Blue Room Sessions
De mooiste blues, country, folk en americana

Blue Room Sessions

De mooiste blues, country, folk en americana

Blue Room Sessions. Een begrip! De tweewekelijkse singer-songwriterconcerten in onze Clubzaal. De eerste en de derde dinsdag van de maand klinkt internationale rootsmuziek van oude rotten en grote talenten. 

Programmeur Ad van der Laan: "Bij The Blue Room Session draait het om de muziek, de zaal en de aandacht.'' Lees het hele verhaal hier. DJ Leen blijft een vaste waarde achter de draaitafel in de pauzes. 

 

Chris Smither
Di 8 okt, 20.30 uur
Chris Smither is een bluesy singer-songwriter die al meer dan vijf decennia actief is. Smither heeft een karakteristiek door whiskey en rook geloogd stemgeluid. Zijn fingerpicking-gitaarstijl is technisch dik in orde en klinkt uniek. Hij werd in zijn jeugd gegrepen door de muziek van bluesgiganten als Lightnin’ Hopkins en Mississippi John Hurt. Beide muzikanten kunnen beschouwd worden als de hoekstenen van Smithers’ latere repertoire.
Meer informatie

Carter Sampson Trio
Di 22 okt, 20.30 uur
Carter Sampson is een singer-songwriter uit Oklahoma City in Oklahoma. Eerder was ze op ons podium tijdens het Hidden Agenda-kerstprogramma in 2017 en één keer met haar eigen trio in 2018. The Queen of Oklahoma is weer terug in The Blue Room Sessions. Red boots, aparte bril, maar bovenal unieke stem en mooie compositie.
Meer informatie

Edgelarks
Di 12 nov, 20.30 uur
Het duo is afkomstig uit Exmouth in Devon (UK). Ze speelden op talloze folk-festivals in het Verenigd Koninkrijk. Al reizend schreven ze hun songs op basis van de ervaringen die ze onderweg opdeden, precies zoals de oude troubadours dat deden. Ze deden daarna een aantal grote internationale tours door onder andere Canada, Zuid-Afrika, het Europese Continent en Australië. 
Meer informatie

Guy Davis
Di 19 nov, 20.30 uur
De bluesman Guy Davis is in New York City geboren. Desondanks klinken zijn songs niet als stadsblues, maar doen ze veel meer denken aan de blues die afkomstig is uit de Missisippi Delta. Dat is niet helemaal vreemd, als je bedenkt dat zijn grootouders daar vandaan kwamen. Zij inspireerden hem vooral met hun verhalen in zuidelijke tongval.  
Meer informatie

Guy Verlinde, Nils de Caster en Olivier Vander Bauwede
Di 3 dec, 20.30 uur
Begin 2015 trad Guy Verlinde (ook wel Lightnin’ Guy Verlinde) samen met de Finse zangeres Ina Forsman op in The Blue Room Sessions. Dit keer wordt het iets heel anders... Guy heeft zich de laatste tijd vooral gericht op het spelen van akoestische blues en daar passen de heren die dit keer meespelen goed in. Dat zijn Nils de Caster en Olivier van de Bauwede.
Meer informatie

Hidden Agenda DeLuxe & Suzanne Jarvie
Di 17 dec, 20.30 uur
De formule Hidden XMas DeLuxe hebben we inmiddels drie keer met succes gehad in de Blue Room Sessions. Traditie daarbij is het uitnodigen van een buitenlandse zangeres. In 2016, 2017 en 2018 waren dat respectievelijk Carter Sampson (USA), Danny Nicholls (UK) en Oh Susanna (CAN). Voor 2019 staat wederom een Canadese singer-songwriter op het podium, namelijk Suzanne Jarvie.
Meer informatie

Matthews Southern Comfort
Di 7 jan, 20.30 uur
Iain Matthews (vroeger Ian) maakte in de jaren 60 deel uit van de legendarische groep Fairport Convention. Hij speelde daarin samen met onder andere Richard Thompson, Ashley Huntings, Simon Nicol en niet te vergeten de helaas jong overleden magische zangeres Sandy Denny. In 1969 verlaat Iain de groep en richt Matthews Southern Comfort op.
Meer informatie

