Informatie Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD 's-Hertogenbosch
Kassa: 073 681 81 60
Kantoor: 073 681 81 50 info@verkadefabriek.nl

Silke Huysmans en Hannes Dereere

Pleasant Island

Expeditie Cement
Expeditie Cement


 

Dit is een voorstelling van Expeditie Cement. Het volledige programma vind je op de website van Festival Cement.


Verborgen in de Stille Oceaan ligt het kleine eiland Nauru, ooit Pleasant Island genoemd door Europese ontdekkingsreizigers. De geschiedenis van deze plek lijkt een parabel voor onze moderne tijd, waarin neokolonisatie, kapitalisme, migratie en ecologie met elkaar botsen. Na de ontdekking van een enorme fosfaatvoorraad in de grond, werd het eiland onder Australisch toezicht in snel tempo omgespit en leeg gegraven. Tot alle natuurlijke rijkdom was uitgeput en er niets meer overbleef.

In dit verwoeste maanlandschap houdt Nauru vandaag, tegen forse betaling van Australië, vluchtelingenkampen open. De situatie van de vluchtelingen ter plekke is uitzichtloos. Tegelijk wordt het eiland van buitenaf bedreigd door een steeds verder stijgende zeespiegel. In deze post-apocalyptische setting botsen documentair-theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere op de grenzen van een wereld die gericht is op eindeloze groei.

Aan de hand van interviews en gesprekken die ze op het eiland opnamen, gaan ze op zoek naar een perspectief. Welke vooruitzichten blijven er over op een plek die ecologisch en economisch ten gronde werd gericht? Hoe gaan we om met de grauwe toekomstbeelden die ons allen boven het hoofd hangen?

Silke Huysmans en Hannes Dereere vertrekken in hun werk vanuit concrete situaties, gebeurtenissen, of plaatsen die een brede thematiek in zich dragen. Wat het duo kenmerkt is de manier waarop ze onderzoek voeren aan de hand van wetenschappelijk research, interviews en veldonderzoek. Silke en Hannes stonden eerder op Festival Cement met hun voorstelling Mining Stories, waarin ze de impact van een mijnramp in Brazilië onderzochten.

Als Supporter krijg je korting, ook bij Cement!
Bij voorstellingen in de Verkadefabriek krijg je korting met je Supporterpas. Net als bij ons eigen programma, kun je tickets bestellen met €2 korting. Wel even inloggen met je account en op tickets klikken, want dan pas is de korting te zien/te kiezen!
Heb je een Theaterpas of een Jaarkaart? Dan kun je -op de dag zelf- een vrijkaart voor de voorstelling bestellen. Dit kan zowel online als aan de kassa. 

Bij de voorstelling van 28 augustus om 21.00 uur worden foto's en video opnames gemaakt. Festival Cement zorgt ervoor dat je als bezoeker zo min mogelijk of onherkenbaar in beeld bent. Heb je vragen of bezwaar? Spreek de fotograaf aan, dan wordt hiermee rekening gehouden. 


Credits
Van: Silke Huysmans & Hannes Dereere
Dramaturgie: Dries Douibi
Geluidsmontage: Lieven Dousselaere
Techniek: Anne Meeussen & Piet Depoortere
Productie: kunstencentrum CAMPO
Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, SPRING Festival Utrecht, Beursschouwburg, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Veem House For Performance, Theaterfestival SPIELART München en De Brakke Grond
Residenties: Beursschouwburg, De Grote Post, KAAP, Kunstencentrum Buda, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, LOD, STUK en Veem House for Performance
Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschapscommissie en KAAP
Met dank aan: alle gesprekspartners in Nauru

Datum vr 27-08
Tijd 21:00 - 22:00
Genre Theater
Prijs € 15,00 Normaal
€ 13,00 Supporterpas
Bestel tickets
Datum za 28-08
Tijd 21:00 - 22:00
Genre Theater
Prijs € 15,00 Normaal
€ 13,00 Supporterpas
Bestel tickets
Datum zo 29-08
Tijd 16:30 - 17:30
Genre Theater
Prijs € 15,00 Normaal
€ 13,00 Supporterpas
Laatste tickets
Ga verder met bestellen Account activeren