Informatie Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD 's-Hertogenbosch
Kassa: 073 681 81 60
Kantoor: 073 681 81 50 info@verkadefabriek.nl

Filmcursus Goth

Filmcursus Goth

i.s.m. het Design Museum

Goth is de grootste subcultuur ter wereld, een levensstijl vol onbestemd verlangen naar de donkere kant van het leven. Zo ook in de filmwereld. Filmdocent en cultuurhistoricus Constant Hoogenbosch neemt je in vier lezingen mee naar het duistere en bespreekt de invloed van de Gothic cultuur op de film.

Let op: de data van de filmcursus zijn wegens de nieuwe corona maatregelen gewijzigd naar:
Di 15 feb, 19.30 uur | Bride of Frankenstein (1935) | Kaartjes
Di 15 mrt, 20.00 uur | La Maschera del Demonio (1960) | Kaartjes
Di 12 apr, 20.00 uur | The Crow (1995) | Kaartjes
Di 17 mei, 20.00 uur | Possession (1981) | Kaartjes

Bestel hier je kaartjes voor de volledige filmcursus

Filmcursus Goth / normaal | €58 | Klik hier
Filmcursus Goth / supporter | €50 | Klik hier

Het is ook mogelijk om de cursusavonden los te kopen. Ga hiervoor naar de desbetreffende filmpagina.

Dinsdag 15 februari

Sfeer en gevoel spelen een belangrijke rol in de Gothic horrorfilm. Mythologie, dromen, angsten worden gecombineerd tot sublieme beelden die hun weg vinden naar talloze films. Maar hoe worden deze beelden dan vertaald naar de Gothic horrorfilm en waar komen ze vandaan?

We kijken de film Bride of Frankenstein uit 1935. Het in de eerste film verrezen monster is op de vlucht. Hij wil net als zijn schepper het geluk en de vriendschap van een vrouw in zijn leven.

Klik hier voor kaartjes
Dinsdag 15 februari

Dinsdag 15 maart

Gothic bedient zich van stereotypen, zowel expliciet (vampiers, vleermuizen, skeletten etc.) als impliciet (man/vrouw, of juist breuk met gender). De vampier is misschien wel het ultieme symbool voor het Gothic stereotype, maar ook hier zien we uiteenlopende manifestaties. Zeker in de filmwereld, waar de vampier al sinds de begindagen zijn bloedrode sporen nalaat, van pathetische creaturen tot monsterlijke wezens en van hypnotiserende alfa mannen tot letterlijke femme fatales. Constant zet zijn tanden in de meest uiteenlopende verschijningsvormen van de vampier in de filmwereld.

We kijken de film La Maschera del Demonio uit 1960. Tim Burton verklaarde in 1998 dat La Maschera del Demonio (ook wel Black Sunday, 1960) van Mario Bava zijn favoriete film aller tijden is. Niet vreemd, want de koning van de moderne Gothic film spreekt over een prachtig in zwart wit geschoten kunststukje

Klik hier voor kaartjes
Dinsdag 15 maart

Dinsdag 12 april

Gothic is de samenkomst van een reeks historische en cultureel-maatschappelijke factoren die in de afgelopen twee eeuwen hebben geleidt tot interessante creatieve en artistieke uitingen. Het romantiseren van het verleden speelt daarbij een belangrijke rol. Het verleden wordt verzonnen en veranderd en “spookt rond” in het heden. In deze lezing neemt Constant de moderne invulling en aanpak van de Gothic cultuur op de korrel.

We kijken de film The Crow uit 1995. Regisseur Alex Proyas begeeft zich in een duistere, magisch-realistische wereld, ondergedompeld in een moderne invulling van de Gothic romantiek.

Klik hier voor kaartjes
Dinsdag 12 april

Dinsdag 17 mei

Gothic cultuur komt voort uit een obsessie met het wezenlijke en authentieke, maar is eveneens “an endless series of revivals“ (Spooner). Niet alleen in de wereld van de horrorfilm film zien we Gothic beeld terug. De recente golf aan stripverfilmingen van Marvel en DC kan er niet omheen en ook de Film Noir en het (historisch) drama zijn meermaals schatplichtig aan Gothic stijlelementen. Constant gaat op zoek naar de meer verborgen Gothic stijlelementen in de filmwereld.

We kijken de film Possession uit 1981. Met Possession presenteerde regisseur Andrzej Zulawski een onvergetelijk stuk cinema dat als een psychotische koortsdroom een moderne invulling geeft aan de Gothic psyche.

Klik hier voor kaartjes
Dinsdag 17 mei