Superposition

Superposition

Toneelschuur Producties/Vanja Rukavina/Coproducers

Topcast Coproducers Young Blood

Als je het allemaal objectief bekijkt; als we het even cijfermatig benaderen; als we ‘next level’ gaan: ontdekken we dan dat we allemaal hetzelfde zijn? Of ontdekken we dan juist dat alle ontelbare verschillen tussen mensen en culturen nog veel dieper liggen dan we denken?

Een internationaal topteam van Nederlandse en Japanse wiskundigen is dicht bij het ontdekken van een formule die cultuurverschillen verklaart. Hun clashes en misverstanden onderling vormen het beste argument dat hun model broodnodig is. In de wiskunde is er één waarheid, en om die in stand te houden worden er soms imaginaire getallen verzonnen of wordt er met nog-niet-bewezen theorieën gewerkt. Is er ook zo’n waarheid over culturen? Of kunnen er, net als in de kwantummechanica, ook twee verschillende dingen tegelijk waar zijn?

SUPERPOSITION is een humoristische voorstelling als een absurde algebraïsche vergelijking: de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Japan, tussen kansrekening en geometrie, tussen man en vrouw en tussen nieuwkomerschap en ervaring worden tegen elkaar afgezet. Wat blijft er als kern aan beide zijden van de vergelijking over? En wat kan er tegen elkaar worden weggestreept? 

Vanja Rukavina maakt bij Toneelschuur Producties een idealistische en academische voorstelling vol karaoke, cocktailparty's en een hartstochtelijk wiskundig seminar.

De Coproducers
SUPERPOSITION is een voorstelling die tot stand is gekomen in samenwerking met De Coproducers. Twaalf Nederlandse theaters zijn onder de noemer De Coproducers gezamenlijk coproducent voor theater- en dansmakers. Een ontwikkelingsrol voor het theater, productiebijdrage en gegarandeerde speelbeurten voor bespelers.

Vanja Rukavina

Vanja rondde in 2011 zijn acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht af en speelde meteen na zijn afstuderen gedurende een periode van 6 jaar in verschillende voorstellingen bij Internationaal Theater Amsterdam. Sinds 2017 speelt Rukavina bij Het Nationale Theater waarin hij in 2018 voor zijn rol in de voorstelling The Nation de Arlecchino won voor beste mannelijke bijrol. In 2014 maakte hij samen met Daria Bukvic, Saman Amini en Majd Mardo de voorstelling Nobody Home die geselecteerd werd voor het Theaterfestival. Zijn eigen performance BOKKO in samenwerking met Karel van Laere reisde gedurende 8 jaar door Europa, China en Zuid-Korea en in 2019 presenteerde hij zijn solovoorstelling LANGUAGE over taal en identiteit, die in datzelfde jaar werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.

Vanja over Superposition

Op kwantumniveau, als een elementair deeltje zich in 'superpositie' bevindt, bevindt het zich in 2 (of meerdere) staten tegelijkertijd. Bijvoorbeeld op meerdere verschillende plekken of in een stabiele en instabiele staat op hetzelfde moment. Zelf ben ik bi-cultureel opgevoed en put altijd uit twee verschillende bronnen. De wereld van voormalig Joegoslavië en die van het huidige Nederland. Ik voel me constant verbonden en eenzaam tegelijkertijd als ik me beweeg tussen die werelden. Ik voel me rijk aan verschillende perspectieven maar ook voel ik me nergens écht thuis. Daarnaast studeer ik al 11 jaar de Japanse taal en heb vele reizen door het land gemaakt. Door als buitenstaander een derde cultuur te observeren en een poging te doen om die te proberen ervaren wordt me steeds duidelijker hoe waardevol het is om buiten je eigen bubbel te stappen. Ook al wijken verschillende werelden totaal van elkaar af, ze zijn allebei even waar.’ – Vanja Rukavina, regisseur

Young Blood

Écht iets voor de avontuurlijke bezoeker: voorstellingen van nieuwe makers en aanstormend talent. Een nieuwe generatie die de barricades op gaat, hun kijk op de wereld met je deelt en verrassend en fris voor de dag komt. We geven deze voorstellingen het label Young Blood. De tweede regie van Vanja Rukavina én een Coproducers-voorstelling: perfect dus voor dit label.

Is Young Blood helemaal jouw straatje? Dan hebben we een fijne tip voor je. Met de Young Blood Pas kun je namelijk álle Young Blood voorstellingen bezoeken - het zijn er nu al meer dan 30 en door het jaar heen komen er zelfs nog een aantal bij.

Ja, vertel me meer over die pas!

Regie

Vanja Rukavina

Met

Rino Daidoji, Mizuki Kondo, Keja Klaasje Kwestro, Bram Suijker

Gesproken taal

Nederlands, Japans

Boventiteling

Nederlands, Japans, Engels

Datum vr 08-12
Tijd 20:15
Genre Theater
Prijs € 17,00 Normaal
€ 15,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 7-12-2023 om 20:15 uur
Bestel tickets
Datum za 09-12
Tijd 20:15
Genre Theater
Prijs € 17,00 Normaal
€ 15,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 8-12-2023 om 20:15 uur
Bestel tickets