Poezieboys/ Coproducers

Poezieboys/ Coproducers

PEREC

Poëzie Young Blood
Poezieboys/ Coproducers

Poezieboys/ Coproducers

PEREC

Poëzie Young Blood
Poezieboys/ Coproducers

Poezieboys/ Coproducers

PEREC

Poëzie Young Blood
Poezieboys/ Coproducers

Poezieboys/ Coproducers

PEREC

Poëzie Young Blood

De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en pleiten voor uitverkochte, dampende zalen voor de dichtkunst. In hun nieuwste voorstellingen nodigen ze je van harte uit in een wereld vol regels, puzzels, spelletjes en valluiken. PEREC is een ode aan het werk en leven van de Parijse taaltovenaar en kattenliefhebber Georges Perec. 

Schrijver Georges Perec (1936 – 1982) was een van de belangrijkste vernieuwers in de literatuur van de vorige eeuw. Met alles wat hij schreef wilde hij zijn eigen grenzen en die van de poëzie en literatuur verleggen. Met als hoogtepunt het prijswinnende boek Het leven een gebruiksaanwijzing, vol stiekeme citaten van andere schrijvers, puzzels en raadsels. Tot op de dag van vandaag worden er over de hele wereld nog nieuwe ontdekkingen gedaan in dit meesterwerk. 

Met de voorstelling PEREC presenteren de Poezieboys een enthousiaste en humoristische ode aan deze bijzondere schrijver. In de speelse geest van Perec gaan Jos en Joep op zoek naar nieuwe theatervormen die ons vertragen en ons weer bewust maken van de állernormaalste dingen om ons heen. We leven in een tijd van grote verandering, maar om de dingen te veranderen moet je ook goed leren kijken naar wat er al is. Lees je deze tekst met een bril op? Hoe ziet deze bril eruit? Zit je ergens binnen en kun je naar buiten kijken? Wat zie je daar? Wat denk je dat anderen daar al gezien hebben? Heb je vandaag koffie op? Hoe smaakte die koffie? Draag je schoenen? Van welk materiaal? Is dit het eerste wat je leest vandaag? De Poezieboys onderzoeken alle taalvormen die Perec bedacht heeft en bedenken er zelf nog een paar bij. 


In deze voorstelling zit een pauze.

"Net zoals in het werk van Perec, denk ik dat je in deze voorstelling steeds nieuwe dingen kunt blijven ontdekken, door net anders te kijken."

Theaterkrant

"Er gebeurt zo veel, er is muziek, er is licht en beeld, dat het met geen mogelijkheid saai te krijgen is. Het is vertederend en grappig. Het alledaagse wordt opgetild."

Theaterkrant

Jos & Joep in de Verkadefabriek Podcast

In de Verkadefabriek Podcast gaat Tiemen Smit in gesprek met grote namen en jonge makers van theater, dans, cabaret en muziek. Dit keer zelfs een dubbelinterview! Met Jos en Joep van de Poezieboys. De mannen vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en naast het organiseren van een maandelijkse Poeziebar in Den Haag trekken ze dit voorjaar het land door met hun voorstelling PEREC: een ode aan het werk en leven van de Parijse taaltovenaar (en kattenliefhebber) Georges Perec. Tiemen reisde af naar Den Haag om met ze in gesprek te gaan.

Beluister de aflevering hier
Jos & Joep in de Verkadefabriek Podcast

Jos en Joep zijn de Poezieboys
In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog handenvol dichters bijeen in Carré. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré. Jos Nargy en Joep Hendrikx vragen zich af waarom een dergelijke avond tegenwoordig haast ondenkbaar lijkt. De poëzie verdient beter vinden zij; En ze richtten de Poezieboys op.

Jos en Joep maakten voorstellingen over Allen Ginsberg, Simon Vinkenoog en Fritzi Harmsen van Beek die onder andere te zien waren op theaterfestival De Parade en in verschillende theaters. Ook organiseerden ze poëzieavonden met jonge (levende!) dichters en richten ze de Poeziebar op. Samen brengen ze de beste poëzie van oude stoffige dichters én van dit moment, geïnspireerd op die ene legendarische avond in Carré. En natuurlijk met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie! Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken.

Joep wint de Piket Kunstprijs 2022
De Piket Kunstprijzen worden ieder jaar uitgereikt aan veelbelovende jonge, professionele kunstenaars op het gebied van schilderkunst, dans en toneel. De vakjury: “Joep is een integere en open speler, eigenzinnig, vol humor, brutaal. Als lid van het duo De Poezieboys heeft hij zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot poëziekenner en -speler met een eigen krachtig stemgeluid. Joeps tekstbehandeling is ongelooflijk mooi en zijn omgang met de poëzie en de taal toont steeds meer diepte en rijpheid. De jury is onder de indruk van de wijze waarop De Poezieboys jonge mensen weten te mobiliseren voor de dichtkunst en overtuigd van Joeps rol als voorbeeld voor een nieuwe generatie theaterkijkers én makers.” “Raar, maar wel heel leuk”, zegt Joep in zijn eerste reactie. “Ik had het niet verwacht, maar ben toch wel ontroerd.”

De Coproducers
Perec is een voorstelling die tot stand is gekomen in samenwerking met De Coproducers. Twaalf Nederlandse theaters zijn onder de noemer De Coproducers gezamenlijk coproducent voor theater- en dansmakers. Een ontwikkelingsrol voor het theater, productiebijdrage en gegarandeerde speelbeurten voor bespelers.

Young Blood

Écht iets voor de avontuurlijke bezoeker: voorstellingen van nieuwe makers en aanstormend talent. Een nieuwe generatie die de barricades op gaat, hun kijk op de wereld met je deelt en verrassend en fris voor de dag komt. We geven deze voorstellingen het label Young Blood. Met pas hun tweede landelijke tour én deze best-wel-nieuwe vorm van theater, passen Jos en Joep als Poezieboys wat ons betreft hélemaal in het Young Blood thema. 

Is Young Blood helemaal jouw straatje? Dan hebben we een fijne tip voor je. Met de Young Blood Pas kun je namelijk álle Young Blood voorstellingen bezoeken - het zijn er nu al meer dan 30 en door het jaar heen komen er zelfs nog een aantal bij.

Ja, vertel me meer over die pas!
Datum wo 17-04
Tijd 20:15 tot 22:25
Prijs € 19,00 Normaal
€ 17,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 16-4-2024 om 20:15 uur
Zaal Kleine Zaal
Bestel tickets
Datum do 18-04
Tijd 20:15 tot 22:25
Prijs € 19,00 Normaal
€ 17,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 17-4-2024 om 20:15 uur
Zaal Kleine Zaal
Bestel tickets

Concept, tekst en spel

Joep Hendrikx, Jos Nargy

Naar teksten van

George Perec

Regie

Silke van Kamp 

Vormgeving

Pleun Verhees, Sjaan Hofstede

Schrijfstage

Bibi Roos

Foto

Gordon Meuleman

Mede mogelijk gemaakt door De Coproducers. Met dank aan Het Nationale Theater