Filmblik op de samenleving

Herfstonate

Film Filmspecial

Losse kaartverkoop voor deze cursus begint vanaf 18 januari. De volledige cursus is hier te koop.

Als je films in een tijdcapsule stopt en ze worden jaren later bekeken, dan kunnen de films onze nakomelingen veel vertellen over de wereld waarin ze gemaakt zijn. Het zijn tijdsdocumenten die veel invloed hebben uitgeoefend en de samenleving goed weerspiegelen.

In deze filmcursus kijkt filmdocent Constant Hoogenbosch naar die wisselwerking tussen film en samenleving die zich openbaart in thematiek, maar ook in bredere discussies en kwesties die in de samenleving spelen. 

De film is Zweeds gesproken en Engels ondertiteld.

Female gaze

Er is veel te vertellen over de rol en positie van de vrouw voor en achter de camera’s van de filmwereld. Hoewel de rol van de vrouw in de filmwereld in de loop der jaren aanmerkelijk beter is geworden, blijft er een sterke grens tussen man en vrouw bestaan, zowel in mogelijkheden als in de betaling. In de lezing stipt filmdocent Constant Hoogenbosch verschillende mijlpalen en ijkpunten uit de 20ste eeuwse filmgeschiedenis aan die van belang zijn geweest en nog steeds relevant zijn voor de plaats van de vrouw in de filmwereld.  

Herfstsonate

De beroemde concertpianiste Charlotte is een wereldse en zelfbewuste vrouw die jarenlang geen aandacht heeft gehad voor haar gezin. Haar oudste dochter Eva heeft het gebrek aan moederliefde nooit kunnen verkroppen. Als Charlotte een bezoek brengt aan Eva treft ze daar ook Helena aan, haar andere dochter die geestelijk gehandicapt is en waarvoor ze zich duidelijk schaamt. Ze heeft nooit enige affectie op kunnen brengen voor Helena en het is Eva die al jaren zorg draagt voor haar zus. De spanningen tussen Charlotte en Eva bereiken een hoogtepunt tijdens een diepgaande nachtelijke conversatie waarin het zeer van vele jaren zich een weg naar de oppervlakte baant.

Het sober aangeklede Herfstsonate is een film die intense emotionele ontladingen afwisselt met pijnlijke stiltes. Zoals de titel al verklapt, is de film gestructureerd als een sonate, met ene rustig begin, een roerig middenstuk vol heftige emoties en een slotstuk waarin slechts berusting rest. Het is de enige film in Ingmar Bergmans oeuvre waarin hij samenwerkte met zijn beroemde naam- en landgenoot (maar geen familielid) Ingrid Bergman.
 

Herfstsonate

Volledige cursus

Deze cursus bestaat uit vier delen:

di 17 januari, 20.00 uur | Black Cinema | Do the right thing (Spike Lee)
di 14 februari, 20.00 uur | Queer Cinema | Portrait de la jeune fille en feu (Céline Sciamma)
di 14 maart, 20.00 uur | Female gaze | Herfstsonate (Ingmar Bergman)
di 11 april, 20.00 uur | Spiritualiteit | La double vie de Véronique (Krzysztof Kiésloiwski)

Prijs: 
Volledige cursus: €62 | tickets
Volledige cursus supporter: €54 | tickets
Losse cursusavond: €16,50 / €14,50 supporter

Regie

Ingmar Bergman

Cast

Ingrid Bergman, Liv Ullmann, Lena Nyman

Genre

Drama

Land

Zweden, Duitsland, Frankrijk

Releasedatum

1978

Tijdsduur

99 minuten

Kijkwijzer

12+

Gesproken taal

Zweeds (Engels ondertiteld)

Datum di 14-03
Tijd 20:00 - 23:05
Genre Film
Prijs € 16,50 Normaal
€ 14,50 Supporter
Bestel tickets

Losse kaartverkoop voor deze cursus begint vanaf 18 januari. De volledige cursus is hier te koop.