Informatie Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD 's-Hertogenbosch
Kassa: 073 681 81 60
Kantoor: 073 681 81 50 info@verkadefabriek.nl

Calliope Tsoupaki / Ad Parnassum

Memento Nostri

Locatie: Jheronimus Bosch Art Center
November Music

Als geen ander weet de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki de tijd stil te zetten. De Componist des Vaderlands raakt de mensen recht in het hart met haar adembenemende, eeuwen overspannende muziek. Tijdens November Music 2019 mocht ze een droomproject realiseren. Met haar indringende Bosch Requiem Liknon kluisterde ze de luisteraars aan de stoelen. Een magische, spirituele klankwereld die de mens in al zijn toonaarden bezingt. Dit jaar is er een vervolg. Speciaal voor kamerkoor Ad Parnassum schrijft Tsoupaki een dodenmis in de Byzantijnse traditie, maar dan wel met de Tsoupaki-touch.

In haar Memento Nostri vervlecht Tsoupaki Latijnse en Byzantijnse teksten. Een gloednieuwe mis die tradities verbindt als een universeel meta-requiem, verklapt Tsoupaki alvast. Voor Tsoupaki’s requiem wordt het koor vergezeld door een bijzonder ensemble: Consort Company. Een kwartet van viola da gamba’s onder leiding van Mieneke van der Velden bundelt de krachten met een blokfluitkwartet onder aanvoering van Daniël Brüggen. In Tsoupaki’s nieuwe mis komt het allemaal samen. De warmte van de koorklank, de kwikzilveren klank van een verzameling viola’s da gamba, gecombineerd met de helderheid van een blokfluitensemble. 

Thin Air (Festivals for Compassion)
Voordat Memento Nostri klinkt, is er eerst nog een korte compositie van Calliope Tsoupaki te horen die ze schreef voor Festivals for Compassion. Met Festivals for Compassion, een initiatief van het festival Wonderfeel, tonen Europese festivals hun hart vol compassie en solidariteit met iedereen die op welke manier dan ook geraakt is door Corona en uiten dat in het delen van een speciaal geschreven solo-compositie Thin Air van de Grieks-Nederlandse componist Calliope Tsoupaki. Het werk verwijst zowel naar de verstilling die de lockdown teweeg bracht als ook naar de laatste ademtocht van de dodelijke slachtoffers die het virus eiste. Elk festival kiest zijn eigen artiest en instrument. Het stuk beleefde op 20 juni zijn première op het Holland Festival. Daarna zal het werk als in een compassie-estafette van festival tot festival kriskras door Europa reizen en digitaal worden gedeeld.

Uitvoerder tijdens November Music is de talentvolle violiste en zangeres Claire Adams. Zij won in 2019 de Jacques de Leeuwprijs en maakte vorig jaar deel uit van de Music Hub Brabant. Claire studeerde zowel viool als zang, wat in alle opzichten een veeleisende combinatie is.’ De combinatie van viool en zang zorgt voor een unieke uitvoering van Thin Air tijdens November Music 2021.

In samenwerking met Wonderfeel en diverse andere festivals


PROGRAMMA

20.30 - 20.40 uur
Calliope Tsoupaki - Thin Air
Claire Adams - viool en zang

20.45 - 21.30 uur
Calliope Tsoupaki - Memento Nostri
Ad Parnassum & Consort Company o.l.v. Anthony Zielhorst

Datum wo 10-11
Tijd 21:00 - 22:00
Genre Muziek
Prijs € 16,00 NM Normaal
€ 8,00 NM XL Pas
€ 14,00 Supporter
Bestel tickets
Ga verder met bestellen Account activeren

FESTIVALPAS XL

De Festivalpas XL geeft 50% korting op elk November Music concert. Ben je van plan om verschillende concerten te bezoeken? Dan loopt de korting snel op.

► De pas kost €37,50
► De pas is persoonsgebonden en geeft korting op maximaal 1 kaart per concert
► De pas is digitaal, je ontvangt geen fysieke pas. De digitale pas is gekoppeld aan het emailadres waarmee je inlogt.
► Na het kopen van de pas krijg je een e-mail met daarin jouw kortingscode. Wanneer je een ‘NM XL Pas’-kaartje koopt, vul je de code in.

Bestel de Festivalpas XL

Zorg je voor een geldig coronatoegangsbewijs?
De Verkadefabriek houdt de volgende richtlijnen aan:

Maatregelen tot en met 24 september
Vanaf 1 september vragen we bezoekers van theater-, dans- en muziekvoorstellingen om in het bezit te zijn van een geldig coronatoegangsbewijs. In de hal, de filmzalen en het café-restaurant blijven we tot en met 24 september de 1,5 meter hanteren. Hier kun je dus zonder coronatoegangsbewijs terecht. We benutten tweederde van de zaalcapaciteit en de 1,5 meter afstand komt te vervallen. De zitplaatsen blijven geplaceerd.

Maatregelen vanaf 25 september
Vanaf 25 september geldt ook voor bezoekers van onze horeca en filmzalen dat een coronatoegangsbewijs nodig is om de Verkadefabriek te bezoeken. De 1,5 meter komt vanaf dat moment te vervallen en we benutten de volledige capaciteit van onze theater- en filmzalen en horeca. 

 Hier lees je er alles over. 

Ook interessant voor jou