Toneelgroep Oostpool

Toneelgroep Oostpool

De bananengeneratie

Portret van een onbekende gemeenschap
Naar een boek

Regisseur Char Li Chung brengt namens Toneelgroep Oostpool het boek De Bananengeneratie van Pete Wu naar het theater. De Chinees-Indische restaurantcultuur is voor Nederlanders een vanzelfsprekendheid en deze staat sinds kort zelfs op de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed. De Oost-Aziatische gemeenschap is echter voor de meeste andere landgenoten volslagen onbekend. De Bananengeneratie is een mozaïekvertelling die aan de hand van verhalen van verschillende personages een portret vormt van deze bijzondere gemeenschap. Een gemeenschap die in deze voorstelling eindelijk een gezicht krijgt.

Journalist Pete Wu is een banaan. Althans, zo noemt zijn moeder hem liefkozend: ‘geel’ vanbuiten en ‘wit’ vanbinnen. Hij staat midden in de Nederlands samenleving, maar toch wordt hij als Chinese Nederlander ongewild herinnerd aan zijn anders-zijn.  Met de bestseller De Bananengeneratie schreef Pete Wu het eerste boek in zijn soort. Voor het eerst tekende een journalist het verhaal op van leden van de Oost-Aziatische gemeenschap in Nederland. Door verhalen van anderen vertelde schrijver Pete Wu ook zijn eigen verhaal. Het verhaal van het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp, de clash van Chinese en Nederlandse gebruiken, het leven als horeca-kind tussen school en fornuis. Verspreid over alle dorpen en steden vind je vergelijkbare verhalen terug. Voor het eerst vinden deze verhalen nu ook hun weg naar het toneel.

Over Char Li Chung

Het werk van de jonge regisseur Char Li Chung (Den Haag, 1995) is direct, vurig, fris en brutaal. Chung haalt inspiratie uit alles wat hij tegenkomt. Met een onstilbaar geloof in de kracht van theater zoekt hij met zijn werk naar manieren om mensen te inspireren tot het verkennen van verschillende vormen van leven en liefhebben. Bij Toneelgroep Oostpool maakte Chung onder andere de voorstelling Edward the gay king (2022).

Bekijk de trailer

Écht iets voor de avontuurlijke bezoeker: voorstellingen van nieuwe makers en aanstormend talent. Een nieuwe generatie die de barricades op gaat, hun kijk op de wereld met je deelt en verrassend en fris voor de dag komt. We geven deze voorstellingen het label Young Blood

Met een van de jongste regisseurs van het moment aan het roer van deze voorstelling, is De Bananengeneratie uitermate geschikt om het label Young Blood te dragen!

Is Young Blood helemaal jouw straatje? Dan hebben we een fijne tip voor je. Met de Young Blood Pas kun je namelijk álle Young Blood voorstellingen bezoeken - het zijn er nu al meer dan 30 en door het jaar heen komen er zelfs nog een aantal bij. 

Ja, vertel me meer over die pas!

Credits

Regie

Char Li Chung

Dramaturgie

Madelon Kooijman

Muziek

Char Li Chung

Spel

Yuwi, QiQi van Boheemen, Kok-Wha Lie, Keanu Visscher en Nhung Dam

Datum za 26-11
Tijd 20:30
Genre Theater
Prijs € 20,00 Normaal
€ 18,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop start 25-11-2022 om 20:30 uur
Bestel tickets