Theater Oostpool

Theater Oostpool

De Bananengeneratie

Bejubeld Theater Naar een boek Young Blood
Theater Oostpool

Theater Oostpool

De Bananengeneratie

Bejubeld Theater Naar een boek Young Blood
Theater Oostpool

Theater Oostpool

De Bananengeneratie

Bejubeld Theater Naar een boek Young Blood
Theater Oostpool

Theater Oostpool

De Bananengeneratie

Bejubeld Theater Naar een boek Young Blood

Eind 2022 bracht regisseur Char Li Chung het boek De Bananengeneratie van Pete Wu naar het theater. Met vijf getalenteerde acteurs in de hoofdrol maakte Chung een theaterale vertelling aan de hand van even herkenbare als urgente persoonlijke verhalen. Een uitpuilende zaal, lovende recensies en jubelende publieksreacties: dat vraagt om een vervolg, ook in de Verkadefabriek! 

Regisseur Char Li Chung brengt namens Theater Oostpool het boek De Bananengeneratie van Pete Wu naar het theater. De Chinees-Indische restaurantcultuur is voor Nederlanders een vanzelfsprekendheid en deze staat sinds kort zelfs op de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed. De Oost-Aziatische gemeenschap is echter voor de meeste andere landgenoten volslagen onbekend. De Bananengeneratie is een mozaïekvertelling die aan de hand van verhalen van verschillende personages een portret vormt van deze bijzondere gemeenschap. Een gemeenschap die in deze voorstelling eindelijk een gezicht krijgt.

De Bananengeneratie
Journalist Pete Wu is een banaan. Althans, zo noemt zijn moeder hem liefkozend: ‘geel’ vanbuiten en ‘wit’ vanbinnen. Hij staat midden in de Nederlands samenleving, maar toch wordt hij als Chinese Nederlander ongewild herinnerd aan zijn anders-zijn.  Met de bestseller De Bananengeneratie schreef Pete Wu het eerste boek in zijn soort. Voor het eerst tekende een journalist het verhaal op van leden van de Oost-Aziatische gemeenschap in Nederland. Door verhalen van anderen vertelde schrijver Pete Wu ook zijn eigen verhaal. Het verhaal van het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp, de clash van Chinese en Nederlandse gebruiken, het leven als horeca-kind tussen school en fornuis. Verspreid over alle dorpen en steden vind je vergelijkbare verhalen terug. Voor het eerst vinden deze verhalen nu ook hun weg naar het toneel.

'Chung geeft zijn acteurs alle ruimte om te laten zien wat ze in huis hebben. En dat is veel.'

Trouw

'Een voorstelling die je na afloop meteen nog een keer wilt ondergaan.'

Theaterkrant

Over Char Li Chung

Het werk van de jonge regisseur Char Li Chung (Den Haag, 1995) is direct, vurig, fris en brutaal. Chung haalt inspiratie uit alles wat hij tegenkomt. Met een onstilbaar geloof in de kracht van theater zoekt hij met zijn werk naar manieren om mensen te inspireren tot het verkennen van verschillende vormen van leven en liefhebben. Bij Theater Oostpool maakte Chung onder andere de voorstelling Edward the gay king (2022).

Young Blood

Écht iets voor de avontuurlijke bezoeker: voorstellingen van nieuwe makers en aanstormend talent. Een nieuwe generatie die de barricades op gaat, hun kijk op de wereld met je deelt en verrassend en fris voor de dag komt. We geven deze voorstellingen het label Young Blood

Is Young Blood helemaal jouw straatje? Dan hebben we een fijne tip voor je. Met de Young Blood Pas kun je namelijk álle Young Blood voorstellingen bezoeken - het zijn er nu al meer dan 30 en door het jaar heen komen er zelfs nog een aantal bij.

Ja, vertel me meer over die pas!

Regie

Char Li Chung

Dramaturgie

Madelon Kooijman

Muziek

Char Li Chung

Spel

Yuwi Le, Qiqi van Boheemen, Kok-Wha Lie, Keanu Visscher en Nhung Dam

Datum wo 13-09
Tijd 20:30 - 22:10
Genre Theater
Prijs € 20,00 Normaal
€ 18,00 Supporter
€ 10,00 Student
Bestel tickets

Ook interessant voor jou