Huisgezelschappen

Huisgezelschappen. De Verkadefabriek verbindt zich aan vijf theater- en dansgezelschappen, werkt intensief met ze samen. En dat doen we graag. Omdat wij geloven in hun creatieve kracht. Omdat deze makers een frisse blik hebben en verrassen. En omdat ze staan voor kwaliteit, net als wij. Vaak beleven de huisgezelschappen bij ons hun try-outs en premières. 

Pia Meuthen/Panama Pictures
"In O, wat mooi is Panama! een boek van kunstenaar en schrijver Janosch gaan een beer en een tijger op zoek naar Panama het land waar het leven zoveel mooier schijnt te zijn dan thuis. Hier komt onze naam vandaan – Panama Pictures. Omdat we ons herkennen in de zoektocht, omdat we de verbeelding willen prikkelen niet met woorden maar met beweging. We maken voorstellingen op het snijvlak van dans en circus die het risico omarmen, ongepolijst zijn en toch poëtisch. Ons gaat het niet om het spektakel. We willen je meenemen in ons verhaal, onze beweging laten ervaren. Dansende mannen staan bij ons in de spotlight. De rauwheid van hun bewegingen en het samengaan van kracht en overgave maken onze taal uit. We zijn een gezelschap met performers uit verschillende landen en hebben regelmatig internationale tournees, maar thuis voelen we ons in de Verkadefabriek vanwege de openheid en warme sfeer. Hier werken we onze voorstellingen uit, gaan we in première en hier ontmoeten we jullie, ons publiek." (Pia Meuthen artistiek leider/choreograaf en Mieke Lamar zakelijk leider)

Lucas De Man
In 2015 schreef Lucas De Man: "Na het fijne en succesvolle project OOG Den Bosch begin ik aan mijn tweede grote project voor Den Bosch: WOLK. Het thema is stad van de toekomst en het beeld dat we hiervoor bedacht hebben is dat van een wolk. Het project komt uit in 2016 maar we zijn er nu al aan begonnen. Opnieuw willen we veel mensen en organisaties verbinden met onze kunst. In 2015 kan je gelukkig nog allerlei werk van mij zien zoals mijn bijdrage aan Boulevard 2015 wat als werktitel 'in search of Europe' heet." Inmiddels heeft in search of Europe vormgekregen, ging hij Europa uit voor De Man in Azië en is hij met Stichting Nieuwe Helden op de volgende zoektocht belandt: In search of democracy. In september 2020 presenteerde hij Een democratische avond voor bijna iedereen in onze Grote Zaal. 

Theater Artemis

“Beste inwoner van Den Bosch. Ik weet niet of wij elkaar kennen. Ik ben die rooie die ’s ochtends en aan het eind van de middag iets te hard door de Hinthamerstraat fietst. Ik loop wel eens interessant te doen met een opschrijfboekje in het Bossche Broek, maar bovenal lach, denk, dans, verzin en twijfel ik in de repetitiestudio van mijn gezelschap Theater Artemis. We zijn een gezelschap voor kinderen, jongeren en volwassenen, dat helemaal op zichzelf staat, dat nergens anders op lijkt, maar dat ons wel weet te raken in ons menszijn. Onze voorstellingen moeten een plek zijn waar we onze schroom voor even van ons afzetten. En waar we elkaar dingen vertellen waarvan we nooit hadden gedacht dat we ze ooit zouden durven zeggen.” Jetse Batelaan (artistiek leider)

Matzer Theaterproducties

"MATZER maakt transparant en gelaagd theater, waarmee we midden in de maatschappelijke werkelijkheid willen staan. Onze theatertaal is herkenbaar en toegankelijk, vertrouwd en vernieuwend. Vanuit onze repetitieruimte in de Verkadefabriek maken we onderscheidend, authentiek en persoonlijk theater, vanuit de overtuiging dat een voorstelling een intense beleving kan zijn voor een zo divers mogelijk publiek. De acteurs zijn mensen van vlees en bloed, waarmee je je als toeschouwer kunt verbinden. MATZER streeft naar theater dat ongemakkelijk mag zijn, omdat het ons confronteert met de beperkingen van ons eigen perspectief, maar dat ook heilzaam en verbindend is." Madeleine Matzer (artistiek leider MATZER Theaterproducties)

Paleis voor Volksvlijt
"Na jarenlange omzwervingen ben ik terug in mijn geboortestad. De stad waar ik ben opgegroeid, naar school ging en vertrokken ben. Ergens anders lagen de uitdagingen en waren de mogelijkheden om te groeien. In Den Bosch was geen ruimte, lucht om te groeien, hier lag geen uitdaging. En ik vond artistiek asiel in Vlaanderen. Maar met het ouder worden miste ik de stad die ik verafschuwde om haar gespeelde bourgeoisie, die ik lief had om haar onmatige nostalgie, waar ik genoot van de onverbloemde vuige taal die uit de monden rolt en ik wiegde op de schommelende muziek die klinkt uit de vele deinende meziekskes. Gelukkig is de stad ook gegroeid en ben ik verrast door de mensen die de stad kleuren en rijker maken door hun achtergrond en cultuur te delen. De stad is een levend organisme geworden, waar aandacht en geduld in geïnvesteerd moet worden om er met z’n allen te kunnen leven. Iedereen kan een bijdrage leveren aan een betere wereld. En ik wil dat doen door voorstellingen en aanverwante zaken te ontwikkelen waarbij de ziel van de stad centraal staat – zodat de bewoner zich herkent en zich erkend voelt. Maar ook door kritisch te zijn en me openlijk af te vragen: waarom zijn de zaken hier zo geregeld? De stad is een uitdaging geworden en ik hoop de komende jaren, samen met de Bosschenaren onze dromen te realiseren met het ODE-project en het FAMILIE-traject." 
- Vincent van den Elshout (artistiek leider en regisseur) 

In 2019 was WIJ te zien in de buitenlucht achter de Verkadefabriek en in de zomer van 2021 volgt ZIJ: een ode aan de Bossche immigranten.

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!