Informatie Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD 's-Hertogenbosch
Kassa: 073 681 81 60
Kantoor: 073 681 81 50 info@verkadefabriek.nl

Calliope Tsoupaki/Asko | Schönberg

Odysseus

Locatie: Grote Zaal Verkadefabriek

Tegenwind in het leven ondervindt iedereen wel eens. Bij de Griekse held Odysseus liggen de kaarten weer eventjes anders. Deze mythische mannetjesputter denkt de goden te slim af te zijn. Met desastreuze gevolgen. De Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki baseerde haar allernieuwste muzikale drama Odysseus op een cruciaal moment tijdens Odysseus’ vermaarde wereldtrip. De vermetele Odysseus krijgt een zak met tegenwinden mee, opdat hij onderweg zelf nooit last van tegenwind heeft. Maar de tegenwinden ontsnappen en ontwikkelen zich tot een oncontroleerbare storm. 

In opdracht van ensemble Asko|Schönberg schreef Componiste des Vaderlands Tsoupaki een zinderend concertant werk over dit noodlotsdrama. Tsoupaki heeft een eigen, sterk lyrische muziektaal ontwikkeld waar haar Griekse achtergrond en liefde voor oude muziek in doorklinkt. Muziek vol sacrale lading en tastbare sferen. Tijdens November Music 2019 was zij nog centrale festivalcomponist met de première van haar Bosch Requiem Liknon. Deze avond van November Music staat geheel in het teken van Calliope haar werk. Na de uitvoering van Odysseus is er in de Jheronimus Bosch Art Center de première van haar Byzantijns requiem Memento Nostri waar ook de uitvoering van Thin Air door violiste Claire Adams zal klinken. 

Voor Odysseus gaat Tsoupaki de samenwerking aan met fotografe en beeldend kunstenaar Awoiska van der Molen. Met haar aangrijpende natuurfoto’s oogst ze wereldwijd aandacht, onder meer met haar rondreizende tentoonstelling Hope. Op Griekse grond heeft Van der Molen een serie krachtige natuurfoto’s gemaakt, waarmee ze de onontkoombare dramatiek van Odysseus’ verhaal onderstreept. Projectie van fotografische beelden versterken tijdens de voorstelling de muzikale emoties. Odysseus groeit zo uit tot een enerverende dialoog tussen beweging, muziek en beeld, waarmee Tsoupaki en Van der Molen ons confronteren met de consequenties van het menselijk handelen in het hier en nu. 

In samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ


Dit programma is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. De compositie is tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten.

PROGRAMMA

Calliope Tsoupaki - compositie
Awoiska van der Molen - beeld

Asko|Schönberg

Datum wo 10-11
Tijd 19:00 - 20:00
Genre Muziek
Prijs € 20,00 NM Normaal
€ 10,00 NM XL Pas
€ 18,00 Supporter
Bestel tickets
Ga verder met bestellen Account activeren

FESTIVALPAS XL

De Festivalpas XL geeft 50% korting op elk November Music concert. Ben je van plan om verschillende concerten te bezoeken? Dan loopt de korting snel op.

► De pas kost €37,50
► De pas is persoonsgebonden en geeft korting op maximaal 1 kaart per concert
► De pas is digitaal, je ontvangt geen fysieke pas. De digitale pas is gekoppeld aan het emailadres waarmee je inlogt.
► Na het kopen van de pas krijg je een e-mail met daarin jouw kortingscode. Wanneer je een ‘NM XL Pas’-kaartje koopt, vul je de code in.

Bestel de Festivalpas XL

Zorg je voor een geldig coronatoegangsbewijs?
De Verkadefabriek houdt de volgende richtlijnen aan:

Maatregelen tot en met 24 september
Vanaf 1 september vragen we bezoekers van theater-, dans- en muziekvoorstellingen om in het bezit te zijn van een geldig coronatoegangsbewijs. In de hal, de filmzalen en het café-restaurant blijven we tot en met 24 september de 1,5 meter hanteren. Hier kun je dus zonder coronatoegangsbewijs terecht. We benutten tweederde van de zaalcapaciteit en de 1,5 meter afstand komt te vervallen. De zitplaatsen blijven geplaceerd.

Maatregelen vanaf 25 september
Vanaf 25 september geldt ook voor bezoekers van onze horeca en filmzalen dat een coronatoegangsbewijs nodig is om de Verkadefabriek te bezoeken. De 1,5 meter komt vanaf dat moment te vervallen en we benutten de volledige capaciteit van onze theater- en filmzalen en horeca. 

 Hier lees je er alles over. 

Ook interessant voor jou