Filmblik op de samenleving

Portrait de la jeune fille en feu

Film Filmspecial

Als je films in een tijdcapsule stopt en ze worden jaren later bekeken, dan kunnen de films onze nakomelingen veel vertellen over de wereld waarin ze gemaakt zijn. Het zijn tijdsdocumenten die veel invloed hebben uitgeoefend en de samenleving goed weerspiegelen.

In deze filmcursus kijkt filmdocent Constant Hoogenbosch naar die wisselwerking tussen film en samenleving die zich openbaart in thematiek, maar ook in bredere discussies en kwesties die in de samenleving spelen. 

Queer Cinema

Homoseksualiteit is in de filmwereld en vooral in de VS en Hollywood nog steeds een issue. Het is ook steeds een ding om in de VS als bekende persoon en dus ook als acteur en actrice uit de kast te komen. Veel homoseksuele acteurs en actrices durven en doen dat nog steeds niet.  Is Hollywood homofobisch? Ja en nee – het is problematisch om uit te komen voor je seksuele geaardheid, maar het hangt ook af van je positie en rol filmwereld. Filmdocent Constant Hoogenbosch bekijkt de pijnlijke en opzienbarende geschiedenis en ontwikkelingen die hij illustreert met prachtig beeldmateriaal.  

Portrait de la jeune fille en feu

Op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de 18e eeuw, krijgt kunstenares Marianne (Noémie Merlant) de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel) te schilderen. De eigengereide Heloïse staat niet te springen om het huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. ‘s Nachts werkt Marianne stiekem aan het schilderij. In Heloïses laatste dagen van vrijheid, groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt.

Portrait de la jeune fille en feu

Volledige cursus

Deze cursus bestaat uit vier delen:

di 17 januari, 20.00 uur | Black Cinema | Do the right thing (Spike Lee)
di 14 februari, 20.00 uur | Queer Cinema | Portrait de la jeune fille en feu (Céline Sciamma)
di 14 maart, 20.00 uur | Female gaze | Herfstsonate (Ingmar Bergman)
di 11 april, 20.00 uur | Spiritualiteit | La double vie de Véronique (Krzysztof Kiésloiwski)

Prijs: 
Volledige cursus: €62 | tickets
Volledige cursus supporter: €54 | tickets
Losse cursusavond: €16,50 / €14,50 supporter

Regie

Céline Sciamma

Cast

Adèle Haenel, Noémie Merlant, Valeria Golino, Luàna Bajrami

Genre

Drama

Land

Frankrijk

Releasedatum

2019

Tijdsduur

119 minuten

Kijkwijzer

12+

Datum di 14-02
Tijd 20:00 - 23:05
Genre Film
Prijs € 16,50 Normaal
€ 14,50 Supporter
Bestel tickets

Losse kaartverkoop voor deze cursus begint vanaf 18 januari. De volledige cursus is hier te koop.