
Ben jij een jonge kunstenaar die zich verder wil ontwikkelen als autonoom maker? Ben je nieuwsgierig, onderzoekend en geïnteresseerd in het maken van kunst op locatie?
De Verkadefabriek biedt een laagdrempelig maar hoogwaardig, thematisch trainingsprogramma voor ondernemende, jonge, afgestudeerde kunstenaars en autodidacten tussen de 18 en 29 jaar die zich binnen en buiten de bestaande systemen verder willen ontwikkelen als autonoom maker.
Oefenen, dialoog, inspiratie door ervaren specialisten, ontmoeting en het delen van wijsheid met de groep zijn de belangrijkste tools waarmee gewerkt wordt. De Do-It-Yourself mentaliteit staat centraal.
Over de training
Theatermakers Paul Koek (o.a. Hollandia) en Sjoerd Wagenaar (o.a. PeerGroup) nemen je vier dagen mee op een avontuurlijke en verrassende reis door het thema Locatietheater en het Gebied als Inspiratie. Met de Bossche Stadsdelta als casus verdiep je je als een archeoloog en antropoloog in het gebied en ontdek je het enorme scala aan mogelijkheden om hier iets bijzonders tot stand te brengen.
Je leert over het maakproces, ziet inspirerende voorbeelden, en gaat vooral zelf aan de slag met uiteenlopende opdrachten. Wat voor geluid kom je tegen, wat wil je laten klinken? Wat voor instrumentatie kan je bedenken en of maken? Als een archeoloog verdiep je je in de Bossche stadsdelta, gaat in gesprek met het verleden en bedenkt een verhaal voor de toekomst.
De vierdaagse sluit af met een presentatie van je ideeën voor de deelnemers, de Verkadefabriek en de Wethouder van Cultuur. We streven ernaar om tenminste een concreet project in de nabije toekomst daadwerkelijk te realiseren.
Meedoen
Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers in de leeftijd 18 tot en met 29 jaar. Het gaat om een training van 22 tot en met 25 mei in en rond de Verkadefabriek Den Bosch.
Wij zoeken deelnemers met een open oog voor de samenleving, met een onderzoekende, nieuwsgierige instelling die zich willen verdiepen in een gebied om deze onder andere door middel van locatietheater tot ontwikkeling te brengen.
Kosten
De kosten bedragen € 250, inclusief eten en exclusief verblijf. Voor wie dat niet kan betalen bestaat de mogelijkheid om een tegemoetkoming te vragen aan de Verkadefabriek.
Selectie
Selectie geschiedt op basis van een motivatiebrief en een intakegesprek vooraf. Aanmelden kan tot 1 april 2023, door het formulier hieronder in te vullen.
DEZE THEATERMAKERS geven de training
PAUL KOEK studeerde slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en richtte in 1984 samen met Johan Simons Theatergroep Hollandia op: een theatergroep die uitsluitend voorstellingen op locatie maakte. Binnen Hollandia richtte Koek de Veenstudio op, een werkplaats die het mogelijk maakte om zijn ideeën over muziektheater verder te ontwikkelen. In 2003 richtte Paul Koek de Veenfabriek op, een dynamisch en muzikaal muziektheaterensemble dat zich in verschillende vormen en samenstellingen presenteert.
Sinds 2018 heeft Koek langzaam afscheid genomen van de Veenfabriek en richt hij zich op nieuwe projecten en coaching, vooral het begeleiden van jonge makers/kunstenaars. Hij is werkzaam als muzikant, regisseur, docent en coach van o.a. Meral Polat, Ilay den Boer en anderen. Ook doceert Koek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij in 2010 aan de wieg stond van de master muziekopleiding T.I.M.E. (This is Music- theater Education).
Paul Koek ontving vele onderscheidingen voor zijn werk waaronder de Prins Bernhard Cultuurfonds Theaterprijs voor zijn oeuvre (2009) en de Erepenning van LUCA, School of Arts in Leuven (2017).
SJOERD WAGENAAR is een ervaren theatermaker en creatief denker. Hij werkt vanuit een antropologisch perspectief aan de publieke ruimte.
Een echte maker, maar eigenlijk etaleur. “Mijn ouders hadden een meubelwinkel, waar ik de etalage voor mocht inrichten. Zo bouwde ik eigenlijk kleine decors van jongs af aan.”
Sjoerd is tegenwoordig nooit op een vaste plek te vinden. Hij wordt regelmatig gevraagd om als kunstenaar en theatermaker mee te denken in projecten rondom gebiedsontwikkeling.
“Eigenlijk ben ik amateur antropoloog. Ik kijk met een culturele bril naar mensen en hun relatie met gebieden. Dat deed ik voor PeerGroup, wat ik opzette na mijn studie, en doe ik nog steeds, maar dan internationaal.”