Studio Tramkade
Makers in de Verkadefabriek

Studio Tramkade

Makers in de Verkadefabriek

Helaas.. we moeten onze deuren nog even gesloten houden. In elk geval tot en met 9 februari. Ook de ingebruikname van Studio Tramkade stellen we uit. In februari gaan we alsnog van start en zal Mitchel van Dinther de eerste gebruiker van deze nieuwe werkruimte voor makers zijn.


In de Verkadefabriek zijn we betrokken en maken we ruimte voor jonge, creatieve professionals. Dat doen we op het gebied van beeldende kunst, cabaret, muziek, theater én film. Want nieuwe makers brengen nieuw elan en nieuwe ideeën naar de Verkadefabriek. Ze vergroten onze wereld. Maar juist die jonge makers hebben het moeilijk in deze tijd. Daarom bieden we ze vanaf 2021 gratis werkruimte: Studio Tramkade. Makers in de Verkadefabriek. Muzikanten, theatermakers, beeldhouwers, cabaretiers: we bieden ze ruimte, maar denken ook met ze mee en helpen ze bij de opbouw van een netwerk en verbinding met de stad. Om dit te kunnen doen hebben we steun gezocht bij het bedrijfsleven, in het bijzonder bij De Vrienden van de Verkadefabriek. Zij maken Studio Tramkade financieel mogelijk.

Studio Tramkade is er voor professionele makers. Jonge makers die hun basis hebben in Den Bosch of de directe omgeving. Makers die een plek zoeken om te kunnen uitproberen, zich te verdiepen en zich onder te dompelen. Met de focus op proces en ontwikkeling, meer dan op een eindresultaat. Een echte werkplaats dus. 

Studio Tramkade is een goed geoutilleerde werkruimte in de Verkadefabriek. Met technische mogelijkheden (hier lees je wat er precies beschikbaar is), maar ook een vleugel, een dansvloer, een kleedkamer. Het is een vrije plaats, alles kan er. Bijna, toch. We stellen Studio Tramkade in blokken van twee weken beschikbaar. In die twee weken spreken we met makers over hun plannen, hun project. We maken verbinding, in de Verkadefabriek en daarbuiten. We laten zien wat er in Studio Tramkade gebeurt. We bouwen samen een netwerk op. 

Kunstenaars laten zien wat ze in Studio Tramkade doen. Tijdens de periode waarin ze werken, maar ook na afloop in de vorm van een (kleine) presentatie. Van een inkijkje in het proces, tot een preview van een afgerond geheel; ook hier staat de ontwikkeling centraal. Op deze manier blijven we betrokken en verbonden. Met elkaar, met de stad, met andere jonge culturele professionals.

    

Makers kunnen zich aanmelden. Vanaf vandaag! Per kwartaal beoordeelt het programmateam van de Verkadefabriek de aanmeldingen. Om dit te kunnen doen ontvangen ze graag een korte omschrijving van je motivatie en doelstellingen; maximaal een A4 of in een korte videoboodschap of... leef je uit. Vertel ze in elk geval duidelijk wat je wilt gaan doen en wat je daarvoor nodig hebt. De plannen kunnen tot één maand voorafgaand aan het kwartaal worden ingediend. Hier lees je er alles over. Muzikant Mitchel van Dinther is Project 0 en trapt in februari 2021 af.

Eva van Pelt, muzikant - “Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat ik me als maker vooral ontwikkel als ik me in mijn proces niet afsluit, maar juist open stel. Wanneer ik niet alleen tijdens de voorstellingen en concerten (de tussentijdse resultaten van mijn werk) maar juist ook tijdens het maakproces verbinding voel met andere makers en met het publiek. Dat is enkel mogelijk op plekken waar het bruist, waar leven en creativiteit in de lucht hangen, niet op mijn zolderkamertje." 

