Paved Paradise

Hidde Boersma, Karsten de Vreugd

Film

Te zien vanaf 6 apr

Wetenschapsjournalist Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd gaan samen op een wereldwijde zoektocht naar hoe de meest duurzame voedselproductie er echt uitziet.

Een haas sprint zigzaggend door een grasveld vol klaprozen en kamille. Grutto's en veldleeuweriken vliegen boven de gewassen. Dit is natuurinclusieve landbouw, dit is de toekomst van de landbouw. Een grotere biodiversiteit op het land zal het zesde massale uitsterven van planten en dieren voorkomen. Of toch niet? 

Als filmmaker Karsten de Vreugd en bioloog Hidde Boersma met wetenschappers en andere deskundigen praten, blijkt het tegenovergestelde waar. Hoe meer voedsel we produceren op minder land, hoe meer ruimte er zal zijn voor planten en dieren om te gedijen. Maar terwijl wetenschappers langzaam een consensus bereiken, beweegt de wereld zich precies de andere kant op. 

Hoe kan het dat extensieve landbouw zo'n positief imago heeft als het gaat om duurzaamheid? En waarom blijft het idee van landsparing beperkt tot de academische wereld? Om de broodnodige antwoorden te vinden, gaan Karsten en Hidde op een wereldwijde zoektocht naar de meest duurzame voedselproductie. Hoe ziet dit er in de praktijk uit? En welke radicale keuzes zullen we moeten maken om iedereen op deze planeet te voorzien van voldoende eten en een gezond milieu?

Regie Hidde Boersma, Karsten de Vreugd
Cast

N.v.t.

Genre Documentaire
Land Nederland
Releasedatum 06-04-2023
Tijdsduur 92 minuten
Kijkwijzer
Gesproken taal

Nederlands, Engels (Nederlands ondertiteld)