Studio Tramkade
Makers in de Verkadefabriek

Studio Tramkade

Makers in de Verkadefabriek

For English, click here

In de Verkadefabriek zijn we betrokken en maken we ruimte voor jonge, creatieve professionals. Dat doen we op het gebied van beeldende kunst, cabaret, muziek, theater én film. Want nieuwe makers brengen nieuw elan en nieuwe ideeën naar de Verkadefabriek. Ze vergroten onze wereld. Maar juist die jonge makers hebben het moeilijk in deze tijd. Daarom bieden we ze vanaf 2021 gratis werkruimte: Studio Tramkade. Makers in de Verkadefabriek. Muzikanten, theatermakers, beeldhouwers, cabaretiers: we bieden ze ruimte, maar denken ook met ze mee en helpen ze bij de opbouw van een netwerk en verbinding met de stad. Om dit te kunnen doen hebben we steun gezocht bij het bedrijfsleven, in het bijzonder bij De Vrienden van de Verkadefabriek. Zij maken Studio Tramkade financieel mogelijk.

Mitchel van Dinther was als Project 0 de eerste gebruiker van deze nieuwe werkruimte voor makers. Drie weken lang hebben Mitchel en Niels gewerkt aan hun eerste duo-album. En inmiddels heeft ook Eva van Pelt (Project 1) van Studio Tramkade gebruik kunnen maken. Ze heeft gewerkt aan haar nieuwe project NU: alleen, met een chorograaf én met haar band. In april openden we de deuren van de studio voor Project 2: Jelle Willems

Studio Tramkade is er voor professionele makers. Jonge makers die hun basis hebben in Den Bosch of de directe omgeving. Makers die een plek zoeken om te kunnen uitproberen, zich te verdiepen en zich onder te dompelen. Met de focus op proces en ontwikkeling, meer dan op een eindresultaat. Een echte werkplaats dus. 

Studio Tramkade is een goed geoutilleerde werkruimte in de Verkadefabriek. Met technische mogelijkheden (hier lees je wat er precies beschikbaar is), maar ook een vleugel, een dansvloer, een kleedkamer. Het is een vrije plaats, alles kan er. Bijna, toch. Studio Tramkade is bijvoorbeeld geen geluidsstudio of geluidsdichte studio, maar muziek maken kan er! We stellen Studio Tramkade in blokken van twee weken beschikbaar. In die twee weken spreken we met makers over hun plannen, hun project. We maken verbinding, in de Verkadefabriek en daarbuiten. We laten zien wat er in Studio Tramkade gebeurt. We bouwen samen een netwerk op. 

Kunstenaars laten zien wat ze in Studio Tramkade doen. Tijdens de periode waarin ze werken, maar ook na afloop in de vorm van een (kleine) presentatie. Van een inkijkje in het proces, tot een preview van een afgerond geheel; ook hier staat de ontwikkeling centraal. Op deze manier blijven we betrokken en verbonden. Met elkaar, met de stad, met andere jonge culturele professionals.

    

Makers kunnen zich aanmelden. Per kwartaal beoordeelt het programmateam van de Verkadefabriek de aanmeldingen. Om dit te kunnen doen ontvangen ze graag een korte omschrijving van je motivatie en doelstellingen; maximaal een A4 of in een korte videoboodschap of... leef je uit. Vertel ze in elk geval duidelijk wat je wilt gaan doen en wat je daarvoor nodig hebt. Hier lees je er alles over. Muzikant Mitchel van Dinther was Project 0 en trapte in februari 2021 af.

Ruut van der Beele, filmregisseur - “Er is in Den Bosch behoefte aan een toegankelijke werkruimte op een goede locatie en met goede faciliteiten. Ik ben als filmmaker vaak op zoek naar een ruimte voor een korte periode. Zeker als je een project nog niet gefinancierd is, is het fijn dat je als maker een plek tot je beschikking hebt. Als je aan het einde van de periode laat zien wat je gemaakt hebt, is dat een goede gelegenheid om andere creatieve makers uit de stad te ontmoeten.” 

Eva van Pelt, muzikant “Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat ik me als maker vooral ontwikkel als ik me in mijn proces niet afsluit, maar juist open stel. Wanneer ik niet alleen tijdens de voorstellingen en concerten (de tussentijdse resultaten van mijn werk) maar juist ook tijdens het maakproces verbinding voel met andere makers en met het publiek. Dat is enkel mogelijk op plekken waar het bruist, waar leven en creativiteit in de lucht hangen, niet op mijn zolderkamertje."

