Umva!, Aurelie Lierman / November Music

Umva!, Aurelie Lierman / November Music

November Music

Stemkunstenaar, componist en radiomaker. De Rwandese-Belgische kunstenaar Aurélie Nyirabikali Lierman is het allemaal.

In haar werk versmelt ze stemkunst, audio art en eigentijdse compositie op een hele persoonlijke wijze. Ze heeft een grote collectie unieke veldopnames en soundscapes die ze heeft opgenomen in Oost-Afrika. In het verleden werkte ze nauw samen met het legendarische Britse experimentele-muziekcollectief Nurse with Wound, componist Samuel Vriezen en kunstenaar Vincent Meessen. Tijdens November Music presenteert Lierman samen met productiehuis Silbersee het werk Umva!, een nieuwe, langdurige, performatieve installatie.

Umva! (wat ‘luisteren’ betekent) toont de uitkomst van Liermans onderzoek naar vormen van animisme, het geloof in een compleet, bezielde wereld. Ze is vooral geïnteresseerd in de wijzen waarop animistische wereldbeelden hebben weten te overleven ondanks hevige onderdrukking door zware kolonisatie. Lierman haalt directe inspiratie uit een reeks levensveranderende ontmoetingen met Kanyoni Ladislas, haar 113-jarige Rwandese grootvader. Een absolute levende legende, die tijdens zijn lange leven als traditionele dokter en jager Rwanda zag transformeren door tijden van kolonisatie, onafhankelijkheidsstrijd, genocides en naoorlogse conflicten tot de fragiele stabiliteit die er vandaag is. De voortdurende gesprekken tussen grootvader en kleindochter Aurélie vormen de basis voor de installatie en het concert Umva!.

Voor Umva! werkt Lierman met zogenaamd binauraal geluid (3D-audio). Elke luisteraar ontvangt een draadloze FM-koptelefoonset, zodat hij of zij een intieme, live-radiofonische ervaring mee kan maken. 

 

Credits

Concept & compositie, choreografie, performer

Aurélie Nyirabikali Lierma

Regie

Keren Levi

Performer

Kaito Winse

Viool, performer

Maya Felixbrodt

Choreografie, performer

Soa Ratsifandrihana

Slagwerk, performer

Gaetan La Mela

Diverse fluiten, performer

Raphaela Danksagmüller

Yannis Kyriakide

Muzikaal advies

Datum di 07-11
Tijd 19:00 - 20:00
Genre Muziek
Prijs € 16,00 NM Normaal
€ 8,00 NM Festivalpas
€ 10,00 NM tot 30
Bestel tickets