Filmmuziek
Online cursus filmmuziek

Filmmuziek

Online cursus filmmuziek

Een film zonder filmmuziek is als een orkest zonder dirigent. Filmmuziek zorgt voor leven, voor spanning, voor kippenvel. Drs. Constant Hoogenbosch neemt je vier online lessen mee door de meest interessante ontwikkelingen en achtergronden van de filmmuziek.

Zo gaat hij het hebben over waarom muziek eigenlijk in films gebruikt wordt. Hoe de ontstaansgeschiedenis van muziek bij films is. Over meestercomponist Ennio Morricone. Over filmmuziek vanuit het perspectief van de jazz, en meer.

Prijzen:
Losse cursusavond: €10,50 / Supporter €9,50

Fijn om te weten: de lessen zijn ook afzonderlijk bij te wonen.
 



Les 1: inleiding en verkenning filmmuziek
do 1 apr, 19.00 uur



In de eerste les bespreekt Constant waarom er eigenlijk muziek bij films zit en hoe de ontstaansgeschiedenis van muziek bij films is. Dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Muziek en geluid bij films werd in de begindagen van de film door regisseurs, zoals bijvoorbeeld Alfred Hitchcock, als storend ervaren en zou de beelden ontkrachten. Componisten werden doorgaans teruggebracht tot een onbeduidend schakeltje in het productieproces. Wanneer de geluidsfilm meer voet aan de grond krijgt, ontwikkelen zich nieuwe inzichten ten aanzien van film en muziek. De les is voorzien van talloze prachtige, innemende en verbluffende staaltjes filmmuziek.



Les 2: Ennio Morricone
do 8 apr, 19.00 uur



In de tweede les bespreekt Constant het bijzondere oeuvre van de vorig jaar overleden meestercomponist Ennio Morricone. Vraag een willekeurig iemand naar een bekende filmmuziek componist en de kans is groot dat de naam van Morricone valt. Zijn ongewone, maar doeltreffende aanpak brak met tal van regels en opvattingen over filmmuziek en creëerde zo een onnavolgbaar geluid. Een uitgesproken en herkenbaar geluid van melancholieke hoofdthema’s vol fatalisme en dissonanten. Zijn sfeervolle scores vol uitdagende en sprekende melodieën worden vaak kracht bijgezet door prominent aanwezige stemmen. Vooral in zijn samenwerking met regisseur Sergio Leone zien we de ultieme samenkomst van beeld en muziek. De les is voorzien van talloze prachtige, innemende en verbluffende staaltjes filmmuziek



Les 3: De grote Amerikaanse traditie
do 15 apr, 19.00 uur
Klik hier voor kaartjes



De derde les staat in het teken van de grote Amerikaanse traditie waarin symfonische orkesten en invloeden uit de klassieke muziek een belangrijke rol spelen. We denken dan aan meesters als Erich Wolfgang Korngold, Max Steiner, maar zeker ook John Williams, Jerry Goldsmith en Hans Zimmer. Het zijn overweldigende composities en arrangementen die jarenlang het geluid van films bepalen. Gaandeweg de jaren zestig begint hierin verandering te komen en komt er meer ruimte voor experiment, andere muzikale bezettingen en vormen, waarbij ook ongewone instrumenten hun entree maken. Waar John Williams in de jaren 70 teruggrijpt naar de klassieke vorm van voor de Tweede Wereldoorlog, combineert Jerry Goldsmith het symfonische orkest steeds vaker met synthesizers en uitheemse instrumenten. Williams en Goldsmith komen dan weer samen in een volgende generatie waarvan Hans Zimmer een belangrijk boegbeeld is. De les is voorzien van talloze prachtige, innemende en verbluffende staaltjes filmmuziek.



Les 4: Jazz
do 22 apr, 19.00 uur
Klik hier voor kaartjes



In de vierde en laatste les bespreekt Hoogenbosch de filmmuziek vanuit het perspectief van de jazz, die met ingang van de jaren 50 een steeds belangrijke positie in gaat nemen en een tegenwicht gaat vormen op de grote symfonische orkesten waarover gesproken is in les drie. Jazz vormt in de wereld van de filmmuziek in de jaren vijftig de avant-garde en opent deuren naar meer variatie in het aanbod van filmmuziek. De les is voorzien van talloze prachtige, innemende en verbluffende staaltjes filmmuziek.
 



Praktische informatie:
Data: donderdag 1, 8, 15 en 22 april 2021 om 19.00 uur
Hoe: de cursussen worden gegeven via Zoom. Je krijgt voor de les een online uitnodiging per mail van docent Constant Hoogenbosch.

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!