De 4 tips van Koen

De 4 tips van Koen

Filmprogrammeur Koen Graat tipt vier November Music concerten in de Verkadefabriek.

Kika Sprangers Large Ensemble ft. Remy van Kesteren

Zo 5 nov, 20.45 uur | Grote Zaal

Saxofonist Kika Sprangers behoort tot een nieuwe generatie Nederlandse jazzmuzikanten waar de creativiteit vanaf spat. Avontuurlijkheid en toegankelijkheid gaan daarbij hand in hand en de meest uiteenlopende muziekgenres dienen als inspiratiebron. Vanuit November Music ontving Kika een compositieopdracht. Ze heeft een werk geschreven voor haar Large Ensemble dat bestaat uit haar quintet – waarmee ze al eens in de Jazz Factory speelde – aangevuld met musici als hoornist Morris Kliphuis (Kapok) en saxofonist Mete Erker. Als speciale gast voegt de veelzijdige harpist Remy van Kesteren zich bij het Large Ensemble dat muziek maakt op het snijvlak van jazz en kamermuziek met hier en daar subtiele invloeden uit de pop.

Info & tickets
Kika Sprangers Large Ensemble ft. Remy van Kesteren

LudoWic & Maya Fridman

Wo 8 nov, 21.15 uur | Grote Zaal

Een match made in heaven! LudoWic maakte de laaste jaren furore als producer/elektronica-muzikant in de band van WENDE. Ook produceerde hij muziek van Lakshmi. Daarnaast gooit hij ogen met zijn eigen projecten en zijn nieuw verschenen album Linescapes dat hij op 9 november uitvoert met kamerkoor tijdens November Music. Maya Fridman is een virtuoos cellist. Zij besloot een nieuwe afslag te nemen en invloeden uit de elektro-pop te omarmen. Indringende popsongs, filmische klanklandschappen en broeiierge beats komen samen in deze bijzondere samenwerking tussen Maya Fridman en LudoWic. 

Info & tickets
LudoWic & Maya Fridman

Moodz: Sungazer / Show Pony

Vr 10 nov, 20.30 uur | diverse locaties

Soms is het onmogelijk om een enorme grijns te onderdrukken als je bij een concert staat. Op festival Transition in Utrecht zag ik de Amerikaanse band Sungazer, en vanaf de eerste noot was het raak. Muzikale virtuositeit, humor en onweerstaanbare grooves maakte dit optreden het hoogtepunt van het festival (iets waar NRC Handelsblad trouwens hetzelfde over dacht). Sungazer bestaat uit 4 muzikanten die een onvergelijkbare en welhaast onbeschrijfbare muzikale mix maken door jazzrock, J Dilla-ritmes, gamemuziek, funk en tal van andere elementen te combineren. Zien is geloven in dit geval.  Het concert van Sungazer maakt deel uit van het programma ‘Moodz’. De avond wordt geopend door Show Pony met haar indringende songs geserveerd op een bedje van klassieke muziek en elektronica.

Info & tickets
Moodz: Sungazer / Show Pony

Colours of Improvisation: Donny McCaslin / Frode Haltli Avant Folk

Za 11 nov, 19.30 uur | Grote Zaal

Met Blackstar liet David Bowie een prachtige zwanenzang achter. De elektro-akoestische sound van het album werd voor een groot deel bepaald door de (jazz)band waarmee Bowie de plaat maakte. En laat saxofonist Donny McCaslin nu net die bandleider zijn tot wie Bowie zich had gericht voor Blackstar. Tijdens November Music brengt hij werk van zijn laatste album met ook Blackstar-toetsenist Jason Lindner binnen de gelederen. Op drums hoor je trouwens Antonia Sánchez, onder meer bekend van de (drum)soundtrack van de veel geprezen film Birdman. Voor de pauze is er ook nog een concert van de Noorse groep Avant Folk rondom accordeonist Frode Haltli waarbij Noorse folk en Scandinavische jazz samenvloeien.

Info & tickets
Colours of Improvisation: Donny McCaslin / Frode Haltli Avant Folk