Orkater

Orkater

De plantage van onze voorouders

Muziektheater naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva
Muzikaal Topcast Naar een podcast Keti Koti

Muziektheatergezelschap Orkater presenteert een voorstelling naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva, over de gezamenlijke maar zeer verschillende koloniale geschiedenis van hun voorouders.

“wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien”

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek. 

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. 

Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden. 

Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar.

De livemuziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt. 

“Alhoewel het bewustzijn over de Nederlands koloniale geschiedenis de laatste jaren groeit, is het gesprek over wat het persoonlijk nog altijd teweeg brengt nog maar net begonnen. We willen met deze voorstelling perspectieven delen en bevragen om te kunnen verbinden en uiteindelijk te helen.”  - Manoushka Zeegelaar Breeveld

Keti Koti Tafel

Orkater en Stichting Keti Koti Tafel bieden vijftig mensen de kans om deel te nemen aan een theaterversie van de Keti Koti Tafel, voorafgaand aan de voorstelling De plantage van onze voorouders.

Ervaar zelf hoe een persoonlijke uitwisseling tussen witte mensen en mensen van kleur, je tot betekenisvolle inzichten laat komen over de sporen van het slavernijverleden en hoe dit in het heden nog wordt gevoeld. Een gesprek met kleine hapjes en eeuwenoude liederen en rituelen, die ook in de voorstelling een belangrijke rol spelen.

De Keti Koti Tafel vindt plaats in de Serre, voorafgaand aan ‘De plantage van onze voorouders’, van Orkater. De Keti Koti Tafel is ook zonder bezoek aan de voorstelling bij te wonen. 

Info & Tickets
Keti Koti Tafel

Concept

Manoushka Zeegelaar Breeveld

Regie

Geert Lageveen

Tekst

Bodil de la Parra

Spel

Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld

Muziek

Shauntell Baumgard, Yariv Vroom

Scenografie

Mathieu Wijdeven

Kostuums

Annique Nahumury (Terror Kittens)

Lichtontwerp

Stefan Dijkman

Datum do 30-11
Tijd 20:30 - 22:00
Genre Theater
Prijs € 20,00 Normaal
€ 18,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 29-11-2023 om 20:30 uur
Bestel tickets