Utama

Alejandro Loayza Grisi

Film

Vanaf 8 juni

Een film die in oogverblindende beelden de desastreuze invloed van klimaatverandering op traditioneel levende volken laat zien.

Utama opent met het verbluffend mooie beeld van een oudere man die naar de zon loopt die goudkleurig boven de bergen oprijst. Dit is Virginio, wiens verweerde gezicht zo gebarsten is als de aarde onder zijn voeten. Virginio brengt zijn dagen door met het zwerven over de verschroeide hoogvlakte van het Andesgebergte in Bolivia, terwijl hij zijn kudde pluizige lama's laat grazen.

Hij en zijn vrouw Sisa leven zonder stromend water en zonder stroom. Het is Sisa's taak om water te halen, terwijl Virginio de lama's laat grazen. Het probleem is echter dat er geen regen meer in de regio valt en de sneeuw zich niet meer op bergtoppen laat zien. De dorpsbron is inmiddels opgedroogd. 'De tijd is moe geworden', zegt een vriend tegen Virginio om de droogte te verklaren. Maar de waarheid is dat klimaatverandering het leven ondraaglijk maakt – niet dat er ooit over de opwarming van de aarde wordt gesproken.

Regie Alejandro Loayza Grisi
Cast José Calcina, Candelaria Quispe, Luisa Quispe
Genre Drama
Land Bolivia
Gesproken taal Spaans, Quechua
Ondertiteling
Tijdsduur 87 minuten
Kijkwijzer