Verkadefabriek: geschiedenis
Van frou-frou naar film

Verkadefabriek: geschiedenis

Van frou-frou naar film

De oude koekjesfabriek
Vroeger was het natuurlijk helemaal anders. Toen werden er in het pand aan de Boschdijkstraat koekjes gebakken; Frou-frou's en café-noirs. De Verkadefabriek begon ooit als biscuitfabriek. In 1929 nam Ericus Gerhardus Verkade de fabriek over en ontstond de Verkadefabriek.

In de loop van vorige eeuw gingen veel Bossche meisjes na de huishoudschool werken bij Verkade: 'de meisjes van Verkade'. De Verkadefabriek werd een begrip in 's-Hertogenbosch. Hele generaties werkten er in de bakkerij, op de inpakafdelingen of de expeditie. De oude bakkerij maakte in de jaren vijftig plaats voor de productiehallen, waarin nu de repetitieruimtes zijn opgenomen.

In 1984 werden er aan de oude productiehallen twee nieuwe bedrijfshallen gebouwd. Er werkten toen nog 145 werknemers bij Verkade. 'Concentratie van de productie' zorgde in oktober 1993 voor de sluiting van de Bossche koekjesbakkerij. Een gedeelte van de werknemers kon mee verhuizen naar de vestiging in Zaandam; de rest kwam op straat te staan.

'Kunstencentrum' Verkadefabriek in beeld
Jarenlang heeft de oude koekjesfabriek leeg gestaan. Totdat ZT Hollandia er in 2001 de voorstelling Varkens/Boeren speelt. De Verkadefabriek is op dat moment ook al in beeld als mogelijke locatie voor een nieuw kunstencentrum.
In 2002 brengt Theater Artemis er de gigantische productie Katharina, Katharina in het ganzenbord. In februari van datzelfde jaar besluit de Bossche gemeenteraad tot de (ver-) bouw van de Verkadefabriek tot een complex voor theater, film en horeca.

Verbouwing van het pand
In 2002 werd architect Hubert-Jan Henket benaderd om het pand te (ver-)bouwen. Hij wist de karakteristieke eigenschappen van de oude fabriek te behouden in zijn ontwerp voor het nieuwe centrum. Onderdelen als de sheddaken werden gehandhaafd: het maakt dat er in de Verkadefabriek vrijwel overal daglicht is. Sommige oude delen van de Verkadefabriek moesten worden gesloopt omdat ze inmiddels te ver vergaan waren, of omdat ze niet geschikt waren voor nieuwe functies.

De meest gezichtsbepalende bakkerij- en expeditiehallen aan de Boschdijkstraat bleven behouden, en werden verlengd. De achttienduizend oude gele vloertegels uit de expeditie (nu café-restaurant) werden verwijderd, stuk voor stuk schoongebikt en opnieuw geplaatst.

De huidige Verkadefabriek
In 2004 opende de 'nieuwe' Verkadefabriek zijn deuren. Het complex voor theater, film en horeca telt dan 2 theaterzalen, 3 filmzalen, een café-restaurant en repetitieruimten. De Verkadefabriek is een gebouw in beweging: ook na de opening zijn er nog veranderingen aan het pand doorgevoerd.
Zo werden er in 2009 twee nieuwe filmzalen bijgebouwd. Verder wordt gewerkt aan duurzaamheid: in de zomer van 2010 werd een deel van het dak van de Verkadefabriek voorzien van zonnepanelen. In grote theaterzaal is inmiddels een flexibele tribune gerealiseerd.

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!