Toneelschuur Producties/ITA - Huis van Troje
Huis van Troje
Een voorstelling over hoe feiten worden gepresenteerd en wie daar baat bij hebben.
Wie voelt zich nog op zijn plek of trouw aan zichzelf? De jonge edelman Orlando probeert zijn zwalkende hart ergens aan vast te klampen. Hij wil iets vinden wat hem richting geeft en zwerft drie eeuwen lang van ontmoeting naar ontmoeting.
Honderd jaar geleden al schreef Virginia Woolf een verhaal over een zoekend mens dat voortdurend in een hokje wordt gedwongen door anderen, maar die pogingen doet om daar telkens aan te ontsnappen.
Orlando is de fictieve biografie van een personage dat drie eeuwen leeft en in die tijd voortdurend verandert van omgeving, sociale klasse, rol en gender. Van zoekende jonge edelman tot succesvol schrijfster: steeds opnieuw verhoudt Orlando zich tot de veranderde sociale conventies en verwachtingen van zijn/haar tijd.
Loek de Bakker gaat in dit turbulente verhaal op zoek naar verstilling, twijfel en reflectie. In een humorvolle en muzikale voorstelling volgen we de levenslustige Orlando in een reeks ontmoetingen waarin hij/zij zich steeds opnieuw vormgeeft, op zoek naar zichzelf. Een voorstelling als een zwaardgevecht, even kwetsbaar als gedurfd. Met livemuziek gecomponeerd door Reinier van Harten.
Loek de Bakker studeerde in 2016 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met een eigenzinnige versie van Ibsens Hedda Gabler. Tijdens zijn afstuderen liep hij stage bij Toneelgroep Oostpool en het Nationale Theater/HNTjong. In het Schuur Atelier van Toneelschuur Producties maakte hij de voorstelling This will end in tears en zijn voorstelling THE VERY TIRED GIRL was te zien op theaterfestival de Parade. In seizoen 2017/2018 maakte hij de trailervoorstelling Flikflak bij Het Laagland en regisseerde hij bij Toneelschuur Producties Starring #21: Dorian Gray, gebaseerd op de roman van Oscar Wilde. In seizoen 2021/2022 maakte hij bij HNTjong de voorstelling Supernormaal en bij Toneelschuur Producties Het leven zelf, naar de gelijknamige roman van Roelof ten Napel.
In zijn voorstellingen creëert Loek secuur vormgegeven werelden waarin personages op zoek zijn naar houvast, erkenning en verbinding. Met veel compassie en humor onderzoekt hij hoe we worden wie we zijn en hoe we ons verhouden tot de ander.
‘In het fascinerende spel met identiteiten viel me op hoe eenzaam Orlando is. Alsof hij steeds niet op z’n plek is. De eerste woorden die de puberende Orlando spreekt zijn: ‘Ik ben alleen’. Drie eeuwen lang zoekt Orlando naar de zin van het leven, de liefde, naar iemand waarin hij/zij/hen zich herkent. Wat ons aanspreekt is Orlando’s zoektocht naar zijn identiteit als geliefde, als schrijver, als volwassene. Het is opmerkelijk dat Orlando zo weinig reflecteert op alle identiteiten die hij/zij/hen aanneemt en zo weinig problematiseert. Een luxepositie wat ons betreft. Met een beetje jaloezie kijken Valentijn en ik daarnaar. Onze Orlando gaat over de zoektocht naar wie we zijn, onze plek te vinden en hoe daar soms een leven vol rollenspel en aanpassingsvermogen voor nodig is. Steeds terugkerend is de vraag: wie bepaalt wie we zijn? Wijzelf of onze omgeving? Maar ook over het plezier en de mogelijkheden die een niet zo vastomlijnde identiteit met zich meebrengt.’ – Loek de Bakker, regisseur
Écht iets voor de avontuurlijke bezoeker: voorstellingen van nieuwe makers en aanstormend talent. Een nieuwe generatie die de barricades op gaat, hun kijk op de wereld met je deelt en verrassend en fris voor de dag komt. We geven deze voorstellingen het label Young Blood.
Is Young Blood helemaal jouw straatje? Dan hebben we een fijne tip voor je. Met de Young Blood Pas kun je namelijk álle Young Blood voorstellingen bezoeken - het zijn er nu al meer dan 30 en door het jaar heen komen er zelfs nog een aantal bij.
Ja, vertel me meer over die pas!Virginia Woolf
Loek de Bakker
Alicia Boedhoe, Milou van Duijnhoven, Michael Muller, Thom Vendrik