Informatie Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD 's-Hertogenbosch
Kassa: 073 681 81 60
Kantoor: 073 681 81 50 info@verkadefabriek.nl

Ensemble Klang & Agata Zubel

Locatie: Kleine Zaal Verkadefabriek
November Music

Onuitwisbaar was de indruk die de jonge Britse componist Laurence Osborn naliet tijdens November Music 2019. Het Britse Riot Ensemble voerde destijds zijn flamboyante liedcyclus Ctrl uit. Osborn schuwt het grote, dramatische gebaar niet en speurt met de mentaliteit van een jonge hond naar nieuwe expressiemiddelen. Vaak speelt hij virtuoos met elementen uit de popcultuur. Zo maakt Osborn op spectaculaire wijze gebruik van elektronica, bijzondere bezettingen en buitenissig instrumentarium als autotune of een drum machine. In opdracht van November Music componeert Osborn - leerling van onder anderen Julian Anderson en George Benjamin - een grootschalige liedcyclus voor Ensemble Klang en de uitzonderlijke Poolse stemacrobate Agata Zubel.

In zijn actuele cyclus Essential Relaxing Classical Hits bezingt Osborn de vernietiging van het zelf. Volgens de componist leven we in een wereld waarin onze identiteit steeds meer gemanipuleerd en vermarkt wordt. Ons zelf is een van de laatste natuurlijke oerbronnen waar het grootkapitalisme voordeeltjes uit kan putten. In zijn liedcyclus levert Osborn virtuoos commentaar. Hij gebruikt en hergebruikt herkenbare fragmenten van bestaande populaire klassiekers, waaronder de Canon van Pachelbel en de Air van Bach. Fragmenten van klassieke hits die soms onherkenbaar zijn, hun identiteit verliezen en via reclames en meditatie-cd’s een nieuwe rol krijgen. “De teksten voor mijn liederen heb ik snel en vol woede opgeschreven. Ze brengen herinneringen aan stupide scripts en misleidende  reclameboodschappen naar boven.”

Een kolfje naar de hand van vertolkster Agata Zubel. De performances van deze 43-jarige zangeres en componiste zijn diep expressief en zinnenprikkelend. De energieke wijze waarop Zubel stemacrobatiek vermengt met avant-garde technieken doet denken aan baanbrekende stemkunstenaars als Cathy Berberian, Greetje Bijma en Meredith Monk. Daarnaast schrijft Zubel dynamische partituren voor erkende ensembles als Klangforum Wien, London Sinfonietta en Eighth Blackbird. Net als Zubel heeft het Haagse Ensemble Klang er zijn hoofdprofessie van gemaakt om invloeden uit de rock, elektronica en avant-garde samen te laten smelten. Eerder werkte Klang al samen met componisten Peter Adriaansz, Heiner Goebbels en Kate Moore. Voor Osborns nieuwe liedcyclus wordt Klang onder meer versterkt met een elektronische drumkit en synthesizer.


Ensemble Klang bestaat uit Michiel van Dijk (saxofoons),  Erik-Jan de With (saxofoons), Anton van Houten (trombone), Saskia Lankhoorn (piano), Pete Harden (basgitaar, gitaar), Joey Marijs (slagwerk).

In samenwerking met HCMF (ENG)

PROGRAMMA

Laurence Osborn – Essential Relaxing Classical Hits *
*Compositieopdracht November Music en HCMF (ENG)

Ensemble Klang
Agata Zubel - vocalen

Datum za 13-11
Tijd 14:30 - 15:30
Genre Muziek
Prijs € 14,00 NM Normaal
€ 7,00 NM XL Pas
€ 12,00 Supporter
Bestel tickets
Ga verder met bestellen Account activeren

FESTIVALPAS XL

De Festivalpas XL geeft 50% korting op elk November Music concert. Ben je van plan om verschillende concerten te bezoeken? Dan loopt de korting snel op.

► De pas kost €37,50
► De pas is persoonsgebonden en geeft korting op maximaal 1 kaart per concert
► De pas is digitaal, je ontvangt geen fysieke pas. De digitale pas is gekoppeld aan het emailadres waarmee je inlogt.
► Na het kopen van de pas krijg je een e-mail met daarin jouw kortingscode. Wanneer je een ‘NM XL Pas’-kaartje koopt, vul je de code i

Bestel de Festivalpas XL

Zorg je voor een geldig coronatoegangsbewijs?
De Verkadefabriek houdt de volgende richtlijnen aan:

Maatregelen tot en met 24 september
Vanaf 1 september vragen we bezoekers van theater-, dans- en muziekvoorstellingen om in het bezit te zijn van een geldig coronatoegangsbewijs. In de hal, de filmzalen en het café-restaurant blijven we tot en met 24 september de 1,5 meter hanteren. Hier kun je dus zonder coronatoegangsbewijs terecht. We benutten tweederde van de zaalcapaciteit en de 1,5 meter afstand komt te vervallen. De zitplaatsen blijven geplaceerd.

Maatregelen vanaf 25 september
Vanaf 25 september geldt ook voor bezoekers van onze horeca en filmzalen dat een coronatoegangsbewijs nodig is om de Verkadefabriek te bezoeken. De 1,5 meter komt vanaf dat moment te vervallen en we benutten de volledige capaciteit van onze theater- en filmzalen en horeca. 

 Hier lees je er alles over. 

Ook interessant voor jou