The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra
Di 21 jan, 20.30 uur
The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra (verder hier TIRRFO) is de collectieve naam voor vijf Belgische topmuzikanten. Americana van Belgische bodem. Ze vormen de imaginiare Rielemans-stam. Onder al die Rielemansen gaan de volgende artiesten schuil: Pascale Michiels (alias Josephine), Kathleen VandenHoudt (alias Hermine), Bruno De Neckere (alias Joseph), Nils de Caster (alias Eduard), Luiz Marquez (alias Gerardo).
Meer informatie

Dries Bongaerts met trio
Di 4 feb, 20.30 uur
Onze Vlaamse trilogie (incl. Guy Verlinde en The Infamours Roots) van dit seizoen sluiten we af met een bijzondere singer-songwriter, Dries Bongaerts. Dries Bongaerts kun je zien als een ruwe diamant die de afgelopen jaren geslepen werd in kroegen, op straat, op festivals en in clubs. Op deze manier heeft hij zich een plaats verworven op de rootspodia in Nederland en België. 
Meer informatie

David Luning
Di 18 feb, 20.30 uur
David Luning is een uit Californië afkomstige singer-songwriter die opgroeide tussen de Redwoods ten noorden van San Francisco. Aanvankelijk speelde hij uitsluitend stevige rockmuziek, maar toen hij kennis maakte met de muziek van John Prine werd hij gegrepen door het Americana-virus. Dat werd dan ook zijn muzikale richting vanaf dat moment.
Meer informatie

Lynne Hanson & The Good Intentions
Di 3 mrt, 20.30 uur
Lynne Hanson is een uit Ottawa, Canada afkomstige singer-songwriter. Aanvankelijk trad ze op als solo act, maar de laatste jaren trekt ze met haar eigen band The Good Intentions langs podia in Canada, de USA en Europa. Lynne heeft inmiddels 6 studioalbums op haar naam staan. Het meest recente album is Uneven Ground dat in 2017 verscheen.
Meer informatie

Birds of Chicago
Do 16 apr, 20.30 uur
Na twee uitverkochte optredens in 2014 en 2018 staan de Birds of Chicago nog steeds hoog op ons verlanglijstje. De band heeft in de afgelopen jaren grote successen geboekt en speelde in zo’n beetje alle grote zalen in Nederland. We zijn blij dat het ons toch gelukt is om The Birds of Chicago voor een derde keer de Blue Room Sessions te krijgen.
Meer informatie

Kerri Powers
Di 17 mrt, 20.30 uur
Kerri Powers is met recht een roots-rock singer te noemen. Ze is niet wars van songs met een stevige beat, maar aan de andere kant schittert ze ook in prachtige ballads. Ze wordt vergeleken met artiesten als Shelby Lynne, Lucinda Williams en Bonnie Raitt. Wij vergelijken haar met Bonnie Bishop, die in juni 2018 bij ons in een uitverkochte zaal te zien was.
Meer informatie

JW Roy & The Royal Family
Di 7 apr, 20.30 uur
Jan Willem Roy, de Brabantse slagerszoon uit Knegsel, timmert muzikaal al lange tijd aan de weg. Hij wilde eigenlijk wielrenner worden, maar toen hij Guy Clark voor het eerst hoorde, werd muziek zijn eerste liefde. Het eerste album dat werd uitgebracht was Nederlandstalig en kwam uit in 1997. Hij zong met Brabants accent en werkte onder ander samen met Gerard Maasakkers, met wie hij het lied As Ge Ooit schreef.
Meer informatie

Chip Taylor & John Platania
Di 21 apr, 20.30 uur
In oktober 2017 trad Chip Taylor samen met John Platania op in een uitverkochte Clubzaal. De oude meester speelde twee indrukwekkende sets voor een muisstil luisterend publiek. We zien Chip Taylor graag weer terug en dat gaat gebeuren op 21 april 2020! Chip Taylor, geboren in Yonkers (NY) is vooral bekend geworden door de grote hits die hij schreef, zoals Wild Thing.
Meer informatie

Rob Lutes
Di 12 mei, 20.30 uur
Rob Lutes is een uit Montreal, Canada afkomstige singer-songwriter. Op het Montreal Folk Festival maakte hij grote indruk met zijn songs en optreden. Voordat hij muziek maakte, hield hij zich bezig met schrijven en redactiewerk. Op een bepaald moment kwam hij erachter dat het schrijven van songs echt ‘zijn ding’ was en hij besloot zich daar professioneel mee bezig te gaan houden. Dat was niet zonder succes, want zijn optredens leidden tot tal van prestigieuze prijzen in zowel de USA als Canada.
Meer informatie

