Informatie Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD 's-Hertogenbosch
Kassa: 073 681 81 60
Kantoor: 073 681 81 50 info@verkadefabriek.nl

Hawar Tawfiq/Philharmonie zuidnederland

Bosch Requiem 2021

Locatie: Jheronimus Bosch Art Center
November Music

Sinds 2017 opent November Music ieder jaar het festival met een gloednieuwe dodenmis onder de noemer Bosch Requiem, geschreven door de interessantste componisten van nu. Dit jaar wordt het requiem geschreven door de jonge Iraaks-Nederlandse componist Hawar Tawfiq. Kate Moore, Calliope Tsoupaki en de Koreaans-Nederlandse Seung-Won Oh gingen hem voor. Het werk YeonDo van Seung-Won Oh, gecomponeerd in 2020, wordt op de slotdag van het festival (zondag 14 november) uitgevoerd.

Tijdens het coronatijdperk wordt iedereen nog eens met de wispelturige werkelijkheid geconfronteerd en met de eeuwige cyclus van leven en dood. Meer dan ooit is er behoefte aan een verzoenend, troostend antwoord. Gloedvolle muziek die hoop biedt en verbindt, zoals het nieuwe Bosch Requiem van Hawar Tawfiq. Met zijn Requiem des Fleurs et des Nuages voor bariton en symfonieorkest schildert Tawfiq een intieme lofzang aan het leven. Niet de angst voor de dood moet regeren, maar een wereld vol weelderige natuur en wolkenpartijen.

In de Koerdische, Perzische en Nederlandse poëzie vond Tawfiq volop troostende woorden voor zijn requiem. Dichtregels van Omar Khayyam, Bachtyar Ali, Hans Andreus en Anton van Wilderode waarin wijze, universele woorden over leven en dood aaneen worden geregen. Die spirituele diepte is sterk aanwezig in Hawar Tawfiq’s mystieke muziek waarin hij bruggen slaat tussen de Koerdische traditie en de westerse avant-garde.

Zijn werk werd al uitgevoerd door het BBC Symphony Orchestra en Het Gelders Orkest. Met philharnonie zuidnederland heeft Tawfiq in de loop der jaren een warme band opgebouwd. In 2019 voltooide hij het celloconcert Terramaan voor het orkest en cellist Mario Brunello. Twee jaar daarvoor ging zijn successtuk Unificazione in wereldpremière bij het orkest. Ook nu is philharmonie zuidnederland weer van de partij en wordt alles in goede banen geleid door dirigent Ed Spanjaard.

Solist is de Nederlandse bariton Thomas Oliemans die zijn zangkunsten al vertoonde op de podia van Teatro Real Madrid, Covent Garden Londen en Festival d’Aix-en-Provence. Naast Tawfiq’s nieuwe Bosch Requiem klinken geestverwante orkestwerken van Anthony Fiumara en festivalcomponist Kaija Saariaho.

In samenwerking met Muziekgebouw aan ‘t IJ


PROGRAMMA

Anthony Fiumara - See the Sky About the Rain
Kaija Saariaho - Terra Memoria
Hawar Tawfiq - Requiem des Fleurs et des Nuages*

*Compositieopdracht November Music en Muziekgebouw aan ’t IJ met steun van Ammodo

philharmonie zuidnederland onder leiding van Ed Spanjaard
Thomas Oliemans - bariton

Datum vr 05-11
Tijd 20:30 - 21:45
Genre Muziek
Prijs € 22,00 NM Normaal
€ 11,00 NM XL Pas
€ 20,00 Supporter
Ga verder met bestellen Account activeren

FESTIVALPAS XL

De Festivalpas XL geeft 50% korting op elk November Music concert. Ben je van plan om verschillende concerten te bezoeken? Dan loopt de korting snel op.

► De pas kost €37,50
► De pas is persoonsgebonden en geeft korting op maximaal 1 kaart per concert
► De pas is digitaal, je ontvangt geen fysieke pas. De digitale pas is gekoppeld aan het emailadres waarmee je inlogt.
► Na het kopen van de pas krijg je een e-mail met daarin jouw kortingscode. Wanneer je een ‘NM XL Pas’-kaartje koopt, vul je de code in.

Bestel de Festivalpas XL

Zorg je voor een geldig coronatoegangsbewijs?
De Verkadefabriek houdt de volgende richtlijnen aan:

Maatregelen tot en met 24 september
Vanaf 1 september vragen we bezoekers van theater-, dans- en muziekvoorstellingen om in het bezit te zijn van een geldig coronatoegangsbewijs. In de hal, de filmzalen en het café-restaurant blijven we tot en met 24 september de 1,5 meter hanteren. Hier kun je dus zonder coronatoegangsbewijs terecht. We benutten tweederde van de zaalcapaciteit en de 1,5 meter afstand komt te vervallen. De zitplaatsen blijven geplaceerd.

Maatregelen vanaf 25 september
Vanaf 25 september geldt ook voor bezoekers van onze horeca en filmzalen dat een coronatoegangsbewijs nodig is om de Verkadefabriek te bezoeken. De 1,5 meter komt vanaf dat moment te vervallen en we benutten de volledige capaciteit van onze theater- en filmzalen en horeca. 

 Hier lees je er alles over. 

Ook interessant voor jou