Ruut van der Beele, filmregisseur - “Er is in Den Bosch behoefte aan een toegankelijke werkruimte op een goede locatie en met goede faciliteiten. Ik ben als filmmaker vaak op zoek naar een ruimte voor een korte periode. Zeker als je een project nog niet gefinancierd is, is het fijn dat je als maker een plek tot je beschikking hebt. Als je aan het einde van de periode laat zien wat je gemaakt hebt, is dat een goede gelegenheid om andere creatieve makers uit de stad te ontmoeten.” STUDIO TRAMKADE. MAKERS IN DE VERKADEFABRIEK

Michel van Dinther is Project 0  


Jameszoo is de artiestennaam van Mitchel van Dinther als producer van experimentele, elektronische jazz. Hij staat bekend om zijn innovatieve en experimentele stijl. De interesse voor de muziek en het genre begon voor Mitchel van Dinther in Den Bosch, waar stadsgenoten Cinnaman en Aardvarck in de Cordes vaak muziek van Madlib en J-Dilla draaiden. Mitchel startte zijn carrière als DJ dan ook in zijn geboortestad. In 2013 ging hij naar de Red Bull Music Academy in New York waar hij bij Rwina Records de Jheronimus EP uitbracht, een ode aan Bossche kunstschilder Jeroen Bosch. Jameszoo’s eerste album, Fool, volgde in mei 2016. Zijn meest recente album Melkweg (2020), bracht hij uit samen met het Metropole Orkest. 

In februari is Mitchel met muzikant Niels Broos gedurende twee weken aan het werk in Studio Tramkade, waar ze een gezamenlijk project zullen afmaken. Samen werkten ze eerder aan onder andere het nummer Nail dat op het album Melkweg staat.

 Mitchel van Dinther - “Wanneer ik twee weken in een werkruimte ben, kan ik een situatie creëren waar vanuit nieuwe dingen ontstaan. Het is bijna alsof ik een nieuw instrument bedien. Ik ken de nukken, randen en hoeken van zo’n instrument nog niet en daardoor gebeuren er bijzondere dingen. Zo is het ook met een werkruimte waar je je helemaal kunt onderdompelen. Ik heb geen eigen studioruimte en het is voor de meeste makers onbetaalbaar om zo’n plek te huren. Dat ik nu de kans krijg om twee weken lang nieuwe werk te creëren in de Verkadefabriek … het gaat een enorme impuls geven aan mijn werk.”

Bekijk hier New Generation, een vierdelige serie over nieuwe generatie jazzmuzikanten in Nederland. Het werk van Jameszoo staat centraal, en in het bijzonder de samenwerking met Jules Buckley, dirigent van het Metropole orkest. Meer horen? Beluister Meat, van het album FoolAANMELDEN

Word Project 1, 2 of 3 


Wil jij in 2021 gebruik maken van Studio Tramkade? Meld je dan nu aan.

  • Vertel ons wie je bent en wat je doet
  • Wat je in Studio Tramkade wilt gaan doen: een korte omschrijving van je motivatie en doelstellingen
  • Wat je daarvoor nodig hebt
  • Wanneer je van Studio Tramkade gebruik wilt maken 

Van maximaal een A4 tekst of een korte videoboodschap worden we sowieso blij. Ons verrassen met iets anders mag natuurlijk ook. We ontvangen je aanmelding graag per e-mail, via studiotramkade@verkadefabriek.nl

Het programmateam van de Verkadefabriek bekijkt alle aanmeldingen, neemt zo nodig contact op voor meer informatie of nadere kennismaking en maakt vervolgens een keuze. Je hoort zo snel mogelijk na het verstrijken van de deadline van ze.

Aanmelden voor het tweede kwartaal van 2021 kan tot en met 1 maart 2021. TECHNIEK

in Studio Tramkade


Studio Tramkade is een goed geoutilleerde werkruimte.
Met een vleugel, een dansvloer een kleedkamer. Natuurlijk, er is ook licht en geluid. En veel van wat je zult nodig hebben, kunnen we voor je regelen. Bijna alles eigenlijk, maar daar kletsen we graag samen met je over! Heb je specifieke wensen of ben je rigoureuze dingen van plan? Laat het ons bij je aanmelding dan weten, of bel van tevoren even. Kunnen we je precies zeggen wat wel en niet kan of beschikbaar is. 


Studio Tramkade wordt financieel ondersteund door De Vrienden van de Verkadefabriek.

 

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!