 Mitchel van Dinther - “Wanneer ik twee weken in een werkruimte ben, kan ik een situatie creëren waar vanuit nieuwe dingen ontstaan. Het is bijna alsof ik een nieuw instrument bedien. Ik ken de nukken, randen en hoeken van zo’n instrument nog niet en daardoor gebeuren er bijzondere dingen. Zo is het ook met een werkruimte waar je je helemaal kunt onderdompelen. Ik heb geen eigen studioruimte en het is voor de meeste makers onbetaalbaar om zo’n plek te huren. Dat ik nu de kans krijg om twee weken lang nieuwe werk te creëren in de Verkadefabriek … het gaat een enorme impuls geven aan mijn werk.”STUDIO TRAMKADE. MAKERS IN DE VERKADEFABRIEK

Jelle Willems was Project 2  


Pianist Jelle Willems (1999) maakte via De Jazzwerkplaats in Den Bosch kennis met geïmproviseerde muziek. In de tijd dat hij zong in het Nationaal Jongenskoor en het Nationaal Gemengd Jeugdkoor, leerde Jelle ook klassieke muziek kennen. Inmiddels studeert hij jazz-piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar vindt hij de ruimte voor experiment en samenspel. 

Zo vormt hij samen met trompetist Antonio Moreno Glazkov een duo waarin verschillende stijlen samenkomen, waar in een intiem muzikale dialoog alles mogelijk is. Ze spelen vrije improvisaties, eigen werk en Russische folksongs. Ook maakt Jelle deel uit van APPIE: een quintet van opkomende jazzmuzikanten. Hun muziek draait om interactie, improvisatie en humor. Het repertoire varieert van swingende deuntjes tot moderne stukken met veel 'groove' en rustige ballads. 

"Meewerken en de verbinding zoeken in het werk van anderen is iets waar ik veel waarde aan hecht. Sinds de lockdown is er echter iets gaan kriebelen. Het verlangen om mijn eigen verhaal te vertellen is ontsprongen. Met een muzikale taal waar improvisatie centraal staat en waar de invloed van mijn klassieke zang zich in uit. Ik heb besloten mijn composities te schrijven voor mijn eigen piano trio." 


In gesprek met diverse makers en kunstenaars kwam Jelle tot de conclusie dat een ervaring van zowel geluid als beeld op het toneel een combinatie is waar zowel de muziek als het verhaal het meest tot zijn recht komen. "Pakkende lichtkunstwerken à la James Turell, en moderne urban stage designs met interactief licht en projectie. Dit is waar Studio Tramkade mij enorm gaat helpen. Een ruimte waar ik met zowel de musici als met de visual artists kan werken. Een ruimte om het laatste stadium van compositie en repetitie af te kunnen ronden. Om hier de visuele en muzikale elementen op elkaar af te kunnen stemmen, daar waar mijn bescheiden woonkamertje te kort schiet."

In april 2021 was Jelle aan het werk in Studio Tramkade. TECHNIEK

in Studio Tramkade


Studio Tramkade is een goed geoutilleerde werkruimte.
Met een vleugel, een dansvloer een kleedkamer. Natuurlijk, er is ook licht en geluid. Goed om te weten: Studio Tramkade is géén geluidssudio, of geluidsdichte studio. Maar veel van wat je zult nodig hebben, kunnen we voor je regelen. Bijna alles eigenlijk, maar daar kletsen we graag samen met je over! Heb je specifieke wensen of ben je rigoureuze dingen van plan? Laat het ons bij je aanmelding dan weten, of bel van tevoren even. Kunnen we je precies zeggen wat wel en niet kan of beschikbaar is. Meer weten over de beschikbare techniek in de Verkadefabriek? Hier vind je de materialen die ook in Studio Tramkade inzetbaar zijn. AANMELDEN

Word Project 3, 4, 5 of 6!


Wil jij in 2021 gebruik maken van Studio Tramkade? Meld je dan nu aan.

  • Vertel ons wie je bent en wat je doet
  • Wat je in Studio Tramkade wilt gaan doen: een korte omschrijving van je motivatie en doelstellingen
  • Wat je daarvoor nodig hebt
  • Wanneer je van Studio Tramkade gebruik wilt maken 

Van maximaal een A4 tekst of een korte videoboodschap worden we sowieso blij. Ons verrassen met iets anders mag natuurlijk ook. We ontvangen je aanmelding graag per e-mail, via studiotramkade@verkadefabriek.nl

Het programmateam van de Verkadefabriek bekijkt alle aanmeldingen, neemt zo nodig contact op voor meer informatie of nadere kennismaking en maakt vervolgens een keuze. Je hoort zo snel mogelijk na het verstrijken van de deadline van ze.

Meld je nu aan voor het tweede kwartaal van 2021! ZIJ GINGEN JE VOOR


Vanaf februari 2021 hebben diverse makers gebruik gemaakt van Studio Tramkade. Zij gingen je voor. 

April 2021: Project 2 | Jelle Willems
Maart 2021: Project 1  |  Eva van Pelt
Februari 2021: Project 0  |  Jameszoo (Mitchel van Dinther) Studio Tramkade wordt financieel ondersteund door De Vrienden van de Verkadefabriek.

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!