Informatie Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD 's-Hertogenbosch
Kassa: 073 681 81 60
Kantoor: 073 681 81 50 info@verkadefabriek.nl

DoelenEnsemble / Julius Eastman

Locatie: Huis73 Pleitzaal
November Music

Denkend aan de begintijd van mimimal music vallen steevast de namen van Terry Riley, La Monte Young, Philip Glass en Steve Reich. Maar wie dieper durft te graven in de muziekgeschiedenis stuit onherroepelijk op nieuwe wegbereiders. De Afro-Amerikaanse componist, performer en stemacrobaat Julius Eastman (1940-1990) is een van die vergeten helden van de minimal music. De laatste vijftien jaar worden zijn intense, sociaal-politiek beladen composities steeds meer uitgevoerd.

Eastmans homoseksuele engagement en burgerrechtelijk activisme verlenen zijn werken een enorme impact. In de jaren zeventig groeide Eastman uit tot een rijzende ster binnen de Amerikaanse nieuwe muziek. Toch werd de loopbaan van deze unieke toondichter in de kiem gesmoord. Gedesillusioneerd begon hij te zwerven. Hij gebruikte alcohol en drugs en uiteindelijk kreeg hij zijn leven niet meer op de rit. Op 49-jarige leeftijd stierf Eastman eenzaam en verlaten in een ziekenhuis in Buffalo.

Zijn muziek werd uiteindelijk herontdekt, onder meer door de bemoeienissen van componiste Mary Jane Leach en het platenlabel New World Records. Eén van de mooiste ontdekkingen binnen zijn repertoire is het monumentale kamerensemblewerk Femenine uit 1974. Eastman schreef het stuk voor het New Yorkse S.E.M. Ensemble van Petr Kotik. Een bezwerende, repetitieve compositie voor onder meer blazers, viool, toetsen en slagwerk.

Net als in het baanbrekende In C van Terry Riley klinkt ook in dit werk een doorgaande puls, nu met sleebellen. Een wervelend, uitbundig werk dat de luisteraar in ‘een staat van euforie verplaatst. Het einde klinkt alsof engelen de hemelpoorten openen’, aldus de componist. Het Nederlandse DoelenEnsemble onder leiding van artistiek leider en pianist Maarten van Veen speelt nu de integrale versie van Eastmans vroege meesterwerk Femenine met een hoofdrol voor vibrafoniste Laura Trompetter.

PROGRAMMA

Julius Eastman - Femenine

DoelenEnsemble

Datum za 06-11
Tijd 14:00 - 15:15
Genre Muziek
Prijs € 14,00 NM Normaal
€ 7,00 NM XL Pas
€ 12,00 Supporter
Bestel tickets
Ga verder met bestellen Account activeren

FESTIVALPAS XL

De Festivalpas XL geeft 50% korting op elk November Music concert. Ben je van plan om verschillende concerten te bezoeken? Dan loopt de korting snel op.

► De pas kost €37,50
► De pas is persoonsgebonden en geeft korting op maximaal 1 kaart per concert
► De pas is digitaal, je ontvangt geen fysieke pas. De digitale pas is gekoppeld aan het emailadres waarmee je inlogt.
► Na het kopen van de pas krijg je een e-mail met daarin jouw kortingscode. Wanneer je een ‘NM XL Pas’-kaartje koopt, vul je de code in.

Bestel de Festivalpas XL

Ook interessant voor jou

Zorg je voor een geldig coronatoegangsbewijs?
De Verkadefabriek houdt de volgende richtlijnen aan:

Maatregelen tot en met 24 september
Vanaf 1 september vragen we bezoekers van theater-, dans- en muziekvoorstellingen om in het bezit te zijn van een geldig coronatoegangsbewijs. In de hal, de filmzalen en het café-restaurant blijven we tot en met 24 september de 1,5 meter hanteren. Hier kun je dus zonder coronatoegangsbewijs terecht. We benutten tweederde van de zaalcapaciteit en de 1,5 meter afstand komt te vervallen. De zitplaatsen blijven geplaceerd.

Maatregelen vanaf 25 september
Vanaf 25 september geldt ook voor bezoekers van onze horeca en filmzalen dat een coronatoegangsbewijs nodig is om de Verkadefabriek te bezoeken. De 1,5 meter komt vanaf dat moment te vervallen en we benutten de volledige capaciteit van onze theater- en filmzalen en horeca. 

 Hier lees je er alles over.