VF*Cadeau
Daar kun je wat mee!

VF*Cadeau

Daar kun je wat mee!

Een boek, een bon én chocolade samen in een koektrommel: één blik beleving.
 
Onze VF*Cadeaubon laat zich graag geven. Nóg leuker is het VF*Cadeau: een authentieke Verkadefabriek trommel met daarin een boek (keuze uit zes titels) en natuurlijk de VF*Cadeaubon.
En, je krijgt er van ons een reep chocolade bij. Melk of puur, jij mag kiezen.
 
Losse prijzen
VF*Cadeaubonnen zijn er van €7,50 / €10 / €12,50 en €15.
 
Verkadefabriek blik: €5
Boek (Colibri formaat): €12,50
De Verkade chocoladereep (melk of puur) krijg je erbij!

Mooi om te geven en héél fijn om te krijgen.


Boektitels
 
Jaap Robben – Birk
Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en Mikael verzwijgt wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt. Birk is een even teder als beklemmend verhaal over mensen die zelf eilanden dreigen te worden.
 
De beste roman van een jonge Nederlandse schrijver van dit jaar. Laat dat ‘jonge’ trouwens maar weg.

Esther Gerritsen – Superduif (literatuur)
Bonnie weet al op heel jonge leeftijd dat ze voorbestemd is om uit te stijgen boven de middelmaat. Op haar elfde springt ze over een tuinhekje, en een aantal seconden blijft ze zweven. Niet veel later ziet ze hoe haar lichaam transformeert tot een gigantische, oerlelijke duif. Ze beseft dat ze nu behoort tot het schaarse gezelschap helden dat onheil kan afwenden en mensen kan behoeden voor ongelukken. Na haar reddingsacties verandert ze altijd weer in het onopvallende meisje dat ze is. Haar omgeving maakt zich zorgen over Bonnies groeiende gekte, behalve haar vriendin Ine, die niet zonder hun vriendschap kan.
 
Gerritsen, opgeleid als toneelschrijver, is ijzersterk in het neerzetten van karakters en de dialogen. Haar stijl, die wel minimalistisch is genoemd, is vooral to-the-point. Net als in haar eerdere romans is Superduif een verrassend boek, origineel in idee, ontroerend in uitvoering.

Delphine de Vigan - Niets weerstaat de nacht (literatuur)
Nadat ze haar moeder dood heeft aangetroffen, gaat Delphine de Vigan op zoek naar de vrouw achter haar moeder. Ze stuit daarbij op de meest ontroerende herinneringen en de donkerste familiegeheimen, maar ook op de vraag wie haar moeder echt was. Want: welke versie van haar moeders verhaal is het meest waarheidsgetrouw? En: hoe goed ken je je ouders nu echt en hoe betoon je ze na hun dood respect? Te midden van de uitbundige vreugde en de voortdurende aanwezigheid van rampspoed die haar familie kenmerken, vertelt Delphine haar eigen verhaal.
 
In lange, meanderende zinnen, met een rijke beeldspraak en complexe gedachtekronkels wordt een schilderij neergezet. Het portret van een dramatische, écht Franse familie.

Hanneke Hendrix - De verjaardagen
Boris is een brokkenpiloot die ondanks alles op sympathie kan rekenen. Als zijn ouders hem een geheim vertellen, stoot hij iedereen die om hem geeft van zich af. Alleen bij zijn buurmeisje Lies, die lijdt aan een ongeneesbare huidziekte, komt hij wat tot bedaren. Lies wordt opgevoed door haar alleenstaande moeder die zich een slag in de rondte werkt op de aanpalende bakkerij en Lies voelt zich, gekluisterd aan haar huis, dan ook al snel aangetrokken tot Boris. De twee beleven de zomer van hun leven.
 
Een warm verhaal over levens die geleefd moeten worden ook al heeft niemand daarom gevraagd. Hoe die mensen er soms het beste van maken en soms moedwillig alles stukmaken en hoe er eigenlijk geen enkel verschil is tussen de twee. Met prachtige beschrijvingen en dialogen.

Amy Tan - De vreugde- en gelukclub
Vier Chinees-Amerikaanse vrouwen en hun moeders spelen samen mahjong, doen zich te goed aan lekkernijen en delen hun levensverhalen. Ze noemen zich ‘De vreugde- en gelukclub’. De moeders zijn als jongvolwassene uit China naar de Verenigde Staten gekomen, brachten hun eigen cultuur mee, maar hebben niet kunnen verhinderen dat die in dat vreemde land verbleekt en voor hun kinderen onbegrijpelijk is geworden.
 
Met dit verhaal, dat twee landen en twee generaties omvat, zet Amy Tan een roman neer over de gecompliceerde verwachtingen waaraan ze zelf als immigrantendochter moest voldoen: Amerikaans te zijn, maar Chinees te blijven denken.

Henning Mankell - Italiaanse schoenen
Fredrik woont alleen op een eiland. Op een morgen ziet hij een vrouw op het ijs. Het is Harriet, de vrouw die hij bijna veertig jaar geleden verliet. Ze heeft niet lang meer te leven en vraagt Fredrik haar mee te nemen naar een vennetje in het bos, waar ze ooit zouden gaan zwemmen als ze getrouwd waren. Dit is het begin van een reis door het winterse Zweden, maar ook door Fredriks eigen leven. Zal hij verantwoording nemen voor de catastrofe die hij ooit veroorzaakte?
 
Henning Mankell voert met recht de titel “meesterverteller”. In Italiaanse schoenen ontdooit, met het verdwijnen van de winter, het ijskoude hart van Fredrik. Dat gebeurt langzaam en geloofwaardig, doorheen verschillende gebeurtenissen die de vaart in het boek houden. Mankell observeert en vertelt, is weer erg geëngageerd, maar hij moraliseert nooit. Met zijn onopgesmukte taal en rake metaforen raakt hij de lezer, soms tot in de ziel.