Informatie Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD 's-Hertogenbosch
Kassa: 073 681 81 60
Kantoor: 073 681 81 50 info@verkadefabriek.nl

Toneelgroep Oostpool

Toneelgroep Oostpool

De bananengeneratie

Portret van een onbekende gemeenschap
Naar een boek

Regisseur Char Li Chung brengt namens Toneelgroep Oostpool het boek De Bananengeneratie van Pete Wu naar het theater. De Chinees-Indische restaurantcultuur is voor Nederlanders een vanzelfsprekendheid en deze staat sinds kort zelfs op de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed. De Oost-Aziatische gemeenschap is echter voor de meeste andere landgenoten volslagen onbekend. De Bananengeneratie is een mozaïekvertelling die aan de hand van verhalen van verschillende personages een portret vormt van deze bijzondere gemeenschap. Een gemeenschap die in deze voorstelling eindelijk een gezicht krijgt.

Journalist Pete Wu is een banaan. Althans, zo noemt zijn moeder hem liefkozend: ‘geel’ vanbuiten en ‘wit’ vanbinnen. Hij staat midden in de Nederlands samenleving, maar toch wordt hij als Chinese Nederlander ongewild herinnerd aan zijn anders-zijn.  Met de bestseller De Bananengeneratie schreef Pete Wu het eerste boek in zijn soort. Voor het eerst tekende een journalist het verhaal op van leden van de Oost-Aziatische gemeenschap in Nederland. Door verhalen van anderen vertelde schrijver Pete Wu ook zijn eigen verhaal. Het verhaal van het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp, de clash van Chinese en Nederlandse gebruiken, het leven als horeca-kind tussen school en fornuis. Verspreid over alle dorpen en steden vind je vergelijkbare verhalen terug. Voor het eerst vinden deze verhalen nu ook hun weg naar het toneel.

Over Char Li Chung

Het werk van de jonge regisseur Char Li Chung (Den Haag, 1995) is direct, vurig, fris en brutaal. Chung haalt inspiratie uit alles wat hij tegenkomt. Met een onstilbaar geloof in de kracht van theater zoekt hij met zijn werk naar manieren om mensen te inspireren tot het verkennen van verschillende vormen van leven en liefhebben. Bij Toneelgroep Oostpool maakte Chung onder andere de voorstelling Edward the gay king (2022).

Credits

Regie

Char Li Chung

Dramaturgie

Madelon Kooijman

Muziek

Char Li Chung

Spel

Yuwi Le, Qiqi van Boheemen, Kok-Wha Lie, Keanu Visscher en Nhung Dam

Datum za 26-11
Tijd 20:30
Genre Theater
Prijs € 10,00 Student Verkoop start 25-11-2022 om 20:30 uur
€ 20,00 Normaal
€ 18,00 Supporter
Bestel tickets
Ga verder met bestellen Account activeren