Frazey Ford + band
Di 26 mei, 20.30 uur

Voor de tweede keer in de geschiedenis van The Blue Room Sessions hebben we een concert in de Grote Zaal. Deze keer hebben we niemand minder dan Frazey Ford met haar begeleidingsband. Dat is redelijk uniek te noemen als je bedenkt dat Frazey voornamelijk optreedt in de grotere zalen in Nederland waar vaak 800 mensen of meer in gaan en dan ook nog staand. 
Meer informatie

Levi Parham
Di 9 jun, 20.30 uur
De afgelopen jaren hadden we al enkele muzikanten uit Oklahoma op ons podium, denk aan Carter Sampson en Wink Burcham. Levi Parham is een derde artiest uit deze contreien. Levi Parham is van jongs af aan beïnvloed door blues, folk, rock, soul en country-muziek. De optredens van Levi zijn onderhoudend: mooie verhalen, prachtige songs en een fraaie enigszins rauwe stem.
Meer informatie

Di 23 jun, 20.30 uur
De Henhouse Prowlers zijn een bluegrassband uit Chicago. De term ‘Newgrass’ zou ook op deze band van toepassing kunnen zijn, omdat ze aansluiten bij de hedendaagse bluegrasstrends in de USA en Canada. De Henhouse Prowlers schrijven veel van hun songs zelf en ze slagen erin de traditionele elementen van de Bluegrass in de richting van een volkomen eigen stijl te duwen.


Het verhaal achter The Blue Room Sessions

In september start het negende seizoen van The Blue Room Sessions. Inmiddels is deze concertserie uitgegroeid tot een tweewekelijkse vaste waarde in het programma van de Verkadefabriek. Programmeur Ad van der Laan is met zijn team verantwoordelijk voor de organisatie, programmering en uitvoering van de concerten. Ad vertelt over The Blue Room Sessions:

The Blue Room Sessions is een concertserie met een aantal in het oog springende karakteristieken.

Allereerst uiteraard de muziek zelf. Qua stijl valt de muziek binnen het genre Roots/Americana. Die kan vertolkt worden door solo singer-songwriters, maar ook door duo’s, trio’s of complete bands.

Roots/Americana is een muzieksoort, waarvan de wortels stammen uit de Amerikaanse muziekhistorie. Die wortels of roots vind je onder andere in muziekstijlen als folk, folkblues, blues, country, bluegrass, gospel, cajun en tex-mex. Maar ook uit de Britse en Ierse muziekhistorie komen invloeden zoals met name folk. Er kwamen in het oosten van de USA ook veel immigranten uit deze regio’s terecht die hun eigen muziek speelden. Daaruit ontwikkelden zich weer eigen stijlen zoals bluegrass.

In Roots/Americana vind je vaak een overlap van genoemde muziekstijlen waardoor er ook weer iets ‘nieuws’ ontstaat. De term ‘altcountry’ wordt ook wel gebruikt. Op dit moment is een groot aantal relatief jonge artiesten met deze muziek bezig en er is een groeiende belangstelling bij het publiek. In de programmering van The Blue Room Sessions brengen we een rijke variatie aan stijlen binnen het genre Roots/Americana.

Een tweede kenmerk is het gegeven dat de bezoekers van The Blue Room Sessions naar de concerten komen om naar muziek te luisteren en niet om bij te praten, al kan dat laatste uiteraard wel in de pauze of voor of na het concert, onder het genot van een drankje en met muzikale omlijsting, verzorgd door DJ Leen. We maken als Blue Room Sessions dan ook deel uit van een groep van ongeveer 20 Luisterpodia in Nederland, waar we regelmatig ervaringen mee uitwisselen.

En tenslotte de zaal zelf. De Clubzaal van de Verkadefabriek is met de opstelling, waarbij iedereen kan zitten en een tafel binnen handbereik heeft bijzonder sfeervol en de akoestiek en belichting dragen ook daartoe bij. Ook de prachtige bar achter in de zaal krijgt veel lof. In de Clubzaal hangen ook prachtige wandkleden van kunstenares Marianne van Heeswijk. Ook de ‘bekleding’ van de bar heeft zij ontworpen. De artiesten zijn zonder uitzondering laaiend enthousiast over de sfeer van de zaal en ook veel bezoekers laten zich er positief over uit.

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!