze elite zou met de opgedane ideeën terug in eigen land bijdragen aan de ontwikkeling van open samenlevingen.

Na de val van de muur in 1989 bouwden de OSF verder aan het netwerk in Oost-Europa. Het doel was om de voormalige Sovjetstaten op weg te helpen naar democratische samenlevingen en om te voorkomen dat ze zouden terugvallen in autocratische regimes.

“People who have been living in a totalitarian system all their lives, lack the knowledge and experience necessary to bring open society about. They need outside assistance to turn their aspirations into reality.”

Met zijn stichtingen stimuleerde Soros de aanleg van infrastructuur en promootte hij een cultuur van vrije uitwisseling van ideeën en kapitaal. Wanneer het mogelijk bleek om de regimes open te breken door middel van geldinvesteringen, dan zou dit aantonen dat militaire interventie of escalering van de Koude Oorlog niet nodig was.

Naast zijn eigen investeringen pleitte Soros tevens voor grootschalige Westerse monetaire hulp om de Oost-Europese staten te ondersteunen en om de uitwisseling tussen Oost en West te stimuleren. Deze hulp en uitwisseling bleven echter beperkt en volgens Soros heeft het Westen er dan ook in gefaald de voormalige Sovjetstaten te beschermen tegen hypernationalisme en kleptocratie.

Conspiracies

De karikatuur van Soros als invloedrijke Joodse miljardair die in het geniep aan de touwtjes trekt, achtervolgt de filantroop al tientallen jaren. In deze complottheorieën weerklinken vaak eeuwenoude antisemitische tropes, van rijke Joden die de wereld zouden controleren en stateloos “globalistisch” zijn. Jarenlang woekerden deze conspiracies vooral op extreemrechtse internetplatforms, maar steeds vaker bereiken ze ook mainstream media.

Hongaarse premier Victor Orbán verklaarde Soros tot grote vijand van de natie: hij zou het land willen overspoelen met moslimmigratie om de samenleving omver te werpen. In Nederland werd onder meer politieke partij Forum voor Democratie herhaaldelijk in verband gebracht met antisemitische conspiracytheorieën over Soros.

Credits

Spel

Lineke Rijxman, Vincent van der Valk en Jasper Stoop

Concept en script

Lineke Rijxman

Ook interessant